PUBLICACIONS

El Cafè Pessets, la periodista Marta Lluvich i la jove Maimuna Camara, al VIURE d'aquest novembre

La publicació pirinenca d'informació general, VIURE ALS PIRINEUS, acaba de treure el seu número 237, corresponent al mes de novembre.
VIURE ALS PIRINEUS novembre 2021
photo_camera Exemplars del número 237 de VIURE ALS PIRINEUS corresponent al mes de novembre de 2021 / FS

El número 237 de la revista pirinenca d'informació general VIURE ALS PIRINEUS, corresponent al mes de novembre, dedica la seua portada a la jove emprenedora trempolina Maimuna Camara, impulsora de la marca de roba solidària Dinnnasiré, protagonista de la secció Joves del Pirineu d'aquest mes. Aquest novembre, Els Fogons del Pirineu viatja a Sort per conèixer el Cafè Pessets, un establiment original i singular que practica una cuina creativa, profundament pallaresa i amb veneració pel producte local.

En una entrevista a les pàgines interiors, dins la secció PIRINEUENCS, la periodista Marta Lluvich assegura que parlar pallarès és un acte de reivindicació de la identitat d'un país i que "al pallarès només el salvarem parlant-lo". En una altra entrevista, parlem amb la jove pirinenca Marta Bertran, que acaba de rebre el Premi Dona TIC, en la categoria d'estudiant universitària, atorgat la Generalitat de Catalunya. A les pàgines d'Opinió, Ramon Ganyet ens parla de 'La canoa eslàlom, 50 anys d'olimpisme engrescador' i assegura que la consolidació d'aquesta especialitat al programa olímpic es va guanyar a la Seu i es va perpetuar a Atlanta i a Sidney. Enric Quílez ens apropa al 'Premi Nobel de Física del 2021', dins la secció 'Una mica de Ciència' i l'historiador Daniel Fité Erill ens ofereix un 'Ara fa cent anys' sobre la Gran Fira de Sant Andreu de la vila d'Organyà (novembre, 1921).

Cafè Pessets Fogons del Pirineu 2

(Foto de família de l'equip que conforma el Cafè Pessets de Sort / Pepe Camps)

El VIURE ALS PIRINEUS d'aquest novembre també es fa ressò de la 14a edició de l'Escola de Pastors de Catalunya, del triple guardó per a la cervesera Ctretze al Concurs Nacional de Cerveses, i del projecte 'Cuina de bosc del Pallars'. En l'àmbit dels municipis, expliquem que Bellver de Cerdanya invertirà 168.000 euros en la renovació de carrers i vials del centre històric i que els arqueòlegs proposen una revisió històrica del Castell de Llívia.

Altres temes d'actualitat ens fan saber: que el projecte 'Donem vida al bosc' que gestiona la Fundació Privada 'Integra Pirineus', ha rebut el premi de la Fundació La Caixa; que el Pallars Sobirà reivindica el romànic de la comarca amb les primeres jornades de dinamització del patrimoni; i, que la vila de Puigcerdà celebra la primera jornada de Geologia i Paleontologia de Cerdanya i del Pirineu. 

Marta Lluvich Pirineuencs(Foto: La periodista Marta Lluvich, davant casa Antoni d'Altron, protagonista de la secció Pirineuencs / FS)

L'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran, en la seva secció habitual, ens parla en aquesta ocasió de la importància de les fires: És temps de fires al Pirineu. L'article divulgatiu de l'IDAPA assegura que en molts pobles pirinencs, les fires són el principal aparador per promocionar els productes locals. En l'àmbit d'història local, publiquem un article de Montse Riu, membre de l'Associació d'Amics de la Vall de Caboet, que parla de la 'Nova datació dels Greuges de Guitard Isarn de Caboet 1105/1106'

L'acostumat recorregut per les rutes botàniques i culturals per la Cerdanya i el Capcir, aprofundeix en aquesta ocasió en la ruta pel jardí de plantes medicinals de Bellver de Cerdanya i Basses de Gallisà.