EDUCACIÓ

Arrenca el nou curs escolar a l'Alt Pirineu i Aran amb 418 grups, 7.975 alumnes matriculats i 800 docents

Oliana estrena institut escola amb més de 200 estudiants, el primer de la demarcació pirinenca. També han obert dues escoles bressol al Pallars Sobirà, una a Llavorsí i una altra a Ribera de Cardós, a la Vall de Cardós.
Pla obert d'un grup classe de secundària de l'Institut Escola d'Oliana (Alt Urgell) el primer dia de curs escolar. Imatge del 13 de setembre de 2021. (Horitzontal)
photo_camera Un grup classe de secundària de l'Institut Escola d'Oliana, el primer dia de curs escolar /Albert Lijarcio

Un total de 7.975 alumnes matriculats i 800 docents han començat aquest dilluns el curs escolar a la demarcació veguerial de l'Alt Pirineu i Aran. En algunes comarques, sobretot a la Cerdanya i la Val d'Aran, s'ha notat un increment de matrícules per l'efecte que ha tingut el trasllat cap a les segones residències de diverses famílies que, arran de la pandèmia, estan fent teletreball i han decidit marxar de l'àrea metropolitana de Barcelona. Mentre, a Oliana (Alt Urgell), s'ha posat en marxa un institut escola, que compta amb més de 200 estudiants. També han obert dues escoles bressol al Pallars Sobirà, una a Llavorsí i una altra al nucli de Ribera de Cardós, a la Vall de Cardós.

Els diversos centres de l'Alt Pirineu i Aran han obert portes sense incidents, sent l'etapa d'educació primària la que compta amb un número més elevat d'alumnes: 3.733. Li segueixen els estudiants d'ESO, que són 2.659, i els d'infantil, que arriben a 1.383. Mentre, el Batxillerat ordinari el cursen enguany 580 persones i 49 més fan la modalitat artística. En el cas dels CFGM, hi ha 1.043 alumnes i encara s'està tancant la matriculació dels Cicles Formatius de Grau Superior. D'altra banda, a l'Institut Centre d'Esports de Muntanya del Pallars, situat a la Pobla de Segur (Pallars Jussà), hi ha 192 persones inscrites per al primer trimestre.

Pla obert del moment de l'entrada a l'Institut Escola d'Oliana (Alt Urgell) d'un grup d'alumnes en el primer dia de curs escolar, on es veu un cartell que els dona la benvinguda al nou institut escola. Imatge del 13 de setembre de 2021. (Horitzontal)
(Foto: Moment de l'entrada a l'Institut Escola d'Oliana (Alt Urgell) d'un grup d'alumnes en el primer dia de curs escolar / Albert Lijarcio)

La coordinadora territorial d'Educació a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Marsol, ha explicat que el fet que diverses famílies hagin apostat per anar a viure a la que fins abans de la pandèmia era la seva segona residència ha fet augmentar el nombre de matriculats a la zona. En aquest sentit, creu que hi ha una raó sanitària i una altra d'econòmica a l'hora de decidir marxar de l'àrea metropolitana de Barcelona. Per la seva banda, el delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, ha destacat que el curs ha començat seguint la tònica del passat, en que l'aposta era la de mantenir les escoles "obertes i segures", tot adaptant-se a la "nova normalitat".

Ricard Pérez Institut Oliana
(Foto: El delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, a l'Institut Escola d'Oliana, duranr la presentació del curs escolar/ govern.cat)

Per la seva banda, el gerent de la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, Felip Benavent, ha insistit en fer una crida per a què la població es vacuni i ha dit que es vol avançar la campanya tant entre els alumnes com en els seus pares, els quals es situen a la franja que va fins als 45 anys i que és una de les que té uns índexs de vaccinació encara baixos. També ha assegurat que esperen tornar a repetir el bon funcionament que les escoles van tenir el curs passat en termes sanitaris, ja que es va aconseguir contenir la pandèmia en aquest àmbit.

El primer institut escola del Pirineu, a Oliana

Precisament, l'entrada esglaonada dels alumnes ha estat una de les mesures que s'han fet visibles a l'Institut Escola d'Oliana, tot just quan arrencava el nou curs escolar. La seva directora, Laia Colell, ha explicat que per ells és un moment "especial", ja que ha dit que la fusió de l'Escola Sant Jordi i l'Institut Aubenç suposa "el principi d'un nou projecte" en el qual s'ha treballat durant tot l'estiu. Cal destacar que tots dos equipaments estaven en espais contigus, tot i que l'edifici del col·legi és de titularitat municipal. L'Ajuntament d'Oliana i el Departament d'Educació tenen previst signar un conveni per compartir les qüestions de caire econòmic i les obres que s'hagin de dur a terme.

Pla obert d'un grup d'alumnes de l'Institut Escola d'Oliana (Alt Urgell) esperant, amb els seus pares, a entrar a l'escola el primer dia de curs, on es veu una part d'un dels autobusos que porta escolars. Imatge del 13 de setembre de 2021. (Horitzontal)
(Foto:Un grup d'alumnes de l'Institut Escola d'Oliana entrant a l'escola el primer dia de curs / Albert Lijarcio)

El nou centre compta amb 33 professors, comptant tant els que estan a jornada sencera com els que treballen a temps parcial. Sobre aquest nou model, el primer a l'Alt Pirineu i Aran, el delegat del Govern ha dit que aquest tipus d'organització contribueix a que aquests equipaments siguin "eficients" al territori. Mentre, la coordinadora territorial d'Educació ha explicat que tot plegat suposa tirar endavant un "projecte comú" des d'infantil fins a 4t d'ESO i afirma que el traspàs d'informació sobre les activitats que es fan en cadascuna de les etapes educatives serà "més àgil".