CAUSA JUDICIAL DE L'1-O

Mireia Boya arriba al Tribunal Suprem per declarar com a investigada davant Llarena

L’exdiputada aranesa Mireia Boya ha arribat al voltant de les deu del matí a les immediacions del Tribunal Suprem on ha de declarar davant el jutge Pablo Llarena, que la situa –juntament a la resta de presidents i portaveus parlamentaris dels grups independentistes, els líders de l’ANC i el Govern- com a membre del suposat ‘comitè estratègic’ del procés independentista. A les portes del Suprem, on declararà a partir de les onze, ha rebut el suport d'una delegació de la seva formació (CUP) -que s'ha desplaçat a Madrid en autobús- així com de representants de JxCat, PDeCAT, ERC i En Comú Podem. 

boya.jpg
photo_camera Mireia Boya a les portes del Tribunal Suprem. Foto: Twitter @xavielpetit

L’exdiputada aranesa de la CUP Mireia Boya ha arribat al voltant de les deu del matí a les immediacions del Tribunal Suprem on ha de declarar davant el jutge Pablo Llarena, que la situa –juntament a la resta de presidents i portaveus parlamentaris dels grups independentistes, els líders de l’ANC i el Govern- com a membre del suposat ‘comitè estratègic’ del procés independentista. A les portes del Suprem, on declararà a partir de les onze, ha rebut el suport d'una delegació de la seva formació -que s'ha desplaçat a Madrid en autobús- així com de representants de JxCat, PDeCAT, ERC i En Comú Podem. Mireia Boya va advertir aquest dilluns en roda de premsa que no pensa renunciar a “ni una coma” del programa electoral de la CUP ni al referèndum, tot recordant que després de les últimes declaracions davant Llarena ha quedat demostrat que “no serveix de res adjurar de la ideologia pròpia per evitar la presó”. La Fiscalia ha avançat durant els dies previs a aquesta citació que a priori no veu motius per demanar al jutge que adopti mesures cautelars de gravetat contra Boya i la resta de nous investigats, tot i que la decisió final sobre una eventual presó preventiva dependrà del jutge.

La de Mireia Boya és la primera declaració de la nova fornada de representants dels partits independentistes que el jutge Pablo Llarena ha citat com a investigats. El dia 19 serà el torn de la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, i de la secretària general d’ERC, Marta Rovira; el 20 el de l’expresident de la Generalitat Artur Mas i l’expresidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, i el 21 el de la també exdiputada de la CUP Anna Gabriel.

A les portes del Suprem, Mireia Boya ha rebut el suport d'un centenar de persones. També representants de Junts per Catalunya com Aurora Madaula i la diputada aranesa Anna Geli, del PDeCAT com Míriam Nogueras i Sergi Miquel, d'ERC amb una delegació encapçalada per Joan Tardà i Gabriel Rufián, i d'En Comú Podem, com Jaume Moya, Sònia Farré i Marta Sibina. 

Segons fonts de la defensa, Mireia Boya defensarà davant el jutge Llarena la “legitimitat i legalitat democràtica” de les decisions que es van adoptar en el marc del procés independentista i confrontarà la seva versió a la de l’informe de la Guàrdia Civil, que considera esbiaixat i parcial. L’informe es basa en el document ‘Enfocats’ i en les dades de l’agenda moleskine de Josep María Jové, tot i que la defensa sosté que no hi apareix el seu nom en cap moment. 

Membre del ‘comitè estratègic’

Sí que apareix a un informe de la Guàrdia Civil sobre els fets del 20 de setembre, tot i que només en referència a unes declaracions publiques. En tot cas Llarena assegura a les seves interlocutòries que Boya i la resta d’investigats són els membres del ‘comitè estratègic’ que participaven a les reunions que van servir per “idear el procés de ruptura que s’investiga”, i podrien haver donat “el suport polític” que precisava el procés. 

El jutge va incloure Boya i la resta dels nou investigats a la causa de l’1-O a finals de desembre, quan va decidir ampliar l’àmbit de les actuacions adduint que el referèndum i el procés es van desplegar “sota la direcció i coordinació d’un conjunt de persones” entre els que hi ha els presidents i portaveus dels grups independentistes del Parlament de Catalunya i els presidents i secretaris generals dels partits independentistes, així com la presidenta de l’AMI.