ELECCIONS 14F

Òscar Ordeig: “Lluitar contra el despoblament rural serà una de les prioritats d’un futur govern socialista”

Òscar Ordeig és el cap de llista del PSC a les eleccions 14F /PSC
Òscar Ordeig i Molist és el cap de llista del PSC, per la circumscripció electoral de Lleida, a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14F.

Òscar Ordeig i Molist. Nascut a Vic el 14 de març de 1978. Doctor en Administració i Direcció d’Empreses, Màster en Administració i Direcció d’Empreses, Màster en Fiscalitat i Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport. Diputat al Parlament, regidor a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i Primer Secretari de la Federació del PSC de Lleida, Pirineu i Aran. Col·labora amb entitats socials i culturals, i associacions esportives. És el cap de llista del PSC a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14F.

Quin model territorial proposeu per al conjunt del país? El nostre model territorial passa, com a prioritat, per recuperar inversions perdudes, potenciar els serveis públics bàsics (sanitat de proximitat i de qualitat i una bona educació) i recuperar delegacions de la Generalitat. Ja són masses anys de retallades que han accelerat el despoblament, l’empobriment i l’envelliment del pobles i ciutats del Pirineu. Cal generar, urgentment,noves oportunitats a través del desenvolupament econòmic de les comarques rurals i de muntanya.

Obrireu a l’Alt Pirineu totes les delegacions de la Generalitat com passa a les Terres de l’Ebre? Sí, sense dubte. Les comarques del Pirineu i l’Aran portem aguantant 10 anys de retrocessos en inversions i de polítiques actives per culpa de governs que només s’han preocupat del que passa a l’Àrea Metropolitana com si les persones que vivim al Pirineu i l’Aran no fóssim part de Catalunya. Al Pirineu hem vist com s’han suprimit delegacions del govern, i les que no s’han suprimit s’ha reduït a mínims la seva actuació. Per tant, s’apostarà per recuperar les delegacions territorials i els serveis de la Generalitat retallats durant la crisi econòmica, per poder tenir una administració pública més propera i adaptada a les necessitats locals com necessitem al territori pirinenc tan allunyat de les grans ciutats.

Al Pirineu hem vist com s’han suprimit delegacions del govern, i les que no s’han suprimit s’ha reduït a mínims la seva actuació.

Quin model turístic proposeu per a la demarcació veguerial de l’Alt Pirineu i Aran? Hem d’apostar cap a un model d’alt valor afegit. L’Alt Pirineu i l’Aran és un territori ric i amb potencialitats en diversitat cultural i patrimonial, en biodiversitat, en sectors potents de referència com ara el turisme rural i de natura, el de convencions i congressos, la ramaderia, l’agroindústria alimentària, entre d’altres. S’ha de potenciar aquest turisme però també apostarem per desenvolupar un Pla de Promoció del Patrimoni Turístic i Cultural dels municipis que posi en valor el ric patrimoni arquitectònic i cultural que hi ha al territori amb, per exemple, el millor romànic de Catalunya.

L’Alt Pirineu precisa una marca turística pròpia o creieu que cal mantenir la marca ‘Ara Lleida’? Des del PSC creiem fermament que cal impulsar la marca Pirineus i, sobretot, dotar-la amb més recursos i participació de les zones implicades, especialment adreçat al turisme rural, càmping i esquí. Això tampoc vol dir que s’hagin de descartar altres campanyes que siguin beneficioses per al territori.

Cal impulsar la marca Pirineus i, sobretot, dotar-la amb més recursos i participació de les zones implicades

Esteu a favor de la candidatura dels JJOO d’Hivern Barcelona-Pirineus 2030? Per què? Estem rotundament a favor dels Jocs Olímpics. Des del PSC pensem que serà una oportunitat per actualitzar i millorar les infraestructures existents i donar a conèixer el Pirineu al món. Tenim l’exemple de l’èxit que va suposar per a la Seu d’Urgell i per a Sort els JJOO de Barcelona de l’any 1992 i que han estat un exemple de sostenibilitat i de potenciació territorial. S’ha de copiar el model i fer uns JJOO que siguin financerament sostenibles, pactats amb tot el teixit polític, econòmic i ciutadà del Pirineu que serveixin per donar un salt de qualitat a un territori que ha tingut una manca important d’inversió pública als darrers anys.

Cal una nova Llei d’Alta Muntanya? Per què? Una de les propostes que el PSC és aprovar definitivament la Llei de Muntanya, sense dubte. El perquè és molt senzill. Aquesta Llei ha de plantejar un nou model de desenvolupament econòmic i social iha de garantir els recursos necessaris per desenvolupar-la efectivament. L’objectiu de la Llei és mantenir la gent al territori, evitar la fugida i el despoblament generant oportunitats de desenvolupament econòmic i de benestar social. Cal actuar per a revertir el procés actual que ens porta cap al camí contrari, sobretot donant recursos econòmics i d’infraestructures.

L’objectiu de la Llei de Muntanya és mantenir la gent al territori, evitar la fugida i el despoblament generant oportunitats de desenvolupament econòmic i de benestar social.

Quines mesures proposeu per a lluitar contra el despoblament i revertir l’actual situació? Aquesta lluita serà una de les prioritats d’un futur govern socialista. Per revertir aquesta situació, a part d’impulsar la Llei de Muntanya, s’elaboraran plans específics per a les persones joves per tal que no hagin de marxar dels pobles o puguin retornar després dels estudis universitaris. També s’impulsarà un Pla per a la rehabilitació dels habitatges dels pobles afectats pel deteriorament i fomentar ajudes per a joves que vulguis arrelar-se al territori habitant els edificis rehabilitats.

S’elaborarà un programa d’actuació per facilitar la implantació de famílies, professionals, emprenedors i empreses al Pirineu, per tal d’evitar la massificació a les grans capitals i facilitar la gestió davant de possibles rebrots de la Covid-19. I per últim, també es recuperarà el Pla d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) , reincorporant-hi el Programa Específic de nuclis agregats que és especialment necessari per als municipis del Pirineu perquè els ens locals puguin generar oportunitats per a la població que hi viu i que hi voldria viure si tingués expectatives.

Quines inversions en infraestructures considereu més prioritàries a la regió pirinenca? Cal seguir apostant per preservar les infraestructures rurals com a elements essencials per millorar la competitivitat del nostre territori i per garantir la cohesió i equilibri territorial. A part d’això, cal aconseguir que el govern d’Espanya elabori un nou projecte de reforma integral de l’eix Pirinenc (N-260) perquè sigui l’eix principal de comunicació entre les comarques del Pirineu.

Cal aconseguir que el govern d’Espanya elabori un nou projecte de reforma integral de l’eix Pirinenc (N-260)

També serà prioritari executar definitivament el projecte de construcció de la carretera C-1412 Artesa de Segre-Isona per millorar l’accessibilitat al Pallars a través del Pas de Comiols, millorar i garantir les freqüències i trajectes del transport públic (autobús) per carretera i de la línia de tren Lleida—La Pobla de Segur i d’altres projectes que, sobretot, han de garantir la mobilitat i la igualtat d’oportunitats dels ciutadans pirinencs.

El teletreball ha vingut per quedar-se. Quines mesures proposeu per al seu foment al Pirineu? Evidentment el teletreball ha vingut per quedar-se i a més ha generat una nova oportunitat als territoris pirinencs per portar noves famílies i, per tant, riquesa. Les mesures són clares. Una és assegurar les inversions públiques anuals a tots els pobles del Pirineu per assegurar les infraestructures bàsiques (carretera, fibra òptica, telefonia mòbil, regadius, llum, equipaments públics...) i també garantir que en un termini no superior als 3 anys totes les poblacions de les terres de Lleida i de muntanya estaran equipades amb fibra òptica. Sense això no es podrà aprofitar aquesta oportunitat que ara, amb la pandèmia i els confinaments, es brinda al territori.

Un govern del PSC elaborarà un Pla de Foment Industrial i Empresarial i d’ocupació específic del Pirineu, aprofitant les potencialitats del territori.

El sector industrial al Pirineu és molt feble. Què proposeu? Evidentment, avui en dia, el sector industrial és molt feble al Pirineu i, per això, cal fer un esforç important per capgirar la situació actual. Per això, entre d’altres propostes, un govern liderat pel PSC promourà mesures fiscals i financeres de suport a les zones rurals i de muntanya perquè les empreses estiguin interessades en invertir a l’Alt Pirineu i l’Aran. També s’elaborarà un Pla de Foment Industrial i Empresarial i d’ocupació específic del Pirineu, aprofitant les potencialitats del territori.

També s’impulsarà el sector agroalimentari del Pirineu, donant suport a les explotacions agràries i ramaderes invertint en races autòctones, denominacions d’origen, productes de proximitat, fomentar la producció, comercialització i exportació dels productes alimentaris produïts al Pirineu. Tot això ha d’anar acompanyat, com no pot ser d’una altra manera, d’una inversió en infraestructures perquè estar radicat al Pirineu no sigui un handicap i es pugui competir amb altres àrees de Catalunya.