DONA

L’Alt Pirineu commemora el 25N, Dia internacional contra les violències envers les dones

Els ajuntaments, consells comarcals i organitzacions diverses de la demarcació veguerial pirinenca, han organitzat, aquest dijous, actes commemoratius.
25N Puigcerdà
photo_camera A Puigcerdà s'ha llegit el manifest del 25N al pati del Consell Comarcal /cerdanya.cat

El 25 de novembre va ser declarat Dia internacional contra la violència de gènere per commemorar el violent assassinat fa 61 anys de les germanes Mirabal, tres activistes polítiques i membres actives de la resistència, a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

Els ajuntaments, consells comarcals i organitzacions diverses de la demarcació veguerial pirinenca, han organitzat, aquest dijous, actes commemoratius.

El servei d’Igualtat del Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell (CAPAU) i l’Oficina Jove de l’Alt Urgell han preparat el programa d’actes per commemorar a la comarca el 25N, Dia internacional contra les violències envers les dones. Així, s’ha previst un acte institucional, que tindrà lloc a la Seu d’Urgell el mateix 25 de novembre; l’exposició itinerant “Lliures i sense por. Esborrem les violències sexuals”, que es podrà veure als tres instituts públics de l’Alt Urgell; i un taller per abordar el problema dels masclismes i el patriarcat i la resposta que es pot donar des dels feminismes.

L’acte del 25N començarà ha començat a les 11 del matí a la sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell i ha comptat amb les intervencions dels representants de les diverses institucions, les quals aniran seguides de la lectura del manifest de la jornada. L’acte ha finalitzat amb una lectura dramatitzada de poemes a càrrec d’Alba Mascarella.

25N cartell

L’exposició “Lliures i sense por. Esborrem les violències sexuals” reivindica el dret a la llibertat sexual i la seguretat de les dones en l’àmbit públic i privat per reflexionar sobre què són les violències sexuals, com identificar-les, quines en són les causes i què es pot fer davant de situacions de violència. La mostra ja ha estat a l’Institut Joan Brudieu de la Seu del 15 al 21 de novembre i després va a l’Institut La Valira, també a la Seu, del 22 al 28 novembre, i acabarà el recorregut a l’Institut Escola d’Oliana, on romandrà del 29 de novembre fins al 8 de desembre.

D’altra banda, el taller sobre masclismes i patriarcat ha tingut lloc el dia 18 de novembre i ha estat facilitat per Fil a l’agulla, cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre. Anava adreçat a nois cis —o cisgèneres—, denominació que s’atribueix a les persones que s’identifiquen amb el gènere que li va ser assignat en néixer segons les seves característiques biològiques. Els objectius de l’acció formativa van ser: facilitar la presa de consciència de l’impacte del masclisme, generar un espai per a la deconstrucció i la creació de nous imaginaris de masculinitat, aprendre a identificar el masclisme i acompanyar per a l’assumpció de responsabilitat i la implicació activa al feminisme.

cartell 25N acte institucional (2)

Pallars Jussà

Aquest dijous, 25 de novembre a les 19:00h a la Sala d’Actes del Cafè Modern d’Isona tindrà lloc l’acte comarcal del Pallars Jussà del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, on es realitzarà la lectura del manifest institucional i posteriorment es presentarà la peça audiovisual “Trencant el Silenci” a càrrec de la companyia de dansa Contremporànies.

Manifestació a Sort

l'Ajuntament de Sort ha mostrat avui el seu suport envers l'Eliminació de la violencia contra les Dones, llegint el manifest, i donant recolzament als actes d'avui 25-N. Aquest vespre tindran lloc a Sort dues activitats:

- 17:30 al Centre Cívic: Trobada, Maternitats Subversives, Projecte "plaer, diversitat i entusiasme" - A càrrec de Marina Manso.

- 19:30 a la Plaça Major de Sort: Manifestació NO MIXTA, lectura de manifest, i micro obert #ajotambé

25N Sort

A Puigcerdà han llegit el manifest pel Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones al pati del Consell Comarcal de la Cerdanya. També han fet un mural col·laboratiu on s'han escrit missatges reivindicant aquest dia.

Els menors d'edat denunciats o detinguts per violència masclista pugen un 64% respecte al 2020 a Catalunya

Els Mossos d'Esquadra han detingut o denunciat 108 menors d'edat per violència masclista el 2021, un 63,6% més respecte al 2020 (66) i un 3,8% més respecte al 2019 (104). En general, les denúncies per violència de gènere augmenten, amb un total d'11.407, un 7,9% més que fa un any i un 2,7% que en fa dos. "El 2020 va estar marcat per la pandèmia i per moltes dificultats de les dones per denunciar. Van quedar invisibilitzades moltes situacions de violència i creiem que la tendència a l'alça significa una recuperació de la confiança a demanar ajuda a la policia", diu la cap de la Unitat Central d'Atenció i Seguiment de la Víctima, la caporala Andrea Garcia, amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

La cap de la Unitat Central d'Atenció i Seguiment de la Víctima dels Mossos, la caporala Andrea Garcia, en una roda de premsa. 24 de novembre del 2021. (Horitzontal)(Foto: La cap de la Unitat Central d'Atenció i Seguiment de la Víctima dels Mossos, la caporala Andrea Garcia / Laura Fíguls)

La caporala Garcia explica que era "previsible" que les denúncies per violència masclista augmentessin el 2021, després que l'any passat la pandèmia de la covid-19 contribuís a ocultar més les agressions i altres atacs que pateixen les dones. El 2020 els Mossos van instruir 10.567 denúncies per violència de gènere i el 2021, 11.103, segons dades facilitades per la Unitat Central d'Atenció i Seguiment de la Víctima per radiografiar aquesta realitat amb motiu del 25-N, aquest dijous. Els Mossos assenyalen que cal continuar treballant "intensament per trencar els silencis que es van instaurar durant la pandèmia".

La cap de la unitat destaca que les dades mostren que han d'"intensificar" les estratègies de prevenció de la violència masclista entre els joves. Els Mossos d'Esquadra han atès 527 noies menors d'edat per haver patit violència masclista, un 19,5%% més respecte al 2020 (441) i un 24,3% menys respecte al 2019 (696). El nombre de menors detinguts o denunciats ha augmentat respecte als dos anys anteriors, amb 108 el 2021, d'entre 14 i 17 anys. Els 16 anys és l'edat amb més incidència delictiva, mentre que, en els dos anys anteriors, havien estat els 17.

Els Mossos han atès en total 10.932 dones víctimes de violència de gènere, un 7,2% més que el 2020 i un 8,8% menys que el 2019. La franja amb més denúncies és la dels 31 als 40 anys. L'1,9% de les víctimes tenen més de 65 anys (202). Pel que fa als agressors, se n'han denunciat o detingut 9.906. Prop de la meitat (48,4%) han estat detinguts i la restat han quedat investigats.

135 dones en risc tenen protecció policial

Els Mossos d'Esquadra ofereixen protecció policial a dones víctimes de violència de gènere amb independència que tinguin una ordre judicial d'allunyament o alguna altra
mesura de seguretat. Des del gener fins a l'octubre d'aquest any, la protecció policial ha augmentat un 37,8% respecte al 2020 i un 35% respecte al 2019. A data del 31
d'octubre, els Mossos protegeixen 135 dones en situació de risc (mitjà, alt i molt alt).

"S'ha detectat més nivell de risc i les dones han acceptat més l'oferiment de rebre protecció policial. Elles la poden acceptar o rebutjar. La recomanació sempre és que l'acceptin. Sabem que la protecció pot entorpir el dia a dia, però si hi ha un risc, creiem que tenir aquesta seguretat és beneficiós per a ella i els familiars que hi conviuen, ja siguin els fills o altres, durant un temps, almenys fins que es rebaixi la tensió amb l'agressor", assenyala Garcia.

Eines per identificar la violència masclista digital

Les violències psicològiques representen un 52% de les situacions que s'han denunciat, com són les amenaces, coaccions o vexacions. Les violències físiques, com el maltractament, han estat el 40,4%. Les ciberviolències, el 4,1%: formes de violència a través d'Internet o les xarxes socials, com ciberassetjament o difusió d'imatges, vídeos o informació personal obtinguda durant la relació de parella. Les violències sexuals representen un 3,5% del tipus de violència que s'exerceix en l'àmbit de la parella o ex parella.

Els Mossos d'Esquadra han volgut posar el focus aquest 25-N en les ciberdelinqüències. L'Associació Cultural de Dones per a la Recerca i l'Acció, en col·laboració amb el cos policial, ha elaborat una guia amb eines per prevenir la violència masclista digital, identificar-la i saber com actuar i denunciar-la.