30.06.2022 |
Viure als Pirineus

ELECCIONS 21D

El Parlament de Catalunya tindrà cinc diputats de l’Alt Pirineu i Aran

JuntsxCat guanya a 4 comarques (Alt Urgell, Cerdanya, Pallars Jussà i Pallars Sobirà), ERC a l’Alta Ribagorça i Ciutadans a l'Aran

diputats
Els cinc diputats pirinencs
El Parlament de Catalunya tindrà cinc diputats de l’Alt Pirineu i Aran

Les eleccions al Parlament de Catalunya del 21D han donat la victòria, a l’Alt Pirineu i Aran, a la candidatura de JuntsxCat, que ha obtingut 13.671 vots, el 30’8%. A cinc punts de diferència se situa la segona força, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), amb un total de 10.471 vots, el 25,37%

Amb aquests resultats, les comarques de l’Alt Pirineu i Aran tindran 5 diputats pirinencs: la regidora de Sort  Imma Gallardo i la periodista aranesa, Anna Geli, totes dues de JuntsxCat; el regidor de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, d’ERC; l’actual diputat de Ciutadans (C’s) al Parlament de Catalunya i regidor a Vielha, Javier Rivas; i el diputat del PSC i regidor a l’ajuntament de la Seu d’Urgell, Òscar Ordeig.

A l’Alt Pirineu i Aran, JuntsxCat ha guanyat a 4 comarques (Alt Urgell, Cerdanya, Pallars Jussà i Pallars Sobirà), ERC ho ha fet a l’Alta Ribagorça i Ciutadans a la Vall d’Aran.

La força obtinguda per JuntsxCat i ERC aquest 2017 és més elevada que la que van aconseguir a les eleccions del 2015: aleshores concorrien de manera única en la llista de Junts pel Sí, que va assolir el 52,1% a l’Alt Pirineu i Aran. Dos anys després, la suma de les dos forces arriba al 56,17%. Una diferència de 4 punts. A això se suma el 6,60% de la CUP, amb la qual cosa el bloc independentista assoleix el 62,77% dels vots a l'Alt Pirineu i Aran.

Per contra, destaca l'augment viscut per la candidatura de Ciutadans (C’s), que tot i no haver fet pràcticament campanya a l’Alt Pirineu (només van fer un acte a Vielha) han quedat com a tercera força, amb el 16,2%. Al 2015, el suport a la formació taronja va ser del 11,0%.

La participació és una altra de les dades protagonistes de la jornada electoral: a l’Alt Pirineu i Aran han votat el 79%, tres punts i mig més que al 2015, quan ja es va marcar una fita amb el 76,4% de participació.

A Catalunya

Al conjunt de Catalunya el gran ascens de Ciutadans l’ha portat a guanyar les eleccions  en vots i en escons, mentre que l'independentisme conserva la majoria absoluta al Parlament en uns comicis amb una participació de rècord absolut del 82%. Ciutadans ha guanyat per primera vegada unes eleccions a Catalunya. La formació taronja, que fa tres anys tenia només nou diputats al Parlament i en les darreres eleccions en tenia 25, és la força més votada d'aquest 21D i el primer grup del proper Parlament, amb 37 diputats.

Junts per Catalunya se situa com a segona força, amb 34 escons, a tres de la formació taronja. Molt a prop, Esquerra Republicana de Catalunya queda amb 32 diputats en tercera posició.

A una certa distància apareix el PSC, amb 17 diputats, que remunta un escó respecte al 2015. Catalunya en Comú-Podem ha baixat i n'aconsegueix 8, respecte als 11 que tenia. La CUP ha perdut més de la meitat dels escons i es queda amb 4. I també el PP pateix una forta davallada, d'11 passa a 3.

El Parlament resultant d'aquestes eleccions manté la majoria absoluta independentista: la suma de JxCAT, ERC i CUP és de 2.059.453 vots i 70 escons, dos menys dels que tenien JxSí i la CUP en aquesta legislatura. El bloc anomenat constitucionalista --Cs, PSC i PP-- obté 57 escons i 1.882.623 vots. JxCat i ERC, a més, sumen més escons que Cs, PSC, PP i Catalunya en Comú.

 

El Parlament de Catalunya tindrà cinc diputats de l’Alt Pirineu i Aran
Comentarios