JOCS OLÍMPICS D'HIVERN 2030

Lambán rebutja subscriure l'acord tècnic per als Jocs d'hivern i el Govern no pensa modificar-lo

El president d'Aragó defensa que "ha arribat el moment de la política" i demana abordar el nom de la candidatura
Lamban JJOO
photo_camera El president de l'Aragó, Javier Lambán/ Laura Cortés

El president de l'Aragó, Javier Lambán, no signarà l'acord tècnic sobre el repartiment de les disciplines per als Jocs d'hivern 2030. En roda de premsa, ha avançat que presentarà una proposta "més justa i equilibrada". De fet, Lambán ha deixat clar que no anirà divendres a Madrid tal com l'ha citat el Comitè Olímpic Espanyol (COE) per firmar el repartiment que s'ha treballat a la comissió tècnica. "Si no canvien molt les circumstàncies, no hi anirem", ha dit. Tot i així, ha garantit que seguirà lluitant "fins al final" perquè la candidatura "sigui una realitat amb probabilitats d'èxit". A més, ha defensat que ara "ha arribat el moment de la política" i ha demanat que s'abordi de manera simultània el debat sobre el nom de la candidatura.

Tot i no voler avançar els detalls de la proposta que l'Aragó posarà sobre la taula, sí que ha deixat clar que "no beneficiarà l'Aragó de manera descarada". I ha afegit que "hi ha bastanta diferència" entre el repartiment de modalitats que ha donat per bo el COE i el que ell creu que seria just.

Lambán ha insistit que la candidatura ha de ser en termes d'igualtat entre l'Aragó i Catalunya en tots els àmbits i, per tant, que hi ha d'haver un "equilibri" en el repartiment de les proves olímpiques. "Això és el que jo vaig dir des del principi i el que el govern d'Espanya i el COE em van garantir, que l'Aragó estaríem en igualtat de condicions", ha insistit.

En aquest context, el president aragonès ha defensat que la candidatura olímpica és un projecte d'Espanya i, per tant, que no és ni d'Aragó ni de Catalunya.

Repartiment avalat pel COE

El COE va oficialitzar aquest dilluns un acord tècnic sobre el repartiment de les disciplines enviant una carta als tres governs: el català, l'Aragonès i l'espanyol. Ara falta l'aval polític de cada administració i és el que Lambán s'ha negat a fer.

Segons la distribució que té el suport del COE del Govern, Catalunya es quedaria amb l'esquí alpí, descens i eslàlom (La Molina-Masella), snowboard i freestyle (Baqueira Beret) i l'esquí de muntanya que apunta a Boí Taül, tot i que no s'ha pres una decisió definitiva. A més, l'hoquei gel es disputaria a Barcelona, segurament al Palau Sant Jordi.

A l'Aragó tindrien lloc les modalitats de biatló i esquí de fons (Candancú), patinatge artístic i patinatge de velocitat curta i llarga. Concretament, Saragossa acolliria el patinatge artístic i el cúrling es faria des de Jaca. Amb aquest repartiment, el govern català calcula que Catalunya acolliria uns 2.600 esportistes, incloent entrenadors. I l'Aragó en rebria uns 2.100 aproximadament.

D'altra banda, la comissió tècnica ha arribat a la conclusió que altres disciplines com els salts d'esquí, skeleton i la combinada nòrdica s'han de celebrar en un altre país i una de les opcions és Sarajevo ja que compta amb les infraestructures necessàries com trampolins i només s'haurien d'actualitzar.