PUBLICACIONS

L'escriptora pallaresa Maria Barbal a la portada del Viure als Pirineus d'aquest setembre

Maragda Farràs, impulsora d'un espai de creació i allotjament d'artistes a Mussa, i Maria Prat, del restaurant Casa Kiko de Llessui, comparteixen protagonisme en aquest número de les acaballes de l'estiu
Viure als Pirineus setembre 2022
photo_camera Portada del Viure als Pirineus d'aquest mes de setembre / FS

El número 247 de la revista pirinenca d'informació general VIURE ALS PIRINEUS, corresponent al mes de setembre, dedica la seva portada a l'escriptora pallaresa Maria Barbal.

A les pàgines d'Opinió, l'article 'Llet de vaca' dEnric Quílez ens parla del consum de llet, de la intolerància a la lactosa i dels gens. L'articulista Titus Llangort ens parla de les diferents acceptacions de la paraula 'Embúrnia'. Una tercera opinió, en aquest cas signada per l'enginyer Ramon Ganyet, ens parla del "naufragi dels jocs olímpics Barcelona-Pirineus 2030". Ganyet opina que "el vaixell olímpic del Pirineu 2030, sense capitans (lideratge), sense gaire més mercaderia que el titular de JJOO d'hivern (falta projecte), sense punts de destí (seus olímpiques), es va quedar varat sense sortir (candidatura)". Per últim, el vicealcalde de la Seu d'Urgell i diputat al Parlament de Catalunya, Jordi Fàbrega, s'interroga "per què són importants els vols nocturs medicalitzats del SEM?". Ho fa, després que recentment hagi entrat en funcionament el vol nocturn de l'helicòpter del SEM de l'Aeroport de la Seu d'Urgell.

També ens fem ressò de la conferència que el periodista i professor universitari, Carles Pont, va impartir a Puigcerdà, en el marc del cicle 'A l'estiu, recerca't', organitzat pel Grup de Recerca de Cerdanya. Pont va analitzar la política a les xarxes socials. A les pàgines d'Esports parlem de l'emoció de la final de la Copa del Món de Canoe Eslàlom a la Seu d'Urgell. Per la seva banda, l'historiador Daniel Fité Erill, ens apropa a la història local d''Ara fa cent anys' i ho fa rememorant "les eleccions municipals a Coll de Nargó el setembre de 1922".

El Viure als Pirineus d’aquest mes de setembre publica un nou episodi del PIRINEUENCS i ho fa amb una protagonista de primera divisió, l'escriptora pallaresa i Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, Maria Barbal. Barbal parla de la seva nova novel·la 'Al llac' i assegura que 'sigui on sigui, el Pallars forma part del meu ésser, som inseparables'.

La secció Els Fogons del Pirineu ens apropa a Casa Kiko de Llessui, un establiment de referència a la Vall d'Àssua i a tot el Pallars Sobirà. Maria Prat, la seva propietària ens parla de la vall, de la seva llum i de la seva gastronomia i ens explica com es va inventar el Filiberto, les postres nacionals del Pallars. Per la seva banda, Maragda Farràs protagonitza la secció Joves del Pirineu. Farràs una jove enginyera de disseny va deixar la ciutat de Barcelona i la feina per retornar a viure al Pirineu. A  cal Tor de Mussa ha impulsat un espai de creació i allotjament d'artistes.

L’habitual apartat de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) es fa ressò de les 22 actuacions de política de muntanya que es durant a terme enguany, així com de l'estat de cobertura dels serveis de banda ambpla i mòbil a l'Alt Pirineu i Aran i dels acords del plenari del Consell General de Muntanya.També fem divulgació d'una interessant exposició sobre la vestimenta que utilitzaven durant el segle XIX els veïns i veïnes dels pobles de la Vall Fosca.

L'edició d'aquest setembre del VIURE ALS PIRINEUS també publica un dossier sobre la celebració de la 26a Fira del llibre del Pirineu a Organyà. La fira estrena un espai dedicat als il·lustradors de llibres del Pirineu i recupera la Carrerada de Llibres i la visita literària a Organyà. A la fira, organitzada per l'Associació Llibre del Pirineu, s'hi podrà trobar les principals novetats literàries d'enguany.

Més info: Número 247 VIURE ALS PIRINEUS