ELECCIONS MUNICIPALS 28M

ERC és la força més votada a l’Alt Pirineu i Aran seguida de Junts, que perd 2.700 suports i 12 regidors

El PSC guanya a la Seu d’Urgell, Tremp i Vielha i ERC a Puigcerdà i Sort

Esterri eleccions municipals
photo_camera Pere Ticó, alcalde d'Esterri d'Àneu, i simpatitzants d'ERC celebrant la majoria absoluta aconseguida / ERC

Esquerra Republicana de Catalunya ha estat la força més votada, en les eleccions municipals de diumenge passat, al conjunt dels municipis de l’Alt Pirineu i Aran amb 9.555 vots, que representen un total de 185 regidors. Tot i això, els republicans han perdut 729 vots, però han augmentat 21 regidors. La segona força amb més suports ha estat Junts, que ha obtingut 9.374 vots, 2.724 vots menys que ara fa quatre anys. passant a 199 regidors, 12 menys que el 2019. Per la seva banda, les llistes vinculades al PSC ocupen la tercera posició amb 7.487 vots i 80 regidors, 305 vots menys i 10 edils més que el 2019. La CUP ha pujat lleugerament, passant de 668 a 704 vots i de 6 a 7 regidors en el conjunt de l’Alt Pirineu, entrant per primera vegada en un consell comarcal pirinenc, el de l’Alt Urgell.

886ef00e-1656-4b86-abdc-37e384737922
Joan Barrera, celebrant la victòria de Compromís a la Seu d'Urgell / Albert Lijarcio

Majoria absoluta al Pallars Sobirà

Només el Consell Comarcal del Pallars Sobirà tindrà majoria absoluta en aquest mandat, mentre que els altres quatre estan pendents de pactes. Així, els republicans, després d’aconseguir 12 dels 19 escons, es mantindran a l'ens comarcal del Sobirà, al qual van accedir després de la moció de censura al costat d’independents. 

 A la Cerdanya, Junts és el partit amb més representació, mantenint els nou escons actuals. ERC passa dels 7 de fa quatre anys als 8 actuals. Entren al Consell 'Futur per Puigcerdà' i 'Fem Llívia', cadascuna amb un representant. Per altra banda, desapareix la formació 'Endavant Cerdanya', que fins ara havia tingut tres consellers.

A l’Alta Ribagorça, Junts i ERC, tindran sis consellers cada un i la victòria de ‘Tothom’ al Pont de Suert els n’ha adjudicat quatre. En el cas del Pallars Jussà, ERC ha obtingut 8 escons, Junts 6 i el PSC 5.

A l’Alt Urgell, Junts obté nou consellers i es queda a només un de la majoria absoluta. El PSC puja fins a 5 representants, un més dels que tenia ara, en detriment d'ERC que en perd dos i baixa a 4. La CUP entra per primera vegada al Consell Comarcal de l'Alt Urgell i, per extensió, també de l'Alt Pirineu. 

Joan Manel Serra ERC Puigcerdà victòria eleccions
Joan Manel Serra davant d'una pancarta de la seva formació a Puigcerdà / Albert Lijarcio 

Maria Vergés serà de nou la síndica d’Aran

Unitat d’Aran i Convergéncia Democrática Aranesa van repetir resultats a les eleccions del passat 28M. Unitat d’Aran, amb Maria Vergés al capdavant, s’imposa una altra vegada amb nou dels 13 representants al Conselh Generau d’Aran, revalidant els mateixos escons per terçons que va aconseguir Paco Boya el 2019. Per la seva part, CDA va obtenir quatre escons. Ni Aran Amassa-AM ni el PRAG van aconseguir representació al Conselh Generau. Aran Amassa ha assolit la primera alcaldia, que també és la primera d’ERC a la Val d’Aran. La cantautora aranesa Alidé Sans, serà l’alcaldessa de Bausen.