MUNTANYA

Sostremetries, un equip de cinc enginyers topògrafs, confirma un nou 3000 al Pirineu

Es tracta del Gias Inferior, a la Vall d'Estós, al Pirineu Aragonès, que supera els 3000 metres per 59 centímetres.
sostremetries
photo_camera Els cinc integrants del grup Sostremetries, al cim del Gías Inferior / SOSTREMETRIES

Un equip de cinc enginyers topògrafs han confirmat un nou 3000 a l'Alt Pirineu. Es tracta del Gias Inferior, a la Vall d'Estós, al Pirineu aragonès, que supera els 3000 metres per 59 centímetres. La vall d'Estós és una de les valls secundàries que sorgeixen lateralment de la vall de Benasc, que recorre el riu Estós i que es troba dins el Parc Natural de Pocets-Maladeta.

Gias inferior 1
Medició del Gías inferior por part dels topògrafs de Sostremetries. / @THE.ADVENTURE.BAKERY

L'equip, batejat amb el nom de Sostremetries, està format per cinc professionals de la mesura i aficionats a la muntanya: Andreu AlvarruizMarc Calaff, Salvador Sala, Oriol Boixareu i l'aranès, David Segura. 

Sense un catàleg oficial

Gran part dels cims del Pirineu no s'han mesurat encara amb tecnologia precisió com la que utilitza Sostremetries i, a més, tampoc existeix un catàleg oficial que concreti quin és el nombre exacte de cims de 3.000 metres que hi ha. Un dels primers objectius dels membres de Sostremetries va ser mesurar el Besiberri del Mig catalogat amb 2.995,90 metres i acabar així amb els dubtes que hi havia hagut. 

Canvis als sostres del Pirineu

El passat 30 de juliol de 2022, l'equip de Sostremetries va pujar al cim d'Arnales amb sistemes i equips topogràfics professionals per realitzar mesures de precisió in-situ. L’altitud final calculada és de 3001.37 m amb una exactitud associada d’uns 7 cm. Amb aquest resultat l'equip pot certificar que l’Arnales supera els 3000 m d'alçada amb escreix.

L’Arnales és un cim del massís dels Infiernos, al Pirineu Aragonés, situat entre els termes municipals de Sallent de Gállego i Panticosa i té una alçada que frega els 3000 m. Actualment, algunes fonts li atorguen una alçada inferior a 3000 m i altres fonts superior a 3000 m. No hi ha consens en la seva alçada perquè la majoria de muntanyes no estan mesurades amb exactitud suficient. Al Pirineu, l’exactitud de l’alçada de les muntanyes és de l’ordre d’entre 5 i 10 metres, excepte el grapat de cims que tenen un vèrtex geodèsic o que han estat mesurats expressament.

Arnales Sostremetries
El passat 30 de juliol de 2022, l'equip de Sostremetries va pujar al cim d'Arnales / Sostremetries

En la campanya d’enguany, de juny a setembre, el grup ha comptat amb el suport tècnic de Leica Geosystems, que els ha proveït amb instruments topogràfics d’última generació i programari de càlcul. Això els ha permès mesurar vuit cims del Pirineu català i aragonès que estaven just al llindar de la barrera simbòlica dels 3.000 metres.

A conseqüència dels càlculs, s’han produït diversos canvis a la llista. Mentre que el Gías Inferior ara creua la barrera dels tres mil i amb prominència suficient, el Clarabide occidental passa a ser només una aresta. En aquest segon cas, tot i mesurar 3.007,44 m, no es pot considerar un cim, ja que només compta amb 9,12 m de prominència.

El grup també ha actualitzat la mesura de cotes dels cims de Salenques, Frondella, Punta de Passet, Pico Pequeño del Portillón, Piedras Albas i Pico de Cregüeña, tots lleugerament per sota dels 3.000 metres.

sostremetries
sostremetries

Cinc amants de la muntanya

Sostremetries és un grup de cinc topògrafs amants de la muntanya. Amb l'objectiu de donar a conèixer la seva professió han engegat un projecte en el que mesuren cims mitjançant tèniques topogràfiques de precisió. Està format per:

  • Andreu Alvarruiz, enginyer tècnic en topografia - Graduat en Geomàtica i Topografia. Desenvolupa la sea activitat laboral a l'Institu Cartogràfic i Geològic de Catalunya
  • Oriol Boixareu, enginyer tècnic en topografia. Desenvolupa la seva activitat laboral a Geolímits
  • Marc Calaff, enginyer tècnic en topografia. Desenvolupa la seva activitat laboral a Geolegnia
  • Salvador Sala, enginyer tècnic en topografia - Graduat en Geomàtica i Topografia. Desenvolupa la seva activitat laboral a Montgraf, Monteditorial i Montquercus
  • David Segura, enginyer tècnic en topografia - Graduat en Geomàtica i Topografia. Desenvolupa la seva activitat laboral a la Generalitat de Catalunya.