INUNDABILITAT

El Pont de Suert i Puigcerdà, amb un risc "molt alt", no tenen redactat el Pla d'Actuació Municipal per inundacions

La Seu d'Urgell, Tremp, Sort i Vielha, tenen el pla municipal específic sobre inundacions pendent de revisar.
El Pont de Suert Noguera Pallaresa 1
photo_camera El riu Noguera Ribagorçana al seu pas pel Pont de Suert / Marta Lluvich

D'acord amb els actuals mapes de perillositat, risc d'inundació i danys potencials que elabora i revisa periòdicament l'administració seguint la Directiva Europea d'Inundacions, hi ha 521 municipis catalans obligats a disposar d'un pla municipal específic sobre inundacions. Però en la darrera actualització del registre, del 28 de febrer, només 200 (el 38%) consten amb el pla homologat i en vigor. 256 sí que el tenen però sense actualitzar (tenen quatre anys de vigència), i 65 més no l'han tingut mai, inclosos 17 amb un risc "molt alt", entre els quals les capitals de comarca pirinenques com Puigcerdà (Cerdanya) i Pont de Suert (Alta Ribagorça). Entre els que no el tenen i els que el tenen caducat sumen ara el 61% dels municipis obligats, un percentatge elevat però, amb tot, una mica inferior al que constava l'estiu del 2023 (el 65%).

Pel que fa a la resta de capitals de comarca pirinenques, la Seu d'Urgell, Tremp, Sort i Vielha, tenen el pla municipal específic sobre inundacions pendent de revisar.

El Pla d'Actuació Municipal (PAM) és un document on els municipis recullen les actuacions previstes en cas d'emergència per inundacions, del tipus que sigui, des de zones a evacuar fins a senyalitzacions expresses o inversions en millores de canalitzacions i sistemes de drenatge de l'aigua, entre altres.

El Pont de Suert Noguera Pallaresa 2
El riu Noguera Ribagorçana al seu pas pel Pont de Suert / Marta Lluvich

En municipis petits i mitjans, l'argument per no disposar d'aquest document sol ser l'econòmic. És el cas de Pont de Suert. El municipi travessat per la Noguera Ribagorçana i on desemboca el barranc de Sirès té el 5% de la població en zona fluvial inundable (cada 100 anys) i un risc d'inundació "molt alt" que l'obliga a tenir PAM, però tot i així no l'ha redactat mai. L'alcaldessa, Iolanda Ferran, explica a l'ACN que confien poder acollir-se a la línia d'ajuts específica que convoca la Diputació de Lleida per la redacció d'aquests plans. "El Consistori no disposa d'aquests recursos perfer-ho", assegura. De fet, recorda que cap dels municipis de la comarca potencialment afectats disposa d'aquest pla, ni Vilaller ni Vall de Boí, i opina que haurien d'aconseguir que el Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça financés un tècnic per la redacció d'aquests plans als ajuntaments de tota la comarca.

De moment, per intentar minimitzar qualsevol afectació en cas d'inundacions, l'Ajuntament demanarà a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) que netegi el tram no urbà de riu de possibles arbres caiguts, pedres o altra vegetació al mig del riu que no facin tap en cas del creixement del riu.

La sequera "fa perdre consciència" del risc

Des del Servei Meterològic de Catalunya, la seva directora recorda que és obligatori tenir el PAM i revisar-lo periòdicament, ja que té una vigència de quatre anys. Sarai Sarroca assumeix que en un període de sequera com l'actual "s'accentua la pèrdua de consciència" sobre el risc d'inundacions, "perquè ens hem acostumat a que plogui poc i la gent perd la noció de perill".