SERVEIS SOCIALS

Carmen Genado: "Soc treballadora familiar al Consorci d'Atenció a les Persones i fa dos mesos que no cobro”

Treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària de l'Alt Urgell denuncien que no cobren, que s’han deixat usuaris sense rebre atenció i reclamen la intervenció immediata de l’Ajuntament de la Seu i del Consell Comarcal.

Carmen Genado
photo_camera Carmen Genado és treballadora familiar al Consorci d'Atenció a les Persones de l'Alt Urgell /FS

L’octubre del 2020 es va presentar públicament el SAD, un sindicat format per cuidadores dels serveis municipals de diverses poblacions de Catalunya, amb l’objectiu de combatre les externalitzacions dels ajuntaments i consells comarcals. Cura en la higiene corporal, bany i alimentació, neteja a domicilis o acompanyaments fora de la llar, les treballadores atenen persones amb algun grau de dependència, infants i persones grans a domicilis particulars. Des de la seva creació, el sindicat treballa per millorar les condicions laborals d’unes treballadores que, tot i prestar un servei fonamental, cada dia estan més precaritzades perquè els municipis l’han externalitzat a empreses que, per obtenir el màxim benefici, retallen en tot el que són drets laborals.

Des de la seva creació, el sindicat treballa per millorar les condicions laborals d’unes treballadores que, tot i prestar un servei fonamental, cada dia estan més precaritzades perquè els municipis l’han externalitzat a empreses que, per obtenir el màxim benefici, retallen en tot el que són drets laborals.

El 23 de juny del 2009, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell van constituir el Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell (CAPAU) amb la finalitat de gestionar les àrees de Serveis Socials, Ciutadania i Immigració, Gent Gran i Promoció de la Igualtat de forma conjunta, optimitzant recursos i millorant l'atenció als ciutadans. El CAPAU és presidit actualment per Martí Riera, president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell. Segons els estatuts de l’organisme, la presidència i la vicepresidència del Consorci s'alternen cada dos anys entre el Consell Comarcal de l'Alt Urgell i l'Ajuntament de la Seu d'Urgell.

SAD 1
Les treballadores familiars van exposar la problemàtica del CAPAU al ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell /Arxiu SindicatSad 

Així que es va crear el Consorci, tot el personal de serveis socials de l’ajuntament i del consell comarcal va ser traspassat al CAPAU. Al cap d’un temps, de les cinc treballadores familiars que hi havia al Consorci, una va ser baixa per jubilació i dues més per malaltia, amb la qual cosa el servei va quedar sota mínims, amb només dues professionals per a tota la comarca. Les treballadores familiars del CAPAU van demanar ampliar la plantilla, però l’administració va optar per externalitzar el servei i treure a concurs la part que no podia oferir per falta de professionals. El servei d’atenció familiar de l’Alt Urgell es va acabar adjudicant a l’empresa Suport Assistencial que, de fet, ja havia treballat pel CAPAU, sense concurs i amb contractes d’obres i serveis.

Des del primer dia, les treballadores de Suport Assistencial tenien unes condicions laborals inferiors i cobraven menys que les seves companyes del CAPAU per fer la mateixa feina i, a vegades, ni tan sols percebien el salari puntualment.

Des del primer dia, les treballadores de Suport Assistencial tenien unes condicions laborals inferiors i cobraven menys que les seves companyes del CAPAU per fer la mateixa feina i, a vegades, ni tan sols percebien el salari puntualment. L’empresa incomplia sistemàticament el conveni, no existien les coordinacions, ni el seguiment dels casos i tampoc es respectava el descans de 20 minuts, entre altres obligacions. Les tres o quatre treballadores de Suport Assistencial que van denunciar la situació, van ser acomiadades de manera improcedent i ara, precisament, comencen a veure’s els judicis. Altres professionals van decidir plegar, no estaven cobrant i ningú no els donava cap solució.

Esther Sagués Vigo, portaveu del sindicat SAD a l’Alt Pirineu, treballa des de fa tretze anys en el Consorci d'Atenció a les Persones de l'Alt Urgell (CAPAU) i en el Servei d'Atenció a Domicili (SAD) com a treballadora familiar. Sagués assegura que la municipalització del servei és “possible” i que si els ajuntaments no ho fan -adduint la impossibilitat d’ampliar les plantilles- és perquè “no tenen ganes de complicar-se la vida”. La portaveu territorial del SAD conclou que “aquestes administracions locals no volen portar la gestió del servei d’atenció domiciliària, volen externalitzar els serveis socials”.

Esther Sagués: “Ja no es tracta només que no ens paguin o ens paguin poc, és que estem duent a terme un servei públic”

Esther Sagués assegura que “des que les administracions públiques han privatitzat els SAD, les seves treballadores i els usuaris i usuàries han passat a ser víctimes d’unes estructures de dominació mercantil que, obstinades en la fórmula de sumar en beneficis, esdevenen usurpadores d’un dret de la ciutadania”. Les auxiliars de la llar no requereixen titulació i són les treballadores que s’encarreguen de la higiene de la casa dels usuaris del servei. Per altra banda, les treballadores familiars precisen titulació i s’ocupen de l’atenció directa: higiene de la dutxa, medicació, exercicis, etc. “El que fa Suport Assistencial a l’Alt Urgell, i el que acostumen a fer totes les altres empreses, és contractar noies sense titulació, cobrant menys, però facturant a l’administració el preu del servei d’atenció a la persona. Aquesta és la trampa”, assegura Sagués.

Pla mitjà del nou president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Martí Riera, i la presidenta sortint de l'ens, Josefina Lladós, a la sala de plens. Imatge del 29 de desembre de 2021. (Horitzontal)
El president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Martí Riera, i la presidenta sortint, Josefina Lladós, a la sala de plens el 29 de desembre de 2021 / Albert Lijarcio

Les cuidadores del SAD cobren aproximadament 6 euros nets l’hora mentre que l’empresa n’ingressa 18 euros de l’administració local per cada treballadora i hora realitzada. La mateixa situació que es produeix a l’Alt Urgell, passa a diversos municipis de Catalunya. Les administracions consideren que no tenen capacitat per a gestionar el servei, mentre que les treballadores denuncien que aquesta situació les precaritza cada dia més. “Ja no es tracta només que no ens paguin o ens paguin poc, és que estem duent a terme un servei públic”, assegura la portaveu del sindicat.

Carmen Genado és, des del passat mes de febrer, treballadora familiar de l’empresa Suport Assistencial, que va guanyar la licitació del CAPAU. “Fa dos mesos que no cobro, em deuen el setembre i l’octubre, el meu marit és pensionista i ens ha d’ajudar econòmicament el meu fill de 26 anys, quan hauríem de ser els pares qui l’ajudéssim a ell”, afirma. Carmen, amb altres companyes, es van plantar aquest dilluns a la sala de plens de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell per reclamar una solució a les autoritats municipals. “Volem que el CAPAU deixi de mirar cap a una altra banda i assumeixi les seves responsabilitats”

SAD 2
Les treballadores familiars van exposar la problemàtica del CAPAU al ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell /Arxiu SindicatSad 

La Carmen assegura que les condicions del contracte del CAPAU amb Suport Assistencial es desprèn clarament que el Consorci ha d’assumir les funcions encomanades a l’empresa quan hi ha un incompliment del contracte, com és el cas. Els responsables del CAPAU són conscients dels incompliments de Suport Assistencial i fa mesos que diuen que volen subrogar les treballadores a una nova empresa de capital públic, Sumar, però aquest extrem no s’acaba de concretar mai. Carmen Genado i les seves companyes reclamen la intervenció immediata de l’administració fins que es resolgui la situació. Carmen asssegura que "hi ha usuaris que s’han quedat sense servei, amb l'agreujant que es tracta de persones amb algun grau de dependència i que, a més, ja havien pagat el mes i això és un escàndol".

Per contra, el president del Consorci d'Atenció a les Persones de l'Alt Urgell (CAPAU), Martí Riera, manifesta que hem atès sempre les treballadores i el servei del SAD públic i social, la majoria de treballadores que no cobren són de privats i només faltaria que l'administració pública hagués de respondre dels impagaments d'empreses privades. Riera ha afegit que des del CAPAU hem posat molts diners per salvar aquesta situació, fent-nos càrrec dels costos laborals i de seguretat social de les treballadores. El president del CAPAU s'ha mostrat convençut que "el tema es resoldrà en els pròxims dies amb la nova empresa Sumar".

Després de la denúncia de les treballadores del SAD al plenari municipal, l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha anunciat la convocatòria d'una reunió d'urgència, per aquest dimarts mateix, amb la direcció del Consorci d'Atenció a les Persones de l'Alt Urgell (CAPAU) per tractar els presumptes incompliments en l'atenció a la gent gran per part de Suport Assistencial, l'empresa que encara gestiona aquest servei. La Tinent d'alcaldia d'Atenció a les Persones de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, Marian Lamolla, ha manifestat "que fa molts temps que som conscients que aquesta empresa no funciona, sobretot amb les treballadores que cobren tard, per això es van iniciar els tràmits per canviar a Sumar. Aquesta setmana quedarà tot resolt, però és veritat que els tràmits han estat llargs i farragosos, molt més del que hauríem volgut".