L'Escola Agrària del Pirineu ha engegat l’any 2024 amb una àmplia oferta de cursos de formació contínua i jornades de transferència tecnològica. A banda d’oferir la formació reglada amb el Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Activitats Eqüestres i el Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Aprofitament i Conservació del Medi Natural, el centre també posa a disposició dels professionals del sector agroforestal, ramader, eqüestre i formatger una àmplia oferta de formació contínua, en modalitat presencial, semipresencial i/o en línia, per a l’actualització permanent i el reciclatge dels coneixements dels seus professionals.
L’objectiu és transmetre informacions sobre temes d’interès, d’actualitat i tendències als diferents sectors, tant en l’àmbit tecnològic com empresarial, així com satisfer les necessitats de coneixement detectades pel sector.
Pel que fa a la formació contínua d’enguany, l’Escola Agrària del Pirineu ofereix un total de 20 cursos de diversos àmbits: benestar animal en el transport; agricultura regenerativa; ús de ferments a la formatgeria artesanal; elaboració de iogurts i mantega; curs bàsic de QGIS per la gestió del parcel·lari agrícola/forestal; formació de jutges i qualificacions de bestiar boví; biomecànica en la docència de l’equitació; poda i empelts de fruiters de muntanya; elaboració de formatges de pasta tova; aproximació, dessensibilització i desbravi del poltre; optimització del treball i tècniques de seguretat amb la motoserra; soldadura; arboricultura i treballs en alçada; identificació d’aus rapinyaires en vol; pastures i producció d’animals per a vida; gestió documental i registres de l’explotació agrària; sanitat i higiene en caça; jardineria sostenible; avaluació organolèptica de formatges; i, elaboració de coagulació làctica i enzimàtica.
Pel que fa a les jornades de transferència tecnològica, el centre presenta 7 jornades tècniques enfocades a diferents sectors: optimització de la fertilització en pastures de muntanya; maneig de bovins; treball postural del cavall; iniciació a l’apicultura; maneig de cavall de carn; iniciació d’èquids a l’embarcament amb remolc i utilització dels drons a la ramaderia extensiva.
Tant les jornades com els cursos, són un tipus de formació professional especialitzada i personalitzada, gràcies a la seva estructuració en grups reduïts, que contribueix a generar un tracte individualitzat i més proper entre alumnat i professorat, la qual cosa repercuteix en la qualitat educativa.
A més a més, enguany, l’escola realitzarà el seguiment de 10 joves que s’incorporen al sector com a joves agricultors i ramaders, i han sol·licitat l’ajut de primera instal·lació. En aquestes tutories, es desenvoluparan diverses activitats formatives en tecnologia i en gestió empresarial, demandades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, o la convalidació de formació acadèmica i contínua que s’hagin cursat prèviament i hagin estat homologades i validades.
L’any 2023, 450 professionals del sector van formar part dels 21 cursos de formació contínua, 3 jornades de transferència tecnològica i formacions dirigides a joves agricultors, organitzats des de l’escola, i aquest any 2024 s’espera incrementar el nombre d’assistents.
Tota aquesta formació es pot consultar al portal RuralCat del DACC, on s’anirà actualitzant l’oferta de cursos i jornades per ordre cronològic, així com als espais online de l’Escola Agrària del Pirineu o contactant directament amb el centre.
Sobre l’Escola Agrària del Pirineu
L’Escola Agrària del Pirineu (EA Pirineu), situada a Bellestar (Montferrer Castellbò, Alt Urgell), és un centre públic gestionat pel Servei de Formació Agrària (SFA), la unitat del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya que té la missió de professionalitzar el sector agropecuari, alimentari i forestal, mitjançant la millora de la qualificació dels seus professionals. L’EA Pirineu forma part del conjunt d’Escoles Agràries del SFA, una xarxa de 15 centres formatius, amb especialitzacions diverses i situades en diferents punts del territori català.
En concret, els eixos estratègics de formació i d’actuació del centre de Bellestar són els sistemes agroforestals de muntanya, el sector eqüestre i l’activitat formatgera. Per una banda, ofereix formació reglada, mitjançant dos cicles formatius: el Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Activitats Eqüestres i el Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Aprofitament i Conservació del Medi Natural. D’altra banda, disposa d’una completa oferta de formació contínua, gràcies a cursos i jornades de transferència tecnològica, en la modalitat presencial, semipresencial i en línia, i adaptats a les necessitats del sector.
L’escola també s’encarrega de preparar l’itinerari formatiu dels i les joves que han sol·licitat l’ajut de primera instal·lació i estan realitzant la incorporació a l’empresa agrària, així com tutoritzar-los al llarg de tot el procés.