RESCATS DE MUNTANYA

L'aposta pel turisme de proximitat dispara els rescats que han fet els Bombers en el que va d'estiu

Naut d'Aran ha estat el municipi que fins a dia d'avui ha registrat més rescats
Imatge de dos bombers del GRAE participant en el rescat simulat que s'ha fet aquest dimecres 21 de setembre. Primer pla. (Horitzontal)
photo_camera Dos bombers del GRAE participant en el rescat simulat que s'ha fet aquest dimecres/Gerard Vilà

L'aposta pel turisme de proximitat ha disparat els rescats que han fet els Bombers a Catalunya, des del juny. I és que en els darrers dos mesos i mig, el cos ha fet 522 serveis, que suposen un 23% més en relació al mateix període de l'any passat. Aquest increment ha fet que l'acumulat de l'any sigui superior al 2019, tot i que durant el confinament es va registrar un descens notable. El sergent del Grup de Recolzament d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers, Alfons Esterlich, vincula l'augment de serveis a la decisió de moltes famílies de passar les vacances a Catalunya. Esterlich adverteix que encara hi ha un nombre important de persones que van mal equipades a muntanya, on es produeixen la majoria de rescats.

El cop provocat per la pandèmia ha fet modificar les vacances de molts catalans, que han acabat apostant pel turisme de proximitat. Això ha incrementat l'afluència de visitants en zones de muntanya i, de retruc, els rescats durant els darrers dos mesos i mig. En aquest temps, a Catalunya els Bombers han fet 522 serveis (156 al juny, 208 al juliol i 158 els primers quinze dies d'agost). Un increment del 23% respecte al mateix període de l'any passat i que també ha fet capgirar una tendència a la baixa provocada pel confinament durant els mesos d'abril i maig.

Pla mitjà d'un Bomber dels GRAE amb la llitera carregant l'home a l'helicòpter del SEM aquest diumenge 19 de juliol de 2020 a El Port de la Selva. (Horitzontal)

El sergent del GRAE, Alfons Esterlich, destaca l'increment que hi ha hagut especialment en rius i gorgues d'arreu de Catalunya. Els motius dels accidents estan relacionats, habitualment, amb relliscades en roques o en imprudències, com no calcular la profunditat. En aquests espais s'ha passat de 21 actuacions l'any passat a 55 aquest 2020.

A la muntanya, el nombre de serveis que han de fer els Bombers s'ha incrementat respecte l'any passat, tot i la caiguda dràstica que hi va haver durant el confinament. El problema, però, és que l'augment de gent que hi ha anat aquest estiu, ha fet créixer prop d'un 20% els darrers mesos els rescats.

Bombers Vall de Boí(Foto: Bombers i un helicòpter medicalitzat aquest estiu a la Vall de Boí/Bombers)
Fer ús del mòbil

El sergent, però, reconeix que una altra sortida habitual per a ells és la de la recerca de persones que s'han desorientat. En aquest sentit, Esterlich recorda la importància del telèfon mòbil per poder "guanyar temps". "Tothom hauria de saber enviar una ubicació i ens facilitaria molt les coses". A més, el sergent posa en valor tenir aplicacions per saber la meteorologia especialment a muntanya, que és molt canviant. "Cal preparar-se bé les rutes i tenir recursos si tenim problemes", assenyala.

Naut d'Aran, el municipi amb més rescats

Com sol ser habitual, Naut d'Aran ha estat el municipi que fins a dia d'avui ha registrat més rescats, 31 i també la Vall de Boí. Al Pallars Sobirà 47 i la Cerdanya 6 també han experimentat un nombre important de rescats per part de Bombers de la Generalitat..