CRISI CORONAVIRUS

Els pirinencs surten de casa i s'aboquen a la pràctica de l'esport i a passejar

Només la Seu d'Urgell, Puigcerdà i Tremp han de respectar franges horàries, perquè superen els cinc mil habitants
Passeig i esport estat d'alarma
photo_camera El camí d'Alàs, a la Seu d'Urgell, s'ha omplert de gent parcticant esport/FS

Els pirinencs han sortit de casa amb actitud cívica i s'han abocat aquest dissabte a la pràctica de l'activitat física a l'aire lliure, després de molts dies sense poguer-ho fer. Gent de totes les edats han sortit a córrer, passejar, anar en bicicleta o bé a caminar per rutes i senders, després que el govern espanyol hagués autoritzat a fer-ho, des d'aquest dissabte, en certs moments del dia. D’aquesta forma, s’atenia finalment la proposta de la Generalitat, que ja va advocar per restringir a determinades franges del dia les mesures de desescalada del confinament.

Municipis de menys de cinc mil habitants

Les condicions en les quals es pot realitzar activitat física no professional a l’aire lliure durant la situació de crisi sanitària, les va publicar el BOE aquest divendres. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja va explicar que totes aquestes franges per practicar esport, "no s’aplicarien als municipis de menys de 5.000 habitants (més del 80% dels de l’Estat), on es pot fer activitat de les 6 del matí a les 11 de la nit". És a dir, que a la demarcació de l'Alt Pirineu i Aran, els horaris restringits únicament afectarien a tres capitals de comarca, la Seu d'Urgell, Puigcerdà i Tremp, perquè són les úniques que superen aquest nombre d'habitants. No és el cas de Vielha, Sort i el Pont de Suert, ni tampoc de la resta de municipis pirinencs, on el seus veïns i veïnes poden fer activitat esportiva o sortir a passejar, des de les sis del matí fins les onze de la nit.

dig

El conseller d’Interior, Miquel Buch, també ha apel·lat a la responsabilitat a la ciutadania en les seves sortides per passejar o fer esport a partir d'aquest dissabte. “Hem de comptar amb la complicitat i responsabilitat ciutadania, no pot ser d’una altra manera; bàsicament perquè és difícil justificar que has sortit a una hora determinada o una altra”, ha exposat el conseller Buch. Ha dit que “determinar l’hora que s’ha sortit per posar una sanció” pot “arribar a costar” als agents. El conseller ha dit que “aquestes sortides estan pensades des de la vessant de la salut, no de la lluita contra la pandèmia“.

Miquel Buch: “Aquestes sortides estan pensades des de la vessant de la salut, no de la lluita contra la pandèmia“.

Buch ha argumentat que es tracta de “la salut psíquica, poder sortir, passejar, poder estar a fora en front del que han estat les darreres setmanes“. “Si ho convertim en un espai de propagació i multiplicació de persones que pateixen aquesta covid-19 tindrà un efecte negatiu“, ha lamentat el conseller d’Interior, tot i reblar que tenen “confiança plena amb la ciutadania“.

dig

Guia per sortir a passejar o a fer esport a partir d'aquest dissabte

Aquest divendres, 1 de maig, el BOE va publicar les condicions en les quals es pot realitzar activitat física no professional a l’aire lliure durant la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19. Així doncs, s’autoritza que les persones, a partir de 14 anys d’edat, puguin sortir a l’aire lliure a passejar o a practicar un esport individual, amb les següents condicions, que han entrat en vigor a partir de les 00:00h d'avui dia 2 de maig: Guia per sortir a passejar o a fer esport a partir de demà

Franges horàries

Es pot sortir a la via pública a passejar o a practicar un esport individual una vegada al dia, sense límit de temps dins de la franja temporal corresponent:

 • Als municipis de més de 5000 habitants:

- Les persones de 14 a 70 anys podran sortir a passejar o a fer esport entre les 06:00h i les 10:00h i entre les 20:00h i les 23:00h.

- Les persones que hagin de sortir acompanyades per motius de necessitat i les de més de 70 anys podran sortir a passejar o a fer esport entre les 10:00 h i les 12:00h, i entre les 19:00h i les 20:00 h ( També els podrà acompanyar una persona d’entre 14 i 70 anys que hi convisqui)

 • Als municipis i als ens territorials d’àmbit inferior al municipi de menys de 5000 habitants s’estableix una única franja horària perquè les persones, a partir de 14 anys d’edat, puguin passejar o fer esport, entre les 06:00h i les 23:00h.

   

Regles per al passeig

 • Es podrà sortir a passejar acompanyat d’una persona amb qui es convisqui.
 • Per necessitat d’acompanyament també es podrà passejar amb una persona empleada de la llar a càrrec  o persona cuidadora habitual.
 • Es podrà passejar fins a una distància màxima d’un quilòmetre des del domicili.

Regles per a la pràctica de l'esport no professional

 • Pràctica no professional d’esport individual que no requereixi el contacte amb tercers.
 • Sortida individual.
 • Per necessitat d’acompanyament es podrà sortir amb una persona amb qui es convisqui,  o amb una persona empleada de la llar a càrrec o amb una persona cuidadora habitual.
 • Es pot realitzar dins el municipi de residència, sense límit de distància des del domicili.

Regles per al passeig i l'esport

 • Distància de seguretat de 2 metres respecte les altres persones (no entre dues persones que passegin juntes).
 • Cal evitar espais concorreguts i aglomeracions de persones.
 • Si cal aturar-se per descansar, ha de ser pel  temps estrictament necessari.
 • Es pot circular per qualsevol via o espai d’ús públic.
 • No es pot accedir a instal·lacions esportives tancades.
 • No es poden utilitzar vehicles motoritzats ni el transport públic per arribar al lloc on es vulgui passejar o fer esport.
 • Cal aplicar les mesures de prevenció i higiene indicades per les autoritats sanitàries per evitar la Covid-19.

Exclusions

Les persones que s’indiquen a continuació no podran sortir a passejar ni a fer esport en els termes exposats:

 • Persones amb símptomes de Covid-19
 • Persones en aïllament domiciliari per diagnòstic de Covid-19.
 • Persones en període de quarantena domiciliària per contacte amb persona amb símptomes o diagnosticada de Covid-19.
 • Residents en centres sociosanitaris de gent gran.

Regles per al passeig dels menors de catorze anys

Es mantenen les condicions per al passeig del menors establertes en l’Ordre SND/370/2020, de 25 d’abril, però limitat a la franja horària d’entre les 12 i les 19h:

 • Un passeig diari de màxim 1 hora de duració, entre les 12:00 i les 19:00h.
 • Màxim de tres menors acompanyats sempre d’un adult responsable que hi convisqui o persona empleada de la llar que se n’encarregui.
 • A una distància no superior  a un quilòmetre del domicili del menor.
 • El grup haurà de mantenir una distància d’almenys dos metres amb les altres persones.
 • No es permet l’accés a espais recreatius infantils a l’aire lliure ni a instal·lacions esportives.
 • S’haurà de complir amb les mesures de prevenció i higiene enfront el COVID-19 indicades per les autoritats sanitàries.
 • Se n’exclou els menors amb símptomes o en aïllament domiciliari per haver estat diagnosticats o en contacte amb COVID-19.

Orden SND/380/2020, de 30 de abril, sobre las condiciones en las que se puede realizar actividad física no profesional al aire libre durante la situación de crisis sanitaria ocasionada por el COVID-19. ENLLAÇ