Maria José Erta Ruiz (Vilaller,1968), és llicenciada en Geografía i Història i empresària. És propietària d’una gestoria. Des de 2019 és alcaldessa de Vilaller i presidenta del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça. Ocupa el quart lloc a la candidatura del PDeCAT per la circumscripció electoral de Lleida a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14F.
Quin model territorial proposeu per al conjunt del país? Des del Pdecat proposem un nou estatuts social, econòmic, polÍtic, cultural i territorial a les Terres de Lleida el Pirineu i Aran i per tant, creiem que ha arribat el moment de dir prou i de fer un reset profund com no s’ha fet mai abans. Necessitem un nou encaix de les nostres comarques amb la resta del país. Un nou pacte de reconeixement. Un nou pacte per a Lleida i el Pirineu on la competitivitat sigui l'eix vertebrador. Necessitem codecidir i ser cosobirans de les decisions que afecten de manera essencial la nostra manera de viure. És temps de començar una nova etapa que reconegui d'igual a igual les nostres comarques amb la resta del país.
Necessitem codecidir i ser cosobirans de les decisions que afecten de manera essencial la nostra manera de viure
Obrireu a l’Alt Pirineu totes les delegacions de la Generalitat com passa a les Terres de l’Ebre? Rotundament sí. S'’ha de fer el desplegament total del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, amb delegacions i directors territorials a cada comarca. Des del Pdecat ja s’ha anunciat que es vol crear una Secretaria General del Mon rural, l’administració ha de ser el company de viatge, amb igualtats normatives i simetria fiscal per poder aconseguir un posicionament estratègic, potent i competitiu.
Quin model turístic proposeu per a la demarcació veguerial de l’Alt Pirineu i Aran? Tenim un turisme consolidat, oferim una diversificació turística important que ens diferencia de la resta, sobre tot un turisme familiar, sostenible i responsable. Ens acollim als plans estratègits del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, que han estat elaborats amb el consens de tot el territori.
Crearem una Secretaria General del Mon rural
L’Alt Pirineu precisa una marca turística pròpia o creieu que cal mantenir la marca ‘Ara Lleida’? Cal mantenir sens dubte la marca de l’Agència Catalana de Turisme 'Ara Lleida' i continuar potenciant la 'Marca Pirineus' que ens identifica des de sempre, és a l’adn de les comarques pirinenques. La singularitat ens fa competitus i ens aporta valor afegit. Una promoció específica que desestacionaltza la demanda amb accions periódiques de comercialització del patrimoni cultural i natural que són la nostra essència. La diversitat i la biodiversitat són els nostres màxims actius apostant pel turisme rural, familiar, sostenible, responsable, gastronòmic i cultural.
Esteu a favor de la candidatura dels JJOO d’Hivern Barcelona-Pirineus 2030? Per què? Totalment a favor. A més de ser un esdeveniment de rellevància , ens posiciona a nivell internacional com a destinació d’Esport de Neu al més alt nivel i alhora hem d’afrofitar l’esdeveniment perquè sigui una oportunitat per poder invertir i reforçar infraestructures ,
Els JJOO d'Hiven ens posicionaran a nivell internacional com a destinació d’Esport de Neu
Cal una nova Llei d’Alta Muntanya? Per què? Sí, la necessitem. L'actual llei és arcaica i obsoleta. La nova llei ha d’anar aompanyada d’un pressupost contemplat amb transversalitat territorial perquès’han de garantir recursos i infraestructures per oferir oportunitats i poder arrelar la gent al territori, evitant així el despoblament,
Quines mesures proposeu per a lluitar contra el despoblament i revertir l’actual situació? És primordial executar plans estratègics per generar oportunitatS, un tractament fiscal diferenciador i una burocràcia més accesible. Cal tenir els serveis bàsics garantits, donar aquest valor afegit per assentar la gent al territori, hem de poder viure i viure-hi bé. Ha de ser un territori sostenible, no sols a nivell medioambiental, sinó també a nivell cultural, econòmic i social. La singularitat és el nostre valor competitiu, perquè Catalunya comença a cada municipi.
Quines inversions en infraestructures cosidereu més prioritàries a la regió pirinenca? La prioritat són accesos a nuclis, les xarxes viàries principals i la implantaciió de fibra òptica a tots els nuclis de població. Les inversions s’han de materialitzar de forma real, efectiva i immediata, per garantir la mobilitat, la competitivitat i l’equilibri territorial.
Les inversions s’han de materialitzar de forma real, per garantir la mobilitat, la competitivitat i l’equilibri territorial.
El teletreball ha vingut per quedar-se. Quines mesures proposeu per al seu foment al Pirineu? El teletreball és una nova oportunitat pels nostres territoris, dona la possibilitat de poder viure al Pirineu allunyat de les grans ciutats. Però, alhora, això implica que hem de ciutadanitzar el nostres pobles, i dotar-los i assegurar les infraestructures bàsiques (xarxes viàries, fibra òptica i telefonía, llum, equipaments públics, serveis sanitaris i escola rural) per poder viure i viure bé al Pirineu.
El sector insdustrial al Pirineu és molt feble. Què proposeu? Si, és un punt feble al Pirineu. Cal fer una reestructuració important en aquest àmbit, però cal remarcar que tenim uns actius importants que s’han d’explotar i que ens donarien aquesta singularitat que ens faria competitius. Potenciar l’agroindustria, per una part amb la industria alimentaria, explotant i transformant els productes de proximitat, i per l’altra, la industria de la fusta. Lexplotació forestal del bosc és la nostra font de riquesa natural, explotar els recursos, contribuiría a la modernització i a la competititvitat del sector forestal, oferint un desenvolupament econòmic i social a les zones rurals i a la gestió sostenible del medi ambient.