El president de la Generalitat, Quim Torra, ha lliurat aquest dilluns la Creu de Sant Jordi de la Generalitat a 29 personalitats i 15 entitats, a les quals s’ha referit com a “savis i apassionats” en els seus camps i disciplines. Entre els guardonats d'enguany hi ha l'arxiver Mn. Benigne Marquès i l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu. El president Quim Torra ha dit que en són un “clar exponent d’humanisme”, que com a “generadors de talent, de cultura i llibertat”, han contribuït a “projectar el país al món”. I ha afegit que “sense llibertat no hi ha cultura, no hi ha talent. I sense cultura, no hi ha llibertat”.
Durant la seva intervenció, Quim Torra ha fet notar que des del 2018 el lliurament de la Creu de Sant Jordi “ha estat, malauradament, d’una greu i important excepcionalitat”. Ha recordat que “en les edicions del 2018 i 2019 no hi érem tots” i que, “enguany, hi hem d’afegir la pandèmia provocada pel Covid-19”. Per la qual cosa, “no hem pogut celebrar aquest esdeveniment amb el format d’altres edicions”, ja que degut a les restriccions per la Covid-19 i per tal de garantir les distàncies de seguretat, l’acte de lliurament s’ha fet en tres blocs separats.
L’actriu i directora escènica Imma Colomer i el cuiner Joan Roca han pronunciat unes paraules d’agraïment en nom de tots els guardonats. Imma Colomer ha subratllat que “volem un futur brillant per a Catalunya i seguirem treballant per aconseguir-ho, per nosaltres i les properes generacions. En tenim el dret, la capacitat, l’entusiasme i la imaginació per fer-ho”. Per la seva part, Joan Roca ha remarcat que “tots els guardonats ens sentim units per l’esforç, per la dedicació als altres, per la dedicació al bé comú”.
La Creu de Sant Jordi, creada el 1981, és un dels màxims reconeixements de la Generalitat de Catalunya. La distinció reconeix les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.
(Foto: El president de la Generalitat, Quim Torra, amb el director de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, Jordi Abella)
Els premiats pirinencs
Entre les 29 personalitats i 15 entitats reconegudes amb la Creu de Sant Jordi, hi figuren l'arxiver urgellenc Mn. Benigne Marquès i l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, representat a l'acte pel seu director, Jordi Abella.
Mossèn Benigne Marquès i Sala Arxiver.
Pel seu treball de preservació i divulgació de la cultura catalana que l'ha convertit en un referent intel·lectual. Com a fundador de la Societat Cultural Urgel·litana i secretari de la revista Urgellia ha fet importants contribucions al coneixement de l'època antiga del Bisbat d'Urgell amb notables descobertes de documentació inèdita. Responsable de l'Arxiu Capitular i Diocesà d'Urgell, ha estat un autor prolífic i ha treballat intensament en la recerca i difusió de les arrels culturals i històriques de la diòcesi d'Urgell i de Catalunya.
(Foto: L'alcalde d'Esterri d'Àneu, Pere Ticó, amb el director de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, Jordi Abella)
Ecomuseu de les Valls d'Àneu
Pel seu treball de recuperació, restitució i difusió de l'etnografia de les Valls d'Àneu i de la resta del Pallars, tasca duta a terme des de fa més de 25 anys. El seu compromís amb l'entorn ha quedat demostrat a través de les activitats de dinamització social i comunitària del territori. La seva tasca de recuperació, promoció i reivindicació de l'artesania pirinenca com a producte de qualitat ha esdevingut motor per a la dinamització de nous mercats.