MEDI AMBIENT

Descobertes al Parc Natural de l'Alt Pirineu dues noves espècies de micropapallones

A la vall de Bonabé, al Parc Natural de l'Alt Pirineu, i són de mida inferior a 2 centímetres
Exemplar mascle adult de Pieris ergane. (horitzontal)
photo_camera Exemplar mascle adult de Pieris ergane/Jordi Faus i Martí Franch

Un grup investigador de la Universitat de Múrcia ha confirmat la presència de dues noves espècies de micropapallones mai vistes abans a Catalunya. La troballa l'han fet al Parc Natural de l'Alt Pirineu, i l'han publicat a la revista científica Butlletí de la Societat Catalana de Lepidopterologia. Es tracta de Metendothenia atropunctana i Scoparia gallica, dues espècies de papallones de mida inferior a 2 centímetres, que se sumen a les altres 19 espècies de macrolepidòpters detectades i catalogades per aquest grup de recerca en les últimes prospeccions fetes l'any 2019. Els naturalistes Jordi Faus i Martí Franch, durant prospeccions realitzades a la vall de Bonabé, van detectar 61 espècies diürnes (sis de nova troballa al Parc).

Les papallones es van localitzar a les localitats de Planell del Roi (Llavorsí), Pleta de la Creu (Rialp), Serra de Llus (Rialp), i Serrat de Colinos (Rialp)

El grup l'integren Manuel Garre, Juan José Guerrero, Rosa María Rubio i Antonio S. Ortiz, del Departament de Zoologia i antropologia Física de l'Àrea de Biologia Animal de la Facultat de Veterinària de la Universitat de Múrcia.

Exemplar adult de Metendothenia atropunctana. (horitzontal)
(Foto: Exemplar adult de Metendothenia atropunctana/Parc Natural de l'Alt Pirineu)

Per altra banda, els naturalistes Jordi Faus i Martí Franch, durant prospeccions realitzades l'estiu passat per l'entorn de la vall de Bonabé, van detectar fins a 61 espècies diürnes en un temps de 3-4 hores de prospecció. Dades insòlites que indiquen la gran biodiversitat d'espècies presents a la zona. De les 61 espècies trobades cal destacar-ne dues: la formiguera gran (Phengaris arion), una espècie fortament amenaçada a Europa i inclosa a l'Annex IV de la Directiva Hàbitats i la blanqueta de la pedrosa (Pieris ergane), molt escassa a Catalunya, les poblacions conegudes de la qual al Pallars són a Gerri de la Sal, principalment. D'aquestes 61, 6 són de nova troballa al Parc, i entre aquestes de nova citació hi ha la Pieris ergane. La Phengaris arion ja havia estat trobada al parc altres anys.

A la llista patró del Parc Natural de l'Alt Pirineu hi ha 811 espècies, el que demostra novament aquest espai com un dels de major diversitat de papallones d'Europa.
 

Juntament amb 28 espècies més detectades a partir del treball del grup investigador del Departament de Zoologia i Antropologia Física de la Universitat de Murcia, i les sis espècies noves detectades pels naturalistes Jordi Faus i Martí Franch, se sumen a la llista patró del Parc Natural un total de 36 espècies de nova detecció, que incrementa la xifra fins a un total de 811 espècies presents a la llista patró del Parc, el que demostra novament aquest espai com un dels de major diversitat de papallones d'Europa.

Exemplar adult de Scoparia gallica (horitzontal)
(Foto: Exemplar adult de Scoparia gallica/Parc Natural de l'Alt Pirineu)

Les papallones són espècies típiques d'ambients oberts, com els prats de dall i les pastures de muntanya. Les pràctiques tradicionals de l'agricultura sense ús de pesticides i la ramaderia extensiva són un factor clau per aquesta elevada diversitat present al Parc Natural de l'Alt Pirineu, indicadora del bon estat de conservació d'aquests hàbitats a l'espai.