FONS EUROPEUS

La nova convocatòria dels ajuts a les zones rurals Leader destinarà 1,2M€ a l’Alt Pirineu i l’Aran

El termini de presentació de sol·licituds finalitzarà el pròxim 20 de gener.
consorci-GAL-Alt-Urgell-Cerdanya
photo_camera Una reunió amb empreses del territori leader de l’Alt Urgell i la Cerdanya / @LeaderCAUC

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha obert una nova convocatòria els ajuts per a diversificació econòmica de les zones rurals Leader de Catalunya, en el marc del Pla Estratègic estatal de la Política Agrària Comuna (PEPAC) 2023-2027, corresponents a 2023, per un import de 7M€. El termini de presentació de sol·licituds finalitzarà el pròxim 20 de gener.

L’objectiu principal d’aquests ajuts és fomentar la realització d’inversions que generin activitat econòmica en les zones rurals, la creació i/o manteniment de llocs de treball, principalment de dones i joves, i estan adreçats principalment a actuacions per a la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, la creació i desenvolupament de microempreses i pimes, el foment d’activitats turístiques, la conservació i millora del patrimoni rural, així com els serveis a les persones.

Els ajuts destinats a aquesta convocatòria tenen caràcter de cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i aniran a càrrec d'una partida pressupostària del Departament, dotada amb un import màxim de 3.990.000 euros, el que suposa el 57% del finançament; i la resta, 3.010.000euros, anirà a càrrec del FEADER. 

Aula-de-Cuina-1080x675
El projecte de l'Aula de Cuina de Sort ha estat promogut pel Consorci LEADER Pirineu Occidental 

1,2M€ a l’Alt Pirineu i l’Aran

A la demarcació veguerial de l’Alt Pirineu i l’Aran, la gestió dels fons del programa Leader es canalitza a través del Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya i del Consorci Leader Pirineu Occidental, que comprèn les comarques del Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Aran. Aquestes quatre comarques rebran 752.747,33 euros, la dotació més gran d’entre els onze grups d’acció local. Per la seva banda, l’Alt Urgell i Cerdanya es beneficiaran d’un import de 511.436,08 euros.

Una inversió de 20.000.000 € en els territoris Leader de Catalunya

Amb els projectes d'inversió que es fomentaran amb aquests ajuts està previst generar una inversió de més de 20.000.000 € en els territoris rurals Leader de Catalunya, amb l'execució de més de 200 projectes que comportaran la creació de més 150 llocs de treball, i la consolidació d'uns 800 més.

En referència als llocs de treball també cal destacar que els proveïdors que han d'executar la inversió generada són empreses ubicades a Catalunya, majoritàriament en l'àmbit rural, i, per tant, de manera indirecta també fomentaran la creació i consolidació de més Ilocs de treball durant l'execució dels projectes fomentats per l'ajut Leader.

Leader_2023_2027

La Secretaria d'Agenda Rural del Departament pot modificar aquest desglossament segons les disponibilitats pressupostàries finals i les necessitats de cada Grup d'Acció Local, en el marc de la quantia total fixada que estableix el PEPAC 2023-2027 per al desenvolupament local Leader i els convenis corresponents.

Per a aplicar el desenvolupament local participatiu Leader durant el període de programació 2023-2027, el Departament va seleccionar 11 grups Leader amb els següents àmbits territorials, que abasten un total de 36 comarques d’arreu de Catalunya.