CRISI CORONAVIRUS

El Govern deixa l'Alt Pirineu sense mascaretes

1,7 milions de mascaretes es reparteixen en municipis de més de 30.000 habitants
Pla tancat d'una voluntària de la Creu Roja amb diverses mascaretes a l'estació de Sants de Barcelona. Imatge del 14 d'abril de 2020. (Horitzontal)
photo_camera Una voluntària de la Creu Roja amb diverses mascaretes a l'estació de Sants de Barcelona/Albert Cadanet

Prop de 500 voluntaris de Creu Roja i centenars de voluntaris d'associacions municipals de Protecció Civil reparteixen des de primera hora del matí 1,7 milions de mascaretes per a les persones que van a treballar en transport públic. Són les que va enviar el govern espanyol.

Aquest dimarts tornen a la feina a Catalunya els treballadors no essencials. Els punts de repartiment són en els principals accessos i intercanviadors on es produeixen més aglomeracions de gent, segons els operadors. En total són més d'un centenar de punts en municipis de més de 30.000 habitants. A la demarcació veguerial de l'Alt Pirineu i Aran no hi ha cap municipi que superi aquest nombre d'habitants. La Seu d'Urgell, el municipi pirinenc més gran, compta amb 12.089 habitants (IDESCAT 2019).

Un voluntari de Creu Roja lliurant una mascareta a una usuària d'un autobús a Lleida, el 14 d'abril del 2020. (Horitzontal)

(Foto: Un voluntari de Creu Roja lliura una mascareta a una usuària d'autobús a Lleida/Salvador Miret)

Les mascaretes es lliuren un cop es valida el títol de transport. L'oferta de transport públic també s'ha incrementat en hora punta per afavorir les distàncies entre usuaris.

Crítiques de Protecció Civil al govern espanyol 

La directora general de Protecció Civil del Departament d'Interior, Isabel Ferrer, ja va avisar aquest dilluns que es repartirien mascaretes “exclusivament” a les persones que hagin d’anar a treballar i no puguin agafar un transport alternatiu al metro, tren o bus.

Isabel Ferrer: “Hem intentat que l'operatiu de distribució sigui el més equitatiu possible i que arribi al màxim de gent”

Ferrer va qualificar “d’improvisació” la gestió que el govern espanyol ha fet del repartiment de mascaretes, ja que assegura que no han rebut instruccions de com s’havia de dur a terme. La gestió “confusa” que assegura que s’ha fet de la distribució els ha obligat a treballar “contrarellotge” i preparar l’operatiu en menys de 48 hores. “Hem intentat que sigui un operatiu el més equitatiu possible i que arribi al màxim de gent”, ha dit Isabel Ferrer.

Òscar Ordeig: "No és de rebut" que no s'hagi tingut en compte "les especificitats de l'Alt Pirineu i Aran"

Ordeig lamenta que el Govern no hagi inclòs l'Alt Pirineu en el repartiment de mascaretes

El diputat al Parlament del PSC per Lleida, Òscar Ordeig, ha lamentat aquest dimarts que s'hagi "oblidat i arraconat el Pirineu al no incloure aquest territori en el repartiment de mascaretes" que voluntaris de Creu Roja i Protecció Civil han començat a dur a terme Catalunya. En aquest sentit, ha dit que "és indignant que el mateix Govern que públicament es mostra ofès, crític i exigent amb els altres" deixi tot aquest àmbit desatès. Així, tot i que ha reconegut que aquest material s'ha de repartir a usuaris del transport públic de municipis de més de 30.000 habitants, ha assegurat que "no és de rebut" que no s'hagi tingut en compte "les especificitats de l'Alt Pirineu i Aran", on hi ha persones que també es desplacen per anar a treballar.