ARTESANIA

El Govern reconeix el pallarès Eduardo Marín amb el diploma de mestre artesà en la modalitat divulgativa

El marroquiner de Peramea regenta el taller de cuir artesanal Artetu i contribueix a mantenir un antic ofici de segles i pràcticament perdut avui 
Eduard Martin mestre artesà
photo_camera Eduardo Marin rebent el diploma de mestre artesà en la modalitat divulgativa / ECOMUSEU DE LES VALLS D''ANEU

El Govern de la Generalitat ha reconegut el pallarès Eduardo Marín amb el diploma de mestre artesà en la modalitat divulgativa. L'entrega del diploma, que va tenir lloc aquest dilluns a l’Auditori del Palau de la Generalitat, en el marc dels Premis Nacionals d'Artesania 2023. ha estat un merescut reconeixement als molts anys de recerca i recuperació de l'artesania de la pell del Pirineu.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, van lliurar els reconeixements en un acte que va comptar amb els artesans i artesanes guardonats d’enguany i el jurat que ha format part d’aquesta edició. Aragonès va remarcar que “Catalunya és país d’artesania, d’artesans i artesanes que amb les vostres obres, contribuïu a donar forma i explicar el país”.

Eduard Martin mestre artesà 2
Eduardo Marin amb el delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Castells / @govpirineuiaran

Naturalesa i artesania

Eduardo Marín Sáez regenta el taller de cuir artesanal Artetu, ubicat a Peramea, al municipi de Baix Pallars. Amb més de vint anys d'experiència en l'ofici, Eduardo Marin fabrica un material elevadament artesà, utilitzant cuirs d'alta qualitat i mitjançant tècniques artesanes de sempre com són: el cosit a dues mans, tallat manual, repussat ... Des del seu taller de Peramea, Marin contribueix a mantenir un antic i noble ofici de tants segles i pràcticament perdut avui dia. 

Indumentària de pastor feta amb pell d'ovella

L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, a través de les xarxes socials, ha volgut felicitar l'artesà pallarès pel seu reconeixement i ha apuntat que, conjuntament amb el Parc Nacional d'Aigüestortes i estany de Sant Maurici, treballen en la recuperació de la indumentària de pastor feta amb pell d'ovella, un projecte que intenta posar en valor els patrimonis artesans del Pirineu.

photo1708362971
Victòria Rabal Merola, Premi Nacional d'Artesania / govern.cat

Premis Nacionals d'Artesania

La mestra artesana paperera Victòria Rabal Merola –directora del Museu Molí Paperer de Capellades- s'ha emportat el Premi Nacional d'Artesania 2023. "La Victòria és una persona amb una trajectòria inqüestionable que personifica la connexió entre origen i tradició amb innovació i creativitat", ha afirmat el president de la Generalitat, Pere Aragonès. "És un exemple de talent, passió, rigor i excel·lència en l'ofici", ha afegit Aragonès. La dissenyadora Sílvia Conde (Premi Talent Jove), el torner Jordi Pladevall (Premi Emprèn), l'Ajuntament de Montblanc (Premi Prestigia) i el restaurador Aleix Alvarez (Premi Restaura) també han estat guardonats pel seu mestratge artesà i la contribució a la projecció del sector. 

photo1708362980_3
Guardonats dels Premis Nacionals d'Artesania i els Diplomes de Mestre/a Artesà/ana / govern.cat

Els Premis Nacionals d'Artesania de la Generalitat de Catalunya tenen com a objectiu donar reconeixement a les persones i empreses artesanes que s'hagin distingit en la producció, el disseny, la qualitat, la formació, la promoció, la comercialització, la difusió, la valoració i/o el prestigi de l'artesania catalana.

Amb els Premis Nacionals d'Artesania la Generalitat de Catalunya vol correspondre a la vàlua i a la transcendència que té l'artesania en la societat catalana i alhora es vol contribuir a donar-li el màxim relleu i atorgar públicament cada any aquell reconeixement que mereixen persones que hagin excel·lit en llur obra i trajectòria i hagin aportat elements d'innovació i prestigi en el sector. Aquí podeu consultar tots els guardonats als Premis Nacionals d'Artesania 2023