01.12.2022 |
Viure als Pirineus

PROGRAMA PIROSLIFE

Calvet recorda a l'Aragó que la reintroducció de l'os s'ha fet amb el vistiplau de totes les administracions pirinenques

El govern aragonès va enviar una carta al conseller on es queixava de la presència de l'os Goiat al seu territori
Pla mitjà on es pot veure el moment del canvi de les bateries del collar de l'os Goiat, a Naut Aran, el 16 d'octubre de 2018. (Horitzontal)
Pla mitjà on es pot veure el moment del canvi de les bateries del collar de l'os Goiat, a Naut Aran, el 16 d'octubre de 2018/Agents Rurals
Calvet recorda a l'Aragó que la reintroducció de l'os s'ha fet amb el vistiplau de totes les administracions pirinenques

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha respost aquest dilluns la carta adreçada pel govern d'Aragó, que mostrava el seu desacord amb la reintroducció d'ossos forans al Pirineu, i la presència de Goiat a la comunitat aragonesa. Cavet ha recordat que el projecte Piroslife, liderat per Catalunya, compta amb el suport de la Unió Europea i el vistiplau de les administracions estatals i regionals afectades com l'Aragó. En aquest sentit, el conseller ha proposat una cimera conjunta per debatre aquesta i la resta de qüestions per tal d'assegurar la convivència amb l'os, ''compartir experiències i col·laborar'' a tots els nivells, en els dispositius previstes al Protocol d'Intervenció amb ossos als Pirineus.

Calvet ha recordat al seu homòleg aragonès que la introducció d'alguns exemplars d'Eslovènia a la serralada va ser un projecte liderat per França l'any 1996 amb el suport de la Comissió Europea i ''amb l'acord de l'estat espanyol i de totes les administracions pirinenques afectades''. És per això que el conseller assegura que ''la nostra participació en aquest projecte no és diferent que la resta d'administracions i, en tot cas, és solidaria amb el conjunt d'aquestes''.

En la mateixa resposta al govern aragonès, Calvet proposa mantenir una cimera conjunta entre les diverses administracions implicades per tal d'avançar en les mesures de prevenció per garantir la convivència de la ramaderia amb l'os bru. La carta recorda que el projecte Piroslife, liderat per Catalunya, amb la participació de quatre socis més, va comptar amb el suport de la Unió Europea i el vistiplau de les diverses administracions estatals i regionals afectades, entre les quals l'Aragó; i és en el marc d'aquest projecte que es va dur a terme l'alliberament de Goiat al 2016.

Sobre l'exemplar, Calvet insisteix que ''el posicionament de Catalunya és inequívoc'' i que ell mateix l'ha expressat públicament, en el sentit que es tracta d'un individu amb ''un comportament depredador atípic, que no agressiu'', i ''no es descarta cap opció, inclosa la de capturar-lo i extreure'l del medi''. En aquesta línia, el conseller recorda que prèviament cal un ''sòlid posicionament tècnic i consens intergovernamental'' per a dur a terme una acció d'aquest tipus.

Aquest consens intergovernamental és el que es va assolir precisament en l'elaboració del Protocol d'intervenció d'ossos als Pirineus, impulsat per la Generalitat ''i preparat i tramitat en temps rècord'', recorda Calvet a la carta. El conseller apunt que va ser el Grup de Treball de l'os bru, integrat per l'Aragó, el Ministeri de Transició Ecològica, Navarra, Catalunya i l'Aran, l'encarregat de redactar-lo i que va ser sotmès a consulta de totes les administracions implicades i aprovat el novembre de 2018. En base a aquest protocol, Goiat és considerat un exemplar ''reiteradament depredador'', i en aquest sentit s'estan duent a terme l'aplicació de mesures aversives per intentar modificar la seva conducta, corresponents a la segona fase d'intervenció prevista al protocol. Fins que no finalitzi aquesta fase, els tècnics no podran fer cap valoració ni donar el vistiplau a la fase següent.

En la missiva, el conseller afirma que entén ''que el protocol és comú i compartit pels nostres dos governs i, en tot cas, és el camí a seguir per al conjunt d'administracions''.

Calvet recorda a l'Aragó que la reintroducció de l'os s'ha fet amb el vistiplau de totes les administracions pirinenques
Comentarios