06.12.2022 |
Viure als Pirineus

PROGRAMA PIROSLIFE

Calvet demana més coordinació administrativa per culminar la fase 2 de reeducació de l'os Goiat

El conseller insta l'Aragó a aplicar la segona fase del Protocol d'Intervenció per tractar de canviar els hàbits de l'animal
Primer pla del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, durant una entrevista amb l'ACN, l'1 d'agost del 2019 (horitzontal)
Primer pla del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, durant una entrevista amb l'ACN, l'1 d'agost del 2019/Aina Martí
Calvet demana més coordinació administrativa per culminar la fase 2 de reeducació de l'os Goiat

Tot just acabar el període d'hibernació, al mes d'abril, l'os Goiat tornava a atacar bestiar. Aquest fet va permetre activar la segona fase del Protocol d'Intervenció amb ossos al Pirineu, aprovat per totes les administracions pirinenques i el Ministeri per a la Transició Ecològica. En una entrevista a l'ACN, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha demanat "més coordinació administrativa" per culminar la fase 2. Segons aquest protocol, cal realitzar diverses intervencions de condicionament aversiu amb l'exemplar per tractar de canviar els hàbits. Calvet considera que aquestes actuacions el govern d'Aragó també les podria aplicar. El conseller ha explicat que ja s'ha contactat amb el govern de l'Estat i el d'Aragó per fer una reunió i analitzar com es culmina la segona fase i es passa a la tercera. Aquesta fase 3 vol dir l'extracció del medi de Goiat.

Imatge d'un os detectat durant el 2018 als Pirineus, enfilat a un arbre. (Horitzontal)

(Imatge d'un os detectat el 2018 al Pirineu, enfilat dalt d'un arbre/Piroslife)

Les actuacions que el Govern està duent a terme per canviar els hàbits de Goiat consisteixen en un conjunt de tècniques que inclouen l'ús de pirotècnia, bales de fogueig o de cautxú que cal aplicar quan l'animal està realitzant una conducta inadequada.

La reunió entre totes les administracions, que el conseller confia poder-la celebrar durant les pròximes setmanes, servirà per analitzar l'eficàcia de la segona fase del Protocol i valorar si cal extreure Goiat del medi.

El conseller Calvet recorda que el projecte Piroslife, liderat per Catalunya, compta amb el suport de la Unió Europea i el vistiplau de les administracions estatals i regionals afectades com l'Aragó.

Calvet ha insistit que Goiat no és un os "agressiu ni perillós" però sí que és un "gran depredador". Aquest nivell de depredació "superior" a la resta d'exemplars ha portat a totes les administracions a redactar un Protocol i aplicar la segona fase per intentar que Goiat deixi de ser un "gran depredador".

El conseller de Territori ja va respondre la carta adreçada pel govern d'Aragó, que mostrava el seu desacord amb la reintroducció d'ossos forans al Pirineu, i la presència de Goiat a la comunitat aragonesa. Calvet va recordar que el projecte Piroslife, liderat per Catalunya, compta amb el suport de la Unió Europea i el vistiplau de les administracions estatals i regionals afectades com l'Aragó. En aquest sentit, el conseller ha proposat una cimera conjunta per debatre aquesta i la resta de qüestions per tal d'assegurar la convivència amb l'os, ''compartir experiències i col·laborar'' a tots els nivells, en els dispositius previstos al Protocol d'Intervenció amb ossos als Pirineus.

Damià Calvet ha recordat al seu homòleg aragonès que la introducció d'alguns exemplars d'Eslovènia a la serralada va ser un projecte liderat per França l'any 1996 amb el suport de la Comissió Europea i ''amb l'acord de l'estat espanyol i de totes les administracions pirinenques afectades''. És per això que el conseller assegura que ''la nostra participació en aquest projecte no és diferent que la resta d'administracions i, en tot cas, és solidària amb el conjunt d'aquestes''.

Calvet demana més coordinació administrativa per culminar la fase 2 de reeducació de l'os Goiat
Comentarios