MEDI AMBIENT

Calvet nega que l'Agència de la Natura comporti més burocràcia o toqui competències del territori

El conseller envia una carta als batlles i consells comarcals anunciant l'increment de la representació del món local
Primer pla del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, durant una entrevista amb l'ACN, l'1 d'agost del 2019 (horitzontal)
photo_camera Primer pla del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet/ACN

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha negat aquest dimecres que l'Agència de la Natura comporti més traves o burocràcia, ni tampoc que toqui competències d'Agricultura o del territori. En declaracions a Ràdio 4, el conseller ha reconegut que cal fer "autocrítica" per part del Govern, del Parlament i també dels ens locals per la falta d'informació sobre aquest nou organisme durant la tramitació parlamentària. Ha recordat que els ajuntaments han tingut l'oportunitat d'assabentar-se del procés, però "l'espurna" no ha arribat fins al final. En aquest sentit, ha opinat que el món rural reclama més atenció en general, i que l'agència "és el menor dels temes que és motiu de protesta".

Al seu parer, el món rural creu que les administracions només s'ocupen de la metròpolis i deixen de banda el territori, i aquesta percepció, segons Calvet, cal canviar-la entre tots i des de totes les vessants. Ha citat les polítiques d'Agricultura, però també els equipaments sanitaris, els educatius, el turisme, les infraestructures o el desplegament de la xarxa digital.

Dimarts va enviar una carta a consells comarcals i alcaldes assegurant que la redacció dels estatuts de l'agència serà molt participada

El conseller ha assegurat que l'agència no és un nou organisme nou que imposi noves traves i burocràcia, sinó que substitueix una direcció general, no toca cap competència i només "pretén fer-ho millor". "Que l'espai que ja tinguem protegit el puguem gestionar millor, continuar fent d'autoritat ambiental i fer-ho amb més diners", ha resumit.

Ha posat especial èmfasi en el treball conjunt que vol fer amb el territori, i ha admès "que potser això no s'ha entès prou". De fet, ha recordat que dimarts va enviar una carta a consells comarcals i alcaldes assegurant que la redacció dels estatuts de l'agència serà molt participada, que s'incrementaria la representativitat del món municipal en el consell de direcció i que l'agència es desplegarà territorialment, que "no serà una oficina a Barcelona que mani al territori".