27.09.2022 |
Viure als Pirineus

ELECCIONS MUNICIPALS

JuntsXCat i ERC es reparteixen els consells comarcals

JuntsXCat té la majoria als consells comarcals de l'Alt Urgell, la Cerdanya i l'Alta Ribagorça. ERC aconsegueix per primera vegada la majoria als consells del Pallars Jussà i del Pallars Sobirà.

Consell Comarcal Alt Urgell
Edifici del Consell Comarcal de l'Alt Urgell al Passeig Joan Brudieu de la Seu d'Urgell
JuntsXCat i ERC es reparteixen els consells comarcals

Els consells comarcals són els òrgans de govern i d’administració de les comarques. Són òrgans d’elecció indirecta, ja que la seva composició es concreta a partir dels resultats de les eleccions municipals que han tingut lloc aquest diumenge el dia 26 de maig.

El nombre de membres dels consells comarcals es determina en funció dels residents de la comarca, d’acord amb un escalat segons el nombre d'habitants. Els cinc consells comarcals de l'Alt Pirineu tenen 19 membres cadascun.

Consell Comarcal Cerdanya

Com es calcula l'assignació de consellers comarcals

Un cop s'hagin constituït tots els ajuntaments de la comarca, el dia 15 de juny, la junta electoral provincial ha de procedir a l’elecció dels membres dels consells comarcals corresponents a la seva circumscripció. La junta electoral provincial corresponent ha d’assignar a cada un dels partits, de les coalicions, de les federacions i de les agrupacions d’electors que hagin obtingut el 3% o més dels vots en la comarca en les eleccions municipals el nombre de llocs que els corresponen, d’acord amb les regles següents:

a) Es calcula el percentatge de regidors que correspon a cada partit, coalició, federació o agrupació sobre el total de regidors de tots els ajuntaments de la comarca.

b) Es calcula el percentatge de vots que correspon a cada partit, coalició, federació o agrupació sobre el total dels vots emesos a la comarca.

c) Es multipliquen els percentatges de la lletra a) per 1/3 i els de la lletra b) per 2/3, i se sumen els resultats.

d) S’ordenen en columna els partits, les coalicions, les federacions i les agrupacions, de més gran a més petit, d’acord amb el percentatge compost definit per la lletra c).

e) Es divideix el percentatge compost de cada formació política per un, dos, tres o més, fins al nombre igual al de llocs corresponents al consell comarcal seguint la metodologia de la llei d’Hondt.

f) Els llocs s’atribueixen a les llistes a les quals corresponen els quocients més alts i es procedeix a l’atribució per ordre decreixent.

Sovint la presidència i el govern dels consells comarcals són monedes de canvi per a negociacions i pactes municipals a la capital de la pròpia comarca.

Consells comarcals

Les eleccions municipals han dibuixat uns consell comarcals pirinencs sense majories absolutes i necessitaran pactes per a la seva governabilitat i gestió. Només compta amb majoria absoluta de JuntsXCat, el Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça. Sovint la presidència i el govern dels consells comarcals són monedes de canvi per a negociacions i pactes municipals a la capital de la pròpia comarca.

JuntsXCat té la majoria als consells comarcals de l'Alt Urgell, la Cerdanya i l'Alta Ribagorça. ERC aconsegueix per primera vegada la majoria als consells del Pallars Jussà i del Pallars Sobirà.

Alt Urgell: JuntsXCat 9; ERC 6; PSC 4

Cerdanya: JuntsXCat 9; ERC 7; Endavant Cerdanya 3

Pallars Sobirà:  ERC 9; JuntsXCat 8, SomPoble 2

Pallars Jussà: ERC 8; JUNTSXCAT 6; PSC 5

Alta Ribagorça: JuntsXCat 14; ERC 3; PSC 2 En Comú 2

La força municipal dels partits a l'Alt Pirineu

JuntsXCat ha estat la força més votada a la demarcació de l'Alt Pirineu i l'Aran a les eleccions municipals, seguit d'Esquerra Republicana de Catalunya. Dels 77 municipis que hi ha a l'Alt Pirineu i Aran:

JuntsXCat ha quedat primera força a 35 municipis:

Alàs i Cerc, Bassella, Cabó, Estamariu, Josa i Tuixent, Montferrer i Castellbó, Oliana, Organyà, El Pont de Bar, Ribera d'Urgellet, les Valls d'Aguilar, la Vansa i Fórnols, Alp, Bolvir, Ger, Guils, Isòvol, Meranges, Prullans, Puigcerdà, Riu, Urús, Espot, Esterri de Cardós, Lladorre, Rialp, Vall de Cardós, Castell de Mur, Conca de Dalt, Gavet de la Conca, Llimiana, Salàs, Sarroca de Bellera, el Pont de Suert i Vilaller.

ERC ha quedat primera força a 23 municipis:

Esterri d'Àneu, la Guingueta d'Àneu, Llavorsí, Farrera, Soriguera, Tírvia, Abella de la Conca, Isona i Conca Dellà, la Pobla de Segur, Sant Esteve de la Sarga, la Torre de Capdella, Das, Fontanals de Cerdanya, Lles de Cerdanya, Llívia, Montellà i Martinet, Prats i Sansor, Arsèguel, Coll de Nargó, Fígols i Alinyà, Peramola, les Valls del Valira i la Vall de Boí.

PSC-Unitat d'Aran ha guanyat a 10 municipis:

Salàs, Senterada, Tremp, la Seu d'Urgell, Bossòst, Es Bòrdes, Canejan, Les, Vielha e Mijaran i Vilamòs.

CDA-PNA ha quedat primera força 3 municipis:

Arres, bausen i Naut Aran

Endavant Cerdanya a 1 municipi:

Bellver de Cerdanya

CUP a 1 municipi:

Cava

Constitució dels nous ajuntaments

Els nous ajuntaments que sorgeixin de les eleccions municipals d'aquest diumenge es constituiran el dissabte 15 de juny, vint dies després dels comicis, i serà una jornada en què se celebraran al mateix temps els Plens consistorials en què seran ja elegits els 77 alcaldes i alcaldesses de l'Alt Pirineu i Aran. 


 

JuntsXCat i ERC es reparteixen els consells comarcals
Comentarios