SALUT

El Parlament aprova desplegar el protocol de cooperació sanitària amb Andorra abans d’acabar l’any

El grup parlamentari de Junts per Catalunya ha obtingut avui el suport unànime de la Comissió de Salut.
Pla general de l'entrada de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell d'Andorra des de la terrassa d'accés a la recepció. Imatge del 2 de març de 2020 (Horitzontal).
photo_camera Entrada de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell d'Andorra / ACN

El grup parlamentari de Junts per Catalunya ha obtingut avui suport unànime a la proposta que insta el Govern a desplegar abans de finalitzar el 2023 el protocol de cooperació sanitària amb Andorra, presentada a la comissió de Salut del Parlament. Aquest desplegament ha de garantir, seguint criteris facultatius, que els pacients de l’Alt Urgell i del Pirineu puguin ser atesos per part de l’Hospital de Meritxell d’Andorra i els seus professionals, prioritzant les visites a facultatius on no s’ofereix el servei presencial a la Fundació Sant Hospital o el temps d’espera és més elevat, i l’ús de l’UCI.

El protocol de cooperació sanitària entre Andorra i l’Estat Espanyol va signar-se el passat 8 de febrer i “la “pilota” va passar a la teulada del  Departament de Salut i, per tant, del Govern, que és qui ha de desplegar aquest conveni sanitari”, ha recordat el diputat Jordi Fàbrega, que ha defensat la proposta de resolució. El diputat ha recordat que es tracta “d’una reivindicació històrica de l’Alt Urgell i tot el Pirineu” i que “el que voldríem és disposar d’especialistes que estan a 15 quilòmetres i no a 136 quilòmetres de casa”.

Façana de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell
Entrada principal de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell

Fàbrega ha aclarit que “no estem demanant que els pacients de l’Alt Urgell puguin pujar directament a urgències de l’Hospital de Meritxell sinó que siguin els professionals sanitaris de l’Alt Urgell qui decideixin prioritzant sempre les visites a facultatius que nosaltres no disposem o que hi ha un temps d’espera molt elevat, així com l’ús de la Unitat de Cures Intensives, quan els professionals sanitaris ho considerin adequat”.

Aquest conveni, llargament reivindicat des del Pirineu i intensament treballat per l’equip del conseller Argimon i pel mateix diputat Fàbrega com a alcalde i actualment regidor de la Seu d’Urgell, ofereix una oportunitat important per a la millora de l’assistència sanitària als ciutadans de la Seu, l’Alt Urgell i tot el Pirineu.