DESCENTRALITZACIÓ

Es constitueix la comissió territorial de l'Alt Pirineu i Aran de la Taula Nacional de l'Aigua

Una vintena de representants d’administracions públiques i empresariat de la vegueria s’han reunit avui a Sort per avançar cap a una gestió eficient dels recursos hídrics.
Taula Nacional Aigua APA 1
photo_camera Es constitueix la comissió territorial de l'Alt Pirineu i Aran de la Taula Nacional de l'Aigua / @altpirineuaran

La seu del Consell Comarcal del Pallars Sobirà ha acollit avui la constitució de la comissió territorial de l’Alt Pirineu i Aran de la Taula Nacional de l’Aigua. La trobada ha estat encapçalada pel delegat territorial del Govern a la vegueria, Josep Castells Farré, i ha comptat amb la participació d’una vintena de representants d’administracions públiques i de l’empresariat.

Durant la sessió, s’han identificat reptes específics per a la gestió de l’aigua a l’Alt Pirineu i Aran i s’han apuntat algunes línies d’actuació que podrien fer possible un menor consum d’aigua i una optimització de l'ús dels recursos hídrics. El delegat territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran ha iniciat la seva intervenció insistint que “estem vivint la sequera més greu des que hi ha registres, tant per la seva durada com per la seva intensitat i per la superfície afectada”. En aquest sentit, ha subratllat que, si bé la situació a la vegueria no sembla tan greu com a la resta del país, cal tenir ben presents “la manca de precipitacions, els estius amb risc d’incendi elevat, les fonts que s’han assecat i el nivell dels pantans, que deixen al descobert grans zones seques”. “El volum d’aigua embassada als pantans de la vegueria no arriba ni a la meitat de la seva capacitat”, ha recordat Castells. En aquest sentit, Castells ha explicat que “des del Govern es treballa amb mesures preventives que ens permetin gestionar de la millor manera possible situacions més greus”.

2_b (1)
Es constitueix la comissió territorial de l'Alt Pirineu i Aran de la Taula Nacional de l'Aigua / @altpirineuaran

El conjunt d'assistents a la reunió han posat sobre la taula les especificitats de la vegueria pel que fa a la gestió de l’aigua, un recurs clau per a l’economia de l’Alt Pirineu i Aran. S'ha fet referència als reptes als quals han de fer front les administracions públiques, el sector primari i el sector del turisme i l’esport, tant d’hivern com d’aventura.

La reunió d’aquest dijous és la primera d’una sèrie de tres trobades, que realitzaran totes les comissions territorials de la Taula Nacional de l’Aigua des d’ara i fins la primavera. A partir d’ara, a l'Alt Pirineu i Aran s’iniciarà un procés de recollida de dades, informació i propostes, en què es podran sumar altres participants. De la tercera trobada, en què es farà una revisió i exposició de tot el treball realitzat, en sortirà un document consensuat pels diferents agents de la vegueria que es traslladarà a la Taula Nacional de l’Aigua.

El delegat territorial del Govern subratlla que, malgrat que la situació a la vegueria no sembla tan greu com a la resta del país, cal tenir ben presents “la manca de precipitacions, els estius amb risc d’incendi elevat, les fonts que s’han assecat i el nivell dels pantans, que deixen al descobert grans zones seques”.

A més de l’activitat que es pugui desplegar en les tres reunions de treball, la comissió territorial també té el propòsit de promoure i dinamitzar el debat sobre la gestió de l’aigua i els efectes del canvi climàtic en tot el teixit polític, social i econòmic de l’Alt Pirineu i Aran.

Entre altres, han assistit a la trobada d’aquest dijous el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isus Castellarnau, que ha donat la benvinguda a la sessió, i l’alcalde de Sort, Baldo Farré Serrat. També hi han participat representants dels ajuntaments de Tremp, el Pont de Suert, la Seu d’Urgell i Puigcerdà, així com dels consells comarcals del Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell i la Cerdanya. Des de la Generalitat, s’hi han sumat representants del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i del Departament d’Empresa i Treball. Per part de l’empresariat, hi han assistit representants de l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Muntanya, el Parc Olímpic del Segre, Pallars Actiu i l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà.

Taula Nacional Aigua APA 2
Es constitueix la comissió territorial de l'Alt Pirineu i Aran de la Taula Nacional de l'Aigua / @altpirineuaran

Una resposta de país davant d’un repte col·lectiu i urgent

La comissió territorial de l’Alt Pirineu i Aran se suma a les que ja s’han posat en marxa en altres vegueries del país, i contribuirà a garantir que en els treballs de la Taula Nacional de l’Aigua es tinguin en compte les necessitats de cadascuna de les demarcacions. Es tracta de poder recollir tota la diversitat del país, amb les necessitats específiques i les potencials àrees de millora de cada territori.

La Taula Nacional de l’Aigua es va constituir al mes de juny i té com a objectiu esdevenir un espai de diàleg i concertació sobre les polítiques de l’aigua, en què hi tenen representació diferents agents i sectors implicats en el seu ús. La Taula ha de servir per definir el full de ruta que determinarà la nova política de l’aigua a Catalunya, i s’ha posat en marxa amb dues línies clares de treball: d’una banda, assumir que el proveïment futur d’aigua passa per replantejar-ne la demanda; de l’altra, impulsar la col·laboració entre tots els agents per garantir un accés solidari a l’aigua.

Taula Nacional Aigua APA 3
Es constitueix la comissió territorial de l'Alt Pirineu i Aran de la Taula Nacional de l'Aigua / @altpirineuaran

La Taula es focalitza en l’anàlisi de les dades i les possibles alternatives per avançar en la millora de l’estat dels ecosistemes hídrics, els cabals ambientals i la biodiversitat; garantir l’aigua per als diferents usos; reduir el dèficit hídric, i millorar la resiliència del país davant l’impacte del canvi climàtic.

La composició de la Taula Nacional de l’Aigua s’estructura en un plenari i diferents grups de treball. Els grups de treball s’han constituït en comissions territorials, com la que avui s’ha posat en marxa a l’Alt Pirineu i Aran, i en comissions sectorials, articulades al voltant del cicle urbà de l’aigua; l’agricultura i la ramaderia; els usos industrials; la recerca i la innovació; l’energia; el turisme; el medi ambient i la biodiversitat, i els usos recreatius i esportius. Les taules sectorials estan obertes a la participació de les entitats i associacions dels sectors implicats.