INSTITUCIONS

Junts i la CUP cessen el gerent de Consell Comarcal de l’Alt Urgell

Josep Ardanuy deixa la gerència del Consell Comarcal del Pallars Jussà i ocuparà la del Pla d'Urgell
Captura de pantalla 2023-08-02 124100
photo_camera Josep Antoni Vila al seu despatx de gerent del Consell Comarcal de l'Alt Urgell / CCAU

El Consell Comarcal de l'Alt Urgell va aprovar aquest dimarts, en el ple extraordinari del nou Cartipàs, el cessament de qui havia estat fins ara gerent de l'organisme supramunicipal, Josep Antoni Vila. Ho va fer amb els vots a favor de Junts i la CUP, el vot en contra de Compromís X Pirineu i l'abstenció d'ERC.

El portaveu de Compromís X Pirineu, Jordi Nadal, va manifestar que el canvi era "precipitat" i que calia "posar més arguments damunt la taula per prendre una decisió" d'aquestes característiques. "No ens sembla que les formes siguin les correctes després d'haver desenvolupat la seva feina en unes condicions molt complicades, amb una pandèmia pel mig i dues presidències", ha sentenciat el portaveu socialista.

Per la seva banda, Carme Lostao, portaveu del grup comarcal d'ERC ha explicat que ara "no era el moment" de fer aquest canvi i que "calia esperar a finalitzar un seguit de projectes que són urgents i que compten amb uns terminis de presentació molt ajustats". Malgrat tot, Lostao ha reconegut que aquesta era una decisió que competia a l'equip de govern i s'ha felicitat "que s'obri un procediment de selecció de lliure concurrència" per ocupar la plaça vacant.

La presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Josefina Lladós, no va voler vincular la seva presidència a les decisions de l'etapa anterior i ha dit "em faig responsable de què passa al Consell Comarcal des del 14 de juliol, no pas d'abans". Lladós ha respost les intervencions de Nadal i Lostao assegurant que "tenim pressa per desencallar projectes i com més aviat s'hagi enllestit el procés de selecció del nou gerent, molt millor". La regidora de la CUP, Gisela Sellés, va votar a favor de la decisió del govern de cessar Vila, però sense fer cap explicació del seu vot.

Josep Antoni Vila
Josep Antoni Vila al seu despatx de gerent del Consell Comarcal de l'Alt Urgell / CCAU

Josep Antoni Vila un perfil de consens

Josep Antoni Vila Sensada va ser nomenat nou gerent del Consell Comarcal de l’Alt Urgell el 12 de setembre de 2019 en substitució de Sara Camps Mora, que havia dimitit del càrrec tres mesos abans. Vila, nascut a la Seu d’Urgell l’any 1967 i enginyer industrial de formació i amb una dilatada experiència a l'administració, va ser consensuat entre els tres grups polítics amb representació al Consell (Junts, ERC i Compromís) i ratificat oficialment en el seu dia pel plenari de la corporació comarcal.

Ardanuy
Josep Ardanuy, a l'esquerra, amb Josep Castells i Marta Vilalta en un acte a Tremp / ERC

Josep Ardanuy deixa el Consell del Pallars Jussà

Per altra banda, Josep Ardanuy i Tarrat ha deixat la gerència del Consell Comarcal del Pallars Jussà després de l'acord entre ERC i Compromís per Tremp per governar la institució. Josep Ardanuy, amb una llarga trajectòria política i institucional com a membre d'Esquerra Republicana de Catalunya i edil de l'Ajuntament de Tremp, d'on va ser-ne tinent d'alcalde el 1999 amb Víctor Orrit a l'alcaldia, ha estat gerent del Consell del Pallars Jussà durant els últims dotze anys, amb les presidències de Joan Obach, de Constante Aranda i de Josep Maria Mullol.  Ardanuy va ser coordinador a l'Alt Pirineu i Aran del Departament de Governació i Administracions Públiques (2006-2010) i al llarg d'aquests anys ha estat una peça important en l'engranatge del Consell Comarcal del Pallars Jussà, especialment per la seva experiència en el coneixement de l'administració i la gestió dels fons europeus.

El fins ara gerent del Pallars Jussà deixa les seves responsabilitats en una comarca pirinenca per passar a ocupar-les en una de lleidatana, el Pla d'Urgell. Josep Maria Ardanuy ha pres possessió aquest mateix dimecres, després de l'aprovació ahir per part del plenari, com a nou gerent del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, on per primera vegada governarà aquest organisme Esquerra Republicana de Catalunya.