"Per la Nadia sí, pels seus pares no"

La gent ho té clar. "Per la Nadia tot el que calgui, pels seus pares no". Aquesta és l'opinió majoritària de la gent de l'Alt Urgell i dels centenars de persones que en els darrers mesos s'han implicat en la causa de la Nadia, la nena d'onze anys amb una malaltia rara que resideix a Fígols. Diversos periodistes d'investigació han destapat que Fernando Blanco, el pare de la Nadia, hauria estat enganyant a tothom sobre els costos de la curació de la seva filla. Els Mossos d'Esquadra investiguen Fernando Blanco per possible estafa i, en tot cas, la desconfiança plana sobre un cas que ha mobilitzat tot un país.

image
photo_camera La Nadia va ser una de les protagonistes del programa El Foraster a Organyà.

Fernando Blanco Botana, el pare de la Nadia, la nena d'onze anys amb una malaltia rara que resideix a Fígols d'Organyà, ha fet aquest cap de setmana un comunicat en la pàgina de facebook de l'Associació Nadia Nera per a la Tricotiodistrofia i E.R en el qual explica que aquest mateix dilluns es tornaran els diners de les aportacions a tothom que ho demani.

Els pares de Nadia Nerea, una nena d'onze anys afectada per una malaltia genètica rara, la tricotiodistròfia, fa anys que demanen ajuda econòmica per tractar la seva filla. Ho han fet en diversos programes de televisió i en entrevistes en diaris i revistes, i amb èxit, perquè han aconseguit nombroses donacions.

El cas de la Nadia Nerea s'ha tornat a posar d'actualitat en les últimes setmanes quan el seu pare ha fet una crida per recaptar diners per poder fer una nova operació a la nena als Estats Units amb el que, segons ell, és el millor genetista del món, el doctor Ed Brown. En pocs dies, la família ha aconseguit recaptar prop de 150.000 euros per fer una cinquena operació a la nena.

Però la història que hi ha darrere l'Associació Nadia Nerea per a la Tricotiodistròfia i E. R. podria no ser gaire clara, perquè han sortit les primeres veus que qüestionen la veracitat de les informacions que els pares aporten sobre l'equip mèdic que tracta la nena a tot el món.

Els Mossos investiguen

Els Mossos d'Esquadra han informat a TV3 que han obert una investigació sobre l'origen i el destí de les donacions que han arribat fins a l'Associació Nadia Nerea per a la Tricotiodistròfia. La investigació s'ha obert després que han aparegut informacions que qüestionen la gestió que els pares han fet dels diners rebuts.

De fet, ningú ha pogut comprovar que existeixi el metge que encapçala l'equip que hauria d'operar la Nadia a Houston, el doctor Ed Brown, "vinculat a la NASA i als guanyadors del Nobel de Medicina del 2013", segons explicava Fernando, el pare de Nadia Nerea.

La nena i els seus pares van aparèixer en un capítol del programa "El foraster" que es va fer a Organyà. En el programa es podia veure com un grup de veïns del poble treballaven per aconseguir més diners per a l'Associació Nadia Nerea i per poder operar la nena.

Blanco assumeix que s'hagi creat desconfiança envers la seva persona i arguments, i posa a l'abast de les persones que així ho desitgin un correu electrònic () o el correu privat de la pàgina de l'entitat, perquè es posin en contacte amb ell i li facin arribar les dades de la seva transferència econòmica. "Donarem ordre al banc per a la devolució de la donació", afirma.

Investigacions periodístiques 

La resposta del pare de la Nadia sorgeix arran de les investigacions periodístiques que han dut a terme Hipertextual i El País, en què es conclou que la història explicada a diferents mitjans de comunicació conté nombroses dades que no s'han pogut comprovar, com per exemple l'existència del metge que ha d'operar la nena, "vinculat a la NASA i als guanyadors del Nobel de Medicina del 2013".

Els especialistes consultats pels periodistes posen també en entredit el mètode de tractament i les conseqüències de la malaltia, que sí patiria la nena. Així mateix, el rotatiu El País qüestiona que Fernando Blanco estigui malalt, tal i com ha afirmat reiteradament, i fa referència al seu passat, en què hauria tingut problemes judicials.

Blanco ha incorporat a la pàgina de l'associació tres documents per donar validesa a les seves explicacions: un certificat de la Conselleria de Família i Serveis Socials de les Illes Balears en què s'especifica que la nena té una discapacitat i un trastorn del desenvolupament; una certificació del 75% de discapacitat i un informe del Departament de Pediatria de l'Hospital Son Llàtzer, de Mallorca, de l'any 2014.

Suport veïnal

La mobilització per la Nadia ha estat general a l'Alt Urgell, on els veïns han creat l’Associació Amics i Veïns de la Nadia. A través de l’entitat, s’han organitzat nombroses activitats i esdeveniments per recaptar fons i demanar ajuda als ciutadans. Els últims dies, a partir d'una notícia a El Mundo i el suport de nombrosos personatges públics, el cas de la Nadia Nerea havia aconseguit sumar prop de 150.000 euros. El periodista que va redactar la informació ha demanat "disculpes" per algunes dades que apareixien a la notícia, i que no va "corroborar".

comentaris