La Diputació de Lleida ha finançat l’adquisició i instal·lació de més d’un centenar de desfibril·ladors externs automàtics (DEA) a diferents municipis de les comarques lleidatanes. La corporació lleidatana disposa de diferents línies d’ajuts adreçades als consistoris per la renovació dels consultoris mèdics locals, però també per al seu manteniment i per a l’adquisició d’equipament sanitari amb l’objectiu de millorar l’eficiència de la sanitat.
Entre el material adquirit mitjançant aquests ajuts hi ha electrocardiògrafs, pulsioxímetres, ECO-Doppler, tensiòmetres, fonendoscopis, un aparell nebulització o un oto-oftalmoscopi, entre d’altres.
No obstant això, l’aparell que més s’ha adquirit i distribuït als municipis mitjançant aquests ajuts ha estat el desfibril·lador, ja que la seva simplicitat fa possible que qualsevol persona amb una prèvia formació del maneig de l’aparell sigui capaç d’utilitzar-lo amb èxit i reduir les seqüeles o evitar la mort d’una persona que pateixi una aturada cardiorespiratòria.
A més de l’adquisició de l’aparell pròpiament dit, la corporació lleidatana també ha començat a finançar un paquet de formació per explicar el funcionament del desfibril·lador a la persona o persones que es determinin com a responsables del seu ús. Aquesta formació és un valor afegit molt important i alhora ajuda a sensibilitzar la població en factors de risc cardiovascular.
Municipis com la Coma i la Pedra o la Pobla de Segur ja disposen d’un aparell com aquest que genera una descàrrega elèctrica que pot reactivar la funció cardíaca.