EXCURSIONISME

Neix l’Associació Entrepyr que tindrà la seu a Salardú i gestionarà la xarxa de refugis dels Pirineus

El projecte té 62 refugis actualment representats al portal web www.entrepyr.eu, on a més a més es podran fer reserves online i planificar rutes d’interconnexió entre tots els refugis existents.
refugi-pauguilera
photo_camera Dues excursionistes en un refugi del Pirineus / Pau Aguilera

La junta directiva de l’Associació Entrepyr es va constituir oficialment el dimecres 20 d’abril a Salardú (Val d’Aran) com la primera associació que gestiona una xarxa de refugis d’ambdós vessants dels Pirineus. El seu objectiu principal és promoure la utilització del conjunt dels refugis de la serralada a través de la cooperació transfronterera entre els membres de l’Associació, entre els quals hi ha la FEEC, entre d’altres.

Després d’haver tirat endavant el projecte POCTEFA Entrepyr II i dos col·loquis internacionals de refugis (a Luchon i a Benasc) la primera Assemblea General de l’Associació Entrepyr va escollir mitjançant votació la primera junta directiva de l’Associació.

Entrepyr-junta 1
La junta de l’Associació Entrepyr es va constituir dimecres a Salardú / FEEC

La candidatura escollida per majoria absoluta va ser la representada per almenys un representant de cada regió vinculada a l’Associació. Les persones vinculades a la candidatura triada i que per tant formaran la primera junta directiva de l’Associació són les següents: Sergio Rivas (Federació Aragonesa de Muntanyisme) en qualitat de president; Camille Leberger (Comitè Regional d’Occitània de la FFCAM), en qualitat de vicepresidenta; François Bichon (Comitè Regional Nouvelle Aquitaine de la FFCAM), en qualitat de secretari; Josep Casanovas (Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya), en qualitat de tresorer; i Koldo Aldaz (Federació Navarresa d’Esports de Muntanya i Escalada); Jean Louis Gardére (FFCAM); Antoni Olivella (Centre Excursionista de Catalunya); Xavier Basseras (FFCAM); Jordi Gavaldà (Conselh Generau Aran); Julien Militon (Refugi d’en Beys) i José Andrés Pintado (Refugi de Riglos), tots ells en qualitat de vocals de la junta directiva de la nova Associació.

Els objectius principals de l’Associació se centraran en diverses línies de treball: el creixement de la mateixa mitjançant nous socis i entitats associades (actualment 62); consolidar el propi portal web www.entrepyr.eu i les seves xarxes socials i tirar endavant nous projectes com ara un pla pirinenc de refugis i organitzar fòrums de treball, impuls a la comunicació de refugis a través de les xarxes socials, esdeveniments i assistència a fires; desenvolupament de nous projectes de col·laboració en matèria de refugis; reprendre els treballs realitzats dins dels dos Col·loquis de Refugis celebrats als Pirineus (Luchon i Benasc), per a desenvolupar un futur tercer col·loqui i impulsar un nou projecte POCTEFA. Agafant com a element comú la gestió dels refugis de muntanya, se’n deriven multitud de línies de treball i possibilitat de projectes comuns.

entrepyr-junta 2
La junta de l’Associació Entrepyr es va constituir dimecres a Salardú / FEEC

Els socis de l’associació, entre els quals hi ha la FEEC, són representants dels allotjaments (ja siguin refugis o albergs excursionistes de muntanya). El representant de l’allotjament pot ser o bé el propietari del mateix (en el cas de la FEEC és així), el titular-gestor o el guarda. L’associació recull a més la figura de l’Associat, pensada per a aquelles entitats que sense ser gestores de refugis als Pirineus, per la seva activitat sí que estan relacionats amb ells i vulguin participar en els diferents fòrums de debat oberts en el si de l’Associació.

Igualment es va acordar donar forma a un denominat Consell Consultiu, el qual podrà incloure a Administracions Públiques i altres entitats o persones la participació de les quals en els debats i gestió dels refugis sigui important.

En definitiva, un fet històric en l’àmbit dels Pirineus i en matèria de refugis, on fins ara mai havia existit una entitat que aglutinés a tants gestors de refugis del conjunt de la serralada. Una gran oportunitat per a impulsar projectes i arribar a acords comuns que millorin la gestió d’aquestes instal·lacions, tan necessàries per al desenvolupament de moltes activitats de muntanya, i que són vitals per a la seguretat.