NATALITAT

L'Alt Pirineu i Aran té l'índex més baix de natalitat de Catalunya

Aina i Martina són els noms més posats a l'Alt Pirineu i Aran
Fundació Universitat de Girona
photo_camera Un nadó amb la seva germana més gran/Fundació UdG

L’Alt Pirineu i Aran té l'índex més baix de natalitat de Catalunya, amb 1,08 fills per dona, segons publica l'Idescat. La disminució de naixements a l'Alt Pirineu i Aran el 2018 va ser de −10,9%, seguit de les Terres de l'Ebre amb −6,7%

Per comarques, l’Alt Urgell ocupa l'últim lloc amb 116 fills, 26 menys que l’any anterior; Aran 67 (13 menys); Pallars Sobirà 47 (-7); Cerdanya 120 (-13); Pallars Jussà 79 (-1) i l’Alta Ribagorça 30 (+4).

Naixements a Catalunya

Els naixements van disminuir a Catalunya un 5,4% l’any 2018. L’edat de les mares se situa en els 31 anys quan tenen el primer nadó. La taxa de natalitat està en els 8,3 nascuts vius per cada 1.000 habitants, i el nombre mitjà de fills per dona es queda en 1,3, el més baix des del 2001. Per sobre d’aquesta mitjana se situen les demarcacions veguerials de la Catalunya Central (1,47), Girona (1,46) i Lleida (1,44).

La franja d’edat de més natalitat és la de 30 a 34 anys, seguida per la de 35 a 39. A Europa, en canvi, el segon grup d’edat on es tenen més fills és el de 25 a 29 anys. Destaca el nivell de fecunditat extraordinàriament baix de les catalanes menors de 30 anys en comparació amb les europees, amb una diferència de més de 30 punts en aquesta franja d’edat.

L’àmbit metropolità és on la maternitat és més tardana: 31,5 anys d’edat mitjana en el naixement del primer fill. L’àmbit de Ponent està en l’extrem contrari, amb 30 anys.

A més, la reducció de la natalitat es concentra en les mares de nacionalitat espanyola. La fecunditat de les estrangeres és d’1,59 fills, i la de les espanyoles es queda en l’1,19. El 2% dels parts són múltiples. La proporció augmenta amb l’edat. El 6,2% dels parts de dones de més 35 anys són múltiples.

Aina i Martina, els noms més posats a l'Alt Pirineu

Marc continua sent el nom de nadó més freqüent a Catalunya i Júlia és, per segon any consecutiu, el nom més posat a les nenes. El nom de Marc va seguit del de Pol, Àlex/Álex, Jan i Nil. Pel que fa les nenes, després de Júlia venen els noms de Martina, Emma, Maria/María i Lucía.

Marc és un dels cinc noms de nen més posats en tots els àmbits territorials. Júlia/Julia és el nom més freqüent de les nenes nascudes l’any 2018 a l’Àmbit Metropolità, les Comarques Gironines, les Terres de l’Ebre, les Comarques Centrals i el Camp de Tarragona, on comparteix la primera posició amb Emma. Ona és el nom més posat a Lleida, Aina i Martina a l’Alt Pirineu i Aran, i Laia al Penedès.

comentaris