PROCÉS SOBIRANISTA

Després de Bolvir, ara l'Estat denuncia la Seu d'Urgell i Sarroca de Bellera per les mocions de reprovació del rei

L'administració estatal porta al jutjat l'anul·lació dels acords dels plenaris

PLE DE L'AJUNTAMENT DE LA SEU
photo_camera Imatge d'un ple de l'ajuntament de la Seu d'Urgell/laseu.cat

L'Estat ha decidit portar altres ajuntaments pirinencs als jutjats per les mocions de reprovació al rei. A part de l'ajuntament de Bolvir (Cerdanya), que es va saber fa uns dies, ara hem conegut que també els ajuntaments pirinencs de la Seu d'Urgell (Alt Urgell) i el de Sarroca de Bellera (Pallars Jussà) han estat denunciats per aprovar una moció de suport a la reprovació del rei del Parlament. La intenció dels recursos de l'Estat és aconseguir que s'anul·lin els acords dels plens.

Ara el jutjat, en l'avís corresponent, dona 20 dies als consistoris denunciats per trametre l'expedient administratiu. La mateixa moció es va aprovar a un centenar d'ajuntaments d'arreu de país i ja 24 han rebut la denúncia de l'Estat.

La moció que van aprovar un centenar d'ajuntaments catalans donava suport explícit al punt número 2 de la resolució que rebutjava i condemnava el posicionament de Felip VI, ''la seva intervenció en el conflicte català i la seva justificació de la violència exercida pels cossos policials'' l'1-O. També refermava el compromís amb ''els valors republicans'' i apostava per ''l'abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia''.

La resolució instava les institucions de l'Estat a garantir la convivència, la cohesió social i ''la lliure expressió de la pluralitat política a l'Estat'', i reprovava ''els actes repressius contra la ciutadania'' i condemnava ''les amenaces d'aplicació de l'article 155 de la Constitució, la il·legalització de partits polítics, la judicialització de la política i la violència exercida contra els drets fonamentals''. Des del món municipalista es preveu que arribin nous requeriments els propers dies.