22.05.2022 |
Viure als Pirineus

HABITATGE

Calvet anuncia un pla per rehabilitar habitatges desocupats al món rural

El programa s’emmarca dins la iniciativa Rehabilitem.cat,
Recuperació habitatges Envall
Una rehabilitació d'habitatges al poble d'Envall, a la Vall Fosca/ ACN
Calvet anuncia un pla per rehabilitar habitatges desocupats al món rural

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat aquest dijous al Parlament de Catalunya que el Departament impulsarà un programa per a la mobilització d’habitatges en el món rural. Es tracta, ha explicat, d’una “proposta per a viure i treballar als municipis petits”, molts dels quals viuen un context “d’estancament i envelliment”, però en els quals “hem detectat un moviment incipient de nous residents”.

El programa s’emmarca dins la iniciativa Rehabilitem.cat, que ha de ser “un programa complert de concertació institucional, de col·laboració público-privada que ha de comptar amb el coneixement d’actors reconeguts del gremi d’arquitectes, aparelladors i enginyers”, ha dit Calvet.

En els municipis petits “trobem habitatges o solars buits que no estan en el mercat” per la “manca de conservació del parc d’edificis, molts en desús”, ha detallat Calvet. Per aquest motiu, des del Departament de TES s’impulsen mesures basades en dos eixos per frenar la pèrdua de població: accions de foment d’accés a l’habitatge i de foment de la rehabilitació. “Volem que l’habitatge compleixi la funció social, també als municipis petits”, ha emfasitzat Calvet.

Calvet Parlament

Pel que fa a la rehabilitació, el conseller ha detallat que el programa impulsarà mesures per fomentar la “rehabilitació estructural i energètica; les actuacions de millora dels teixits i trames urbanes, i la conservació i millora del patrimoni”.

El conseller ha dit que “farem primer una diagnosi per detectar els actius immobilitzats i després donarem incentius per mobilitzar el parc buit existent, assessorant els ajuntaments i particulars i establint mesures fiscals i ajuts diversos. “Volem resoldre els esculls administratius, jurídics i de gestió”, ha subratllat.

Per això, el Govern destinarà 2 milions per fer proves pilot, “per detectar problemàtiques, anàlisi de despoblament, el mal estat dels habitatges, les trames del poble, dèficits del lloguer, i les característiques dels propis municipis”, ha dit.

El Programa actuarà de la mà d’ajuntaments i ens locals, als municipis de menys de 500 habitants, i als municipis de menys de 3.000 habitants que tinguin més de 10 nuclis de població.

dav

(Josa de Cadí, a l'Alt Urgell/FS)

Els incentius per rehabilitar habitatges rurals buits “es destinaran a la població local i a la nova població que es trobi en una situació de manca d’accés a l’habitatge i que vulgui convertir-los en primera residència”, ha dit Calvet. 

Un segon eix del Programa serà el foment de l’accés a l’habitatge en els entorns rurals. En aquest sentit, el Departament de TES treballa per “definir diferents modalitats de tinença segons cada cas, com ara masoveria rural, cessió d’ús, dret de superfície, lloguer, propietat o propietat compartida”, ha avançat Calvet.

Acció climàtica

La rehabilitació d’antics edificis desocupats en petits municipis haurà de tenir molt en compte l’eficiència energètica, atès que tot el programa, que forma part de l’estratègia Rehabilitem.cat, s’emmarca en l’Agenda Verda de Catalunya 2030 i en les línies d’actuació definides pel Govern per impulsar la recuperació econòmica post COVID-19. La millora dels habitatges i la qualitat dels entorns urbans també és un dels eixos de l’Agenda Urbana de Catalunya, actualment en redacció.

Calvet anuncia un pla per rehabilitar habitatges desocupats al món rural
Comentarios