SOCIETAT

La Mobile Week apropa les oportunitats tecnològiques a l’Alt Pirineu

Diverses poblacions dels dos Pallars i l’Alta Ribagorça acullen aquests dies activitats ben diverses centrades en els canvis tecnològics i en allò que poden aportar a la societat. L’esdeveniment pretén fomentar el desenvolupament digital i ajudar a fer que l’Alt Pirineu disposi de les mateixes oportunitats en matèria tecnològica que les zones urbanes.

Un moment de l'activitat celebrada aquest dijous a Tremp (G.L.)
photo_camera Un moment de l'activitat celebrada aquest dijous a Tremp (G.L.)

Activitats relacionades amb la programació, xerrades sobre la seguretat a internet o conferències sobre usos i aplicacions de les noves tecnologies als comerços tradicionals. Aquestes són algunes de les qüestions que s’estan abordant aquests dies en diverses poblacions del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça amb motiu de la Mobile Week, que enguany duu per títol “Tecnologia per a la ciutadania”. L’esdeveniment, organitzat inicialment perquè coincidís amb el Mobile World Congress de Barcelona, s’està desenvolupant aquests dies en diverses localitats de Catalunya, entre elles algunes de l’Alt Pirineu. 

L’objectiu de la iniciativa és fomentar el desenvolupament digital i ajudar a que zones com l’Alt Pirineu i Aran tinguin les mateixes oportunitats a nivell tecnològic que les que hi ha a les grans ciutats. Qui ha fet possible dur aquest certamen als Pallars i a l’Alta Ribagorça ha estat l’Ajuntament de Tremp, que va promoure aquesta candidatura conjunta davant els organitzadors i va guanyar.

En aquest sentit, la seva alcaldessa, Maria Pilar Cases, ha explicat que l’objectiu és “que la població de comarques rurals tingui l’oportunitat de participar en debats, conferències i tallers que fomenten el desenvolupament digital”. Un sector clau que cal desenvolupar molt al Pirineu, “on encara hi tenim pobles on no hi arriba la connexió a internet o la telefonia mòbil”.

A les activitats que s’estan duent a terme des del passat dimecres i fins aquest pròxim dissabte s’hi aborden qüestions relacionades principalment amb la robòtica, la intel·ligència artificial i la ciberseguretat. La ciutadania, doncs, té accés a experts en la matèria que els poden posar al dia tant de les darreres novetats tecnològiques com d’aquells consells més bàsics i útils en el dia a dia.

Justament, d’aquesta darrera tipologia ha estat la xerrada que s’ha desenvolupat aquest dijous a la tarda a Tremp. Duia per títol “Estem segurs a la xarxa?”, i ha anat a càrrec del tècnic especialista en sistemes de seguretat i responsable de l’start-up pallaresa Totook, Guillem Pedra, i d’un representant dels Mossos d’Esquadra de la comissaria de Tremp. 

L’objectiu de la conferència, tal com ha explicat Pedra, ha estat “conscienciar a la ciutadania dels perills a què s’exposa quan navega per internet i sobretot que sàpiga com protegir-se, ja que estem molt més exposats del que ens pensem”. En aquest sentit, ha alertat que “les nostres dades són molt importants, tenen molt de valor i les hem de protegir davant de qualsevol atac”.

“Un esdeveniment molt ric per al territori”

Més enllà dels consells pràctics, Pedra ha valorat molt positivament el fet que la Mobile Week hagi arribat enguany al Pirineu. “Com a pallarès que treballo per desenvolupar internet al Pirineu crec que aquest és un esdeveniment molt ric per al territori”, ha assegurat. En aquest sentit, ha remarcat que “cal conscienciar a les administracions de la necessitat de desenvolupar les telecomunicacions al Pirineu. Està clar que una carretera és molt important, però avui en dia, amb les possibilitats que ens esperen amb el 5G i la fibra òptica, és bàsic que el Pirineu desenvolupi i disposi d’aquestes tecnologies”.

En aquest sentit, Pedra ha posat el seu exemple: “la seu central de la meva empresa està a Tremp, no la penso moure i intentaré donar feina a aquells joves de la comarca que es vulguin dedicar a l’àmbit de la tecnologia per tal que no hagin de marxar a fora. Aquí hi tenim molta qualitat de vida i un bon nivell professional, però la gent qualificada acaba marxant a les grans ciutats. Jo vull demostrar que això pot ser diferent i que el Pirineu es pot convertir en un referent en matèria tecnològica perquè, al final, amb un ordinador i una bona connexió pots treballar des d’on vulguin per a tot el món”.