MEDI NATURAL

Denuncien dos vehicles tot terreny per accedir al PNAP per la Vall de Santa Magdalena

L'accés a aquesta vall i a la de Bonabé està prohibit de l'1 de novembre al 31 de maig per tal de mantenir en bon estat les pistes, per la seguretat dels usuaris i per la protecció de la fauna amenaçada.
Vehicles tot terreny Vall de Santa Magdalena 1
photo_camera Vehicles tot terreny denunciats a la Vall de Santa Magdalena /Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra han fet públic aquest dilluns la denuncia de dos vehicles tot terreny per accedir al Parc Natural de l'Alt Pirineu per la Vall de Santa Magdalena. La policia de la Generalitat- Mossos d'Esquadra recorda que l'accés a aquesta vall i a la de Bonabé està prohibit de l'1 de novembre al 31 de maig,amb l'objectiu de mantenir en bon estat les pistes, per la seguretat dels usuaris i per la protecció de la fauna amenaçada, sobretot del gall fer

Regulació hivernal de l’accés motoritzat a les valls de Bonabé i Santa Magdalena

El passat 1 de novembre es va iniciar la regulació hivernal de les pistes de la xarxa primària d’alta muntanya de les valls de Bonabé i Santa Magdalena. La restricció respon, per una banda, a la seguretat - per la presència freqüent de neu o gel durant aquesta època -, a la conservació de la via - la circulació de vehicles durant els períodes on el terreny està molt humit malmet el ferm- i a minimitzar l’afectació de la circulació motoritzada en la fauna amenaçada, especialment el gall fer, durant un període crític de l’any, l’hivern, en què disposa de poc aliment, o durant la primavera, època de reproducció. Aquesta regulació es va iniciar l’hivern passat amb resultats molt satisfactoris.

Vehicles tot terreny Vall de Santa Magdalena 2

Les vies de la xarxa primària d’alta muntanya afectades per aquestes restriccions estan senyalitzades i disposen de tanques basculants per impedir el pas dels vehicles no autoritzats. Les restriccions d’accés amb vehicle motoritzat no afecten a les persones propietàries de les finques que es trobin dins l’àrea restringida, al veïnat beneficiari dels béns de les forests de titularitat comunal, al desenvolupament de les activitats agrícoles, ramaderes i forestals, vehicles d’emergències o els serveis públics, entre altres. Les persones que necessitin tenir accés amb vehicle motoritzat a una zona restringida, poden sol·licitar-lo a l’ajuntament o entitat municipal descentralitzada. Les persones amb mobilitat reduïda i les persones que realitzin activitats de recerca hauran de demanar l’autorització a l’òrgan gestor del Parc.

Segons el tipus de regulació, els vials que discorren per l’interior del Parc, es classifiquen en:

Xarxa primària: carreteres, camins pavimentats i pistes forestals d’accés lliure tot l’any per accedir als pobles i aparcaments del Parc.

Xarxa primària d’alta muntanya: pistes forestals d’accés motoritzat restringit (excepte veïns, autoritzats i serveis públics) durant l’hivern i inici de primavera, per motius de seguretat i per la tranquil·litat de la fauna.

Xarxa secundària: pistes forestals d’accés motoritzat restringit tot l’any (excepte veïns, autoritzats i serveis públics) per garantir la tranquil·litat i la conservació de l’entorn.

Xarxa terciària: camins de menys de 2m d’amplada d’ús preferent a peu no aptes per a la circulació motoritzada, excepte per a usos agrícoles, ramaders o forestals puntuals.

Per facilitar la consulta del tipus de regulació que té cada un dels vials, s’ha editat un mapa amb un codi de colors segon el tipus de regulació. Podeu descarregar-lo a l’apartat dels enllaços.