Cementeris convertits en boscos en ple nucli urbà

L'empresa catalana UrnaBios, afincada a La Seu d'Urgell, propietat dels germans Moliné, s'ha convertit en la primera firma de disseny industrial del món a construir una incubadora on dipositar les cendres del difunts i transformar-les en un arbre.

IMG_9178
photo_camera Urnabios és una empresa nascuda al Pirineu.

A l'interior s'hi posa una urna biodegradable amb les cendres, on hi ha plantada la llavor d'un arbre, que creix poc més de 50 centímetres. Això permetria donar als cementiris una visió més ecològica de l'entorn i millorar el dèficit d'espai que pateixen amb la construcció dels níxols.

El dissenyador català, Gerard Moliné, establert a La Seu d'Urgell, i el seu germà, Roger Moliné, porten dos anys treballant en la construcció d'aquesta incubadora, anomenada Bioincube. L'objectiu era crear un objecte idoni pels cementiris, perquè pogués acollir en el seu interior la urna biodegradable (Urnabios) que des de fa dos anys ja comercialitzen a l'estranger. "La incubadora és intel.ligent, perquè al seu interior porta un xip i els paràmetres d'aigua suficient per regar fins que creixi l'arbre. Tot el control serà remot através dels nostres ordinadors" ha explicat Gerard Moliné.

L'ajuntament de La Seu d'Urgell serà el primer a instal.lar en el seu cementiri aquests tipus d'incubadores, en el marc d'una prova pilot que l'empresa vol portar a terme a Catalunya. Per poder fer realitat aquest projecte, han iniciat una campanya d'abast internacional durant tot el mes de Març a les xarxes socials, a través del mecenatge, on busquen la implicació de diferents empreses o particulars interessats a tirar endavant la construcció de les 100 primeres incubadores. El cost total és d'uns 60.000 euros.

"Portem dos anys treballant en aquest producte perquè hem constatat que les ciutats tenen dificultats per gestionar l'espai dels cementeris i perquè hem cregut que podíem donar una nova visió reconventir-los en espais més acollidors i ecològics" afegeix Moliné.

Un projecte que ja té assegurat el mercat internacional

L'empresa UrnaBios va començar a comercialitzar la primera urna biodregaldable l'any 2013 que permet transformar les cendres de la incineració humana amb un arbre -pi, avet, gingo biloba….-, aquell que els familiars escolleixin de les cinc diferents varietats que comercialitza l'empresa.

La manca de legislació per poder plantar les urnes al bosc i el fet que l'incineració dels morts, encara no és la més utilitzada va obligar als germans Moliné a exportar el seu producte a d'altres països on la incineració és més elevada i a treballar en un nou prototip adequat pels cementiris. En els dos últims anys han aconseguit vendre més de 20.000 urnes. Més del 70% s'ha exportat als Estats Units, sobretot a l'estat de California, i a més a més, compten amb més de 14 distribuïdors propis a Rússia, Canadà, Mèxic, Xile, França o Itàlia.

Conegut dissenyador industrial per d'altres projectes

Gerard Moliné va basar el seu projecte de final de carrera, l'any 2001, en la construcció de la urnabiodegradable, però que no va començar a comercialitzar fins el 2013. A més a més, se'l coneix per la construcció de tot un seguit de productes d'orígen català, transformats al segle XXI. Com ara el porró català, tranformat a copa de vi o cava, la barretina catalana, reinventada en un buff multifuncional o el típic farcell català convertit en una bossa de mà…. Aquest projecte forma part d'un acord de cooperació amb diferents gremis d'artesans de Catalunya per reinventar diferents productes artesanals del país, i fer-los més competitius. Tot plegat amb el suport de La Generalitat en el marc del programa turístic "Oficis Singulars".

Més recenment ha destacat per l'exposició arreu de Catalunya "Naturalment" que utilitzava la natura com a mitjà per la creació de les pròpies obres, entre d'altres propostes.