ELECCIONS 14F

Esquerra Republicana difon la riquesa cultural i lingüística del Pirineu

El candidat Antoni Flores, acompanyat per la cap de llista Marta Vilalta visiten la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça.

IEA
photo_camera Els candidats d'ERC amb Jusèp Lois Sans davant l’Institut d’Estudis Aranesi, a Vielha/ ERC

Aquest dimarts Antoni Flores i Marta Vilalta, acompanyats del candidat aranès, Hug de la Rosa, han visitat l’Institut d’Estudis Aranesi a Vielha.

Els ha rebut el seu director, Jusèp Lois Sans,que els ha exposat la història de la llengua occitana i la diversitat d’obres traduïdes per diferents autors. Els visitants han escoltat la realitat de la institució i la seva història, així com la situació de la llengua en els diferents espais i canals comunicatius, des de nivell local fins a una comparativa mundial amb la resta de llengües.

L’IEA té l’autoritat de l’aranès a Catalunya i és reconeguda com a l’acadèmia oficial. L’occità és una llengua que traspassa fronteres i en altres regions de França també hi ha vessants dialectals, però l’IAE és la primera entitat acadèmica en crear un diccionari d’occità estàndard, tot i que hi ha altres produccions privades, però no oficialitzades per una acadèmia.

El Pont de Suert

A continuació, la visita per l'Alt Pirineu ha arribat a Pont de Suert, on Flores i Vilalta han estat acompanyats del candidat Jordi Peiró i el president de la Diputació, Joan Talarn.

Acte a la Nova Cofraria de Sant Sebastià:

Jordi Peiró ha presentat l’acte explicant els objectius comarcals d’Esquerra Republicana i la feina feta des de les últimes eleccions municipals fins al dia d’avui a la comarca. “Esquerra Republicana governa a La Vall de Boí, de la mà de la seva alcaldessa Sònia Bruguera, i formem partdel Consell comarcal. Som un partit. Els veïns i veïnes dels nuclis ens han escoltat i apoc a poc ens van donant la seva confiança, nosaltres l’agraïm treballant per la comarca.”

Carrers de Pont

Per la seva banda, Antoni Flores ha especificat la realitat de l’Alt Pirineu i Aran i com Esquerra ha treballat sempre per aquesta realitat. “Esquerra Republicana és el partit de les vegueries i ara volem acabar de desplegar el Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran.”Marta Vilalta, amb un discurs més nacional, té molt clar que signifiquen aquestes eleccions. “Les eleccions són el 14 de febrer perquè ho han decidit els aparells de l’estat per guanyar l’independentisme. Nosaltres, la gent d’esquerres, republicans i independentistes, hem d’omplir de vots les urnes, igual que l’1 d’octubre”.

Marta Vilalta ha acabat marcant els dos compromisos clars per al Pirineu: L’Agenda rural: Una agenda transversal, on es posa en valor la realitat i les mancances de tots els territoris (comunicacions, infraestructures...). i, Compromís absolut amb el desplegament del govern a l’Alt Pirineu i Aran. Vilalta ha reiterat que cal fer el desplegament complet dels serveis territorials dels diferents departaments del govern de la Generalitat perquè el territori estigui més ben representat.

comentaris