INCLUSIÓ

L'itinerari adaptat de Sant Joan de l'Erm estrena un mirador inclusiu per observar la vall de Santa Magdalena

Tretze empreses ofereixen guiatges interpretatius al Parc Natural de l'Alt Pirineu, que treballa per ser més "permeable"
Itinerari adaptat Sant Joan de L'Erm 1
photo_camera L'itinerari adaptat de Sant Joan de l'Erm estrena un mirador inclusiu / Albert Lijarcio

L'itinerari adaptat de Sant Joan de l'Erm, que compta amb una passera de fusta apta per a cadires de rodes i que incorpora el sistema Braille a la cartelleria, s'ha completat amb un mirador inclusiu que permet observar la vall de Santa Magdalena. Els treballs han tingut un cost d'uns 56.000 euros i han estat finançats amb una subvenció del Parc Natural de l'Alt Pirineu a l'Ajuntament de Montferrer i Castellbò (Alt Urgell). Aquest s'ha estrenat amb la presentació de la temporada anual d'activitats ecoturístiques que duen a terme les tretze empreses de guies interpretatius que operen al Parc. Tenint en compte l'interès creixent per accedir al medi natural, es treballa per fer l'entorn més "permeable" a les persones amb diferents capacitats.

El president de la Junta Rectora del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Josep Queró, ha destacat que l'itinerari està adaptat a visitants amb dificultats de tipus motriu i que la tendència és que els col·lectius amb diferents capacitats puguin accedir més facilment a diversos punts del medi natural. Mentre, el director del Parc, Marc Garriga, ha detallat que l'estructura de fusta elevada del nou mirador fa que els visitants tinguin la sensació de "flotar enmig del bosc".

Itinerari adaptat Sant Joan de L'Erm 2
L'itinerari adaptat de Sant Joan de l'Erm estrena un mirador inclusiu per observar la vall de Santa Magdalena / Albert Lijarcio

Respecte a l'itinerari, Garriga ha explicat que es busca potenciar el tacte i l'oïda, ja que el camí passa al costat dels arbres i en zones on es poden escoltar els ocells. En aquest sentit, ha afegit que es va pensar en Sant Joan de l'Erm tenint en compte l'accessibilitat que hi ha en vehicle fins al refugi de la Basseta i que la ruta s'endinsa en el bosc subalpí. El mirador completa la quarta i darrera fase dels treballs, que es van iniciar al 2016.

Auditoria en el marc del procés d'integració a la Carta Europea de Turisme Sostenible

D'altra banda, el director del Parc Natural de l'Alt Pirineu ha comentat que aquest cap de setmana tindrà lloc una auditoria en el marc del procés d'assolir que aquest entorn i el del Parc Natural del Cadí-Moixeró s'integri en la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), previsiblement de cara a la tardor. Així, representants de la federació Europarc, impulsora d'aquesta iniciativa, visitaran la zona, parlaran amb agents turístics del territori i valoraran les accions proposades des del Parc.

Itinerari adaptat Sant Joan de L'Erm 3
L'itinerari adaptat de Sant Joan de l'Erm estrena un mirador inclusiu per observar la vall de Santa Magdalena / Albert Lijarcio

Pel que fa a la feina dels guies intèrprets, que s'ha volgut posar en valor en l'acte de presentació d'activitats ecoturístiques, Garriga ha ressaltat la seva aportació com a professionals i des del punt de vista de dinamització econòmica al territori. En aquest sentit, el director i el president de la Junta Rectora del Parc han detallat que els visitants poden ampliar els seus coneixements i valorar i contribuir a conservar els espais naturals.

Per la seva banda, el president de l'Associació de Guies Intèrprets del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Albert Cereza, ha explicat que la riquesa de l'entorn permet oferir un ventall molt ampli d'opcions, tant des d'una vessant de descoberta del patrimoni natural com també activitats d'astronomia, culturals, d'història o, fins i tot, de jocs al medi natural. Pel que fa a la inclusió de persones amb diferents capacitats en aquests entorns, ha dit que hi ha guies especialitzats per acompanyar-los i que és un àmbit en què s'hi està treballant.

Més a Societat