El número 240 de la revista pirinenca d'informació general VIURE ALS PIRINEUS, corresponent al mes de febrer, dedica la seva portada als Jocs Olímpics d'hivern al Pirineu. En un editorial a la pàgina 3 que porta per títol 'Una oportunitat per fer-ho bé', ens posicionem davant la possibilitat que el nostre territori pugui ser protagonista d'unes Olimpiades d'Hivern el 2030. Creiem que caldrà que es faci un veritable procés participatiu i un exercici de transparència, d'informació i de concreció del contingut d'un projecte que, de totes totes, haurà de passar el filtre de la cohesió territorial, la sostenibilitat ambiental i la participació ciutadana.
La secció 'Joves del Pirineu' compta aquest mes amb una protagonista pallaresa, la dietista i nutricionista Paula Capdevila. Paula, de 22 anys, ha obert una consulta pròpia a Sort i ens parla de la importància dels hàbits alimentaris "En els últims anys, la societat ha pres consciència de la importància de l'alimentació com a factor clau per gaudir d'una bona salut i evitar malalties", assegura.
(Foto: Paula Capdevila amb una panoràmica de Sort darrere seu / FS)
A les pàgines d'Opinió, l'habitual secció 'Una mica de Ciència', Enric Quílez ens parla de la Lluna i els llunats. Per la seva banda, Amadeu Gallart es fa ressó de la significació de l'Aeroport Andorra-La Seu d'Urgell i del valor afegit que comporta la col·laboració entre territoris veïns.
L'historiador Daniel Fité Erill a la secció 'Ara fa cent anys', ens aproxima al Cabó de 1922: "A finals de 1920, el poble de Cabó tenia 152 habitants de fet i 162 de dret, repartits en 35 cases habitades de les 42 declarades com a habitatges", explica. A les pàgines de Cultura, contem que les 'Passejades poètiques i musicals' impulsades pel mestre, escriptor i editor peramolí, Ramon Besora. També donem a conèixer les propostes culturals que l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha programat per aquest primer trimestre de l'any. I detallem que una exposició, a l'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, dona a conèixer la trajectòria de divuit pallaresos deportats als camps nazis. També expliquem abastament que la Seu d'Urgell i Bossòst acolliran actes de desgreuge a dones que van patir la repressió, acusades de bruixeria.
(Foto: ASPID ha assolit molt bones xifres d’inserció a l'Alt Urgell / ASPID)
A les pàgines centrals, un petit reportatge ens apropa a la feina que l'entitat ASPID porta a terme a l'Alt Urgell en el camp de la inserció laboral. Maria Rosa Sarradell i Daniel Lozano, psicòloga i treballador social respectivament, són els responsables d'ASPID que s'encarreguen de preparar i acompanyar les persones amb discapacitat a l'hora de trobar un lloc de treball. A l'habitual pàgina de l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), expliquem el projecte tecnològic Àrea 5G Alt Pirineu, que permetrà cooperar i transferir coneixement en àmbits claus del Pirineu i, sobretot, en la qualitat de vida de les persones.
Dins de les informacions municipals, detallem que el Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça aprova un pressupost de 3,6 milions d'euros pel 2022, el més alt de la història de la corporació municipal. Per altra banda, la recollida de residus 'porta a porta' arriba a la Vila de Llívia i suposarà un gran canvi per a tota la població.
A remolc de la polèmica sobre els béns immatriculats a nom de l'Església, expliquem que El Pont de Suert, Rialp, Tremp i Lles de Cerdanya són els municipis pirinencs més afectats per les immatriculacions. També ens fem ressò que la pastisseria Gil de Llívia ha rebut el premi 'Fava d'Or' que la reconeix com la millor del Pirineu.
Acabarem aquest segon número del 2022, amb les rutes botàniques i culturals per la Cerdanya i el Capcir, d'Enric Orús, que en aquesta ocasió ens proposa la Ruta Brangolí-Santuari de Santa Maria de Bell-Lloc, a l'Alta Cerdanya.