PUBLICACIONS

Paula Dalmau, raiera de la Pobla de Segur, a la portada del Viure als Pirineus del juliol

Pep Lizandra, formatger i músic, i Mireia Font, de Casa Leonardo, comparteixen protagonisme en aquest número estiuenc
Viure als Pirineus juliol 2022
photo_camera Viure als Pirineus juliol 2022

El número 245 de la revista pirinenca d'informació general VIURE ALS PIRINEUS, corresponent al mes juliol, dedica la seva portada a la jove raiera de la Pobla de Segur i presidenta de l'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa, Paula Dalmau.

A les pàgines d'Opinió, l'article 'El rostre de l'infinit' dEnric Quílez ens explica que l'astronomia està revolucionada i que els descobriments s'acumulen gràcies a les noves eines uqe ens permetran saber molt més de la nostra galàxia i del cosmos en general. L'articulista Titus Llangort enceta la seva col·laboració a VIURE ALS PIRINEUS amb l'article 'En una altra altra vida' on ens parla de les diferents identitats i de l'ús dels pseudònims o els heterònims, que no són el mateix. Una tercera opinió ben interessant és la que signa el periodista i professor universitari, Carles Pont, que amb el títol 'A l'hivern, Jocs olímpics; a l'estiu, Raphael', esmola la seva mirada més crítica i irònica.

El Viure als Pirineus d’aquest mes de juliol torna a publicar la seva secció PIRINEUENCS i ho fa amb un protagonista molt estimat, el músic i formatger, Pep Lizandra. Lizandra assegura que ' les danses tradicionals i les cançons són una manera d'explicar la nostra història més propera'. El músic de cal Valentí de Músser afirma que 'la música popular i tradicional exerceix un paper integrador que fa sentir-te part de la mateixa comunitat". I afegeix que "hi ha qui vol fer creure encara que la tradició és provincianisme, res més allunyat de la realitat. La música popular i tradicional és obertura i és riquesa cultural i no està renyida, en absolut, amb altres gèneres com poden ser el jazz o la música clàssica. Avui el Pirineu compta amb un planter de joves acordionistes i s’ha creat una dinàmica realment important'.

La secció Els Fogons del Pirineu ens apropa a Casa Leonardo, una casa de turisme rural de Senterada comandada per Mireia Font i Jesús Sánchez, que també ofereix als seus clients la possibilitat de sopar i esmorzar amb productes frescos, locals i artesanals de cultiu ecològic i de qualitat. El 2013 Casa Leonardo va rebre el premi de Turisme Responsable de Catalunya, en reconeixement a la seva trajectòria de gestió responsable i per la creació d’activitat econòmica a partir del producte de senderisme El Cinquè Llac.

A les pàgines de Cultura, destaquem que l'escriptor de Peramola, Josep Espunyes, rebrà la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Aquesta distinció coincideix justament amb la celebració de l'Any Literari Josep Espunyes al Pirineu. Per altra banda, també expliquem que arriba una nova edició del FeMAP, amb més actuacions a la Catalunya Nord i noves propostes de producció pròpia. També publiquem un reportatge sobre la 31a edició del Dansàneu, el Festival de Cultures del Pirineu, que porta per títol 'Que el Dansàneu se celebri al Pallars, és el millor que pot passar'. La Cerdanya estrena la tercera ruta per les esglésies de la comarca, posant en valor les seves portalades, una activitat cultural i turística que protagonitza la guia de patrimoni, Pilar Aláez.

L’habitual secció de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) es fa ressò que el Parc Natural de l'Alt Pirineu i l'IDAPA han obert la primera convocatòria de beques de suport a la recerca.