Esquerra Republicana, la CUP i En Comú Podem han denunciat aquest dijous que Junts i el PSC hagin frenat una declaració a la Junta de Portaveus en suport a l'activista i presidenta de l'associació andorrana Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, que s'enfronta a un judici al Principat per haver parlat a l'ONU de les conseqüències que té la prohibició de l'avortament al Principat. Els grups han anunciat que transformaran el text en una proposta de resolució i que la portaran a la Comissió d'Igualtat i Feminismes del Parlament. Mendoza, que està acusada de difamació i s'exposa a dues sancions de 6.000 euros, ha titllat el seu judici de "feudal" i ha assegurat que aquest va en contra del feminisme, les dones i la llibertat d'expressió.
La diputada de la CUP al Parlament de Catalunya, Laia Estrada, ha lamentat que no s'hagi pogut llegir la declaració institucional al Ple de la cambra i ha recalcat que Andorra, juntament amb el Vaticà, és l'únic territori d'Europa on l'avortament està totalment penalitzat. Per aquest motiu, ha defensat la importància de donar a conèixer aquesta situació.
Estrada ha dit que en una moció presentada per la seva formació al mes d'octubre tots els partits, tret de Vox, PP i Cs, van donar suport a les persones encausades al Principat per aquest motiu. En aquest sentit, ha lamentat el fre per part de Junts i el PSC: "Quan hi posen noms i cognoms, quan hi posem un cas concret ens diuen que no, que millor no parlar-ne".
Per la seva banda, la diputada d'ERC al Parlament, Jenn Díaz, ha afirmat que, en un primer moment, es comptava amb el consens dels juntaires en la declaració i que, amb el seu suport, hi havia una majoria per tirar-la endavant. A més, ha detallat que el text parla de la preocupació que genera en la comunitat internacional la penalització de l'avortament a Andorra.
Díaz ha denunciat que, en paral·lel a aquesta declaració, s'ha treballat una proposta de resolució sobre els drets sexuals i reproductius a El Salvador i que aquesta si que compta amb el suport dels grups de Junts i els socialistes. Així, s'ha preguntat: "Per què quan parlem d'Andorra desapareixen de l'equació?".
Els partits també han rebutjat que el PSC hagi portat un text alternatiu que no feia cap referència a Andorra. Per tot plegat, volen el suport "sense matisos" dels socialistes i de Junts, a qui també han demanat que rectifiqui.
Mentre, la presidenta d'Stop Violències, ha criticat que malgrat la proximitat que hi ha entre Catalunya i Andorra, la ciutadania no tingui els mateixos drets i ha afirmat: "Sense les dones, els drets no són humans". "Vosaltres aneu a Andorra a comprar perfums i anar a esquiar i nosaltres venim aquí a comprar un dret humà com és l'avortament", ha lamentat, tot afegint que el cost varia entre els 300 i els 8.000 euros en funció de l'estat gestacional de la dona.
Mendoza ha fet una crida a donar-li suport el dia del judici, el pròxim 4 de desembre, ja sigui a les portes a la Batllia -jutjats- d'Andorra o fent algun altre tipus d'acte. "Abans ens penjaven i ara ens jutgen, abans per bruixes i ara per ser dones que volem drets", ha manifestat. A banda de la seva presència a l'ONU, l'activista ha dit que serà jutjada també per haver participat en un documental emès per TV3 sobre el tema de l'avortament.
La presidenta d'Stop Violències també ha instat a fer boicot a una cadena de perfumeries del cap de govern d'Andorra, la qual compta també amb diversos establiments a Catalunya. Ho ha justificat per, segons ha dit, la manca de respecte que té el Principat en la garantia del dret a la interrupció voluntària de l'embaràs: "Un país que està en contra de l'avortament, fins i tot per violació a una nena, és un país que està a favor de què ens violin", ha reblat.
D'altra banda, la presidenta de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius, Imma Clarà, ha volgut fer visible el suport que té l'activista en múltiples entitats catalanes, de la resta de l'Estat i de caire internacional. A més, ha expressat que és una "vergonya" que no es reconegui aquest dret avui dia.