REGADIUS

La consellera Jordà es compromet amb els regants de la Conca de Tremp a reprendre les obres

La construcció de la canonada es va paralitzar fa deu anys
Regants Conca de Tremp Jordà 1
photo_camera La consellera Jordà es compromet amb els regants de la Conca de Tremp / Marta Lluvich

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, s'ha compromès amb els regants de la Conca de Tremp a reprendre el projecte de modernització i ampliació del reg. Jordà ha dit que es licitaran les obres a finals d'any i a començament del 2024 s'iniciaran els treballs. Es tracta d'una reivindicació històrica dels regants, davant d'una construcció que porta aturada més de deu anys. La infraestructura que abasteix ara els regants té més de cent anys i no permet els pagesos ni monitorar el reg, ni optimitzar la feina. La zona de reg comprèn els termes municipals de Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, Llimiana, Talarn i Tremp. Les obres han de permetre ampliar les aproximadament 1.800 hectàrees actuals a més de 4.500.

La modernització i ampliació del reg de la Conca de Tremp "és un deute històric flagrant" que es té amb el Pallars Jussà, ha sentenciat Jordà. I per això, el nou Programa d'encàrrec d'actuacions (PEA) d'infraestructures de la Generalitat inclourà aquesta infraestructura amb un compromís de finançament.

Regants Conca de Tremp Jordà 2
La consellera Jordà es compromet amb els regants de la Conca de Tremp / Marta Lluvich

Per a la consellera, millorar el reg contribueix de manera especial a garantir el relleu generacional, a augmentar la productivitat i a fer un ús eficient de l'aigua. La de la Conca de Tremp no és una obra fàcil i aquesta dificultat l'encareix. Jordà ha dit que el pla financer per aquesta obra és de 3.500 euros per hectàrea, que assumirà el Govern.

Pel que fa als regants de la Conca de Tremp, han sortit satisfets de la reunió amb la consellera si s'acaben complint els compromisos adquirits. Josep Durany, president dels regants, ha dit que a finals d'estiu confien començar a fer recollida de signatura d'adhesions als nous regadius.

Durant ha explicat que si les obres s'inicien a començament del 2023, podrien estar acabades en dos anys i ha afegit que la finalització d'aquesta obra suposarà la continuïtat de molts joves. La modernització del reg afecta uns 1.150 propietaris de terres.

comentaris