ENTREVISTA

Berta Casanova: “M’encanta treballar des de la natura i per la natura i ser agent rural em permet fer-ho”

Un total de 54 efectius s’han incorporat als Agents Rurals, dels quals 6 han estat destinats a l’Àrea Regional de l’Alt Pirineu, amb la previsió que en siguin un total de 7 en els propers mesos. Entre els nous Agents Rurals s’hi troba la Berta Casanova, destinada a l’Àrea Bàsica del Pallars Jussà. És de Valls (Alt Camp), té 30 anys i va estudiar el grau de Biologia Ambiental.
Berta Casanova ENTREVISTA digital 1
photo_camera Berta Casanova s'ha incorporat a l'Àrea Bàsica del Pallars Jussà dels Agents Rurals / Feliu Sirvent

Un total de 54 efectius s’han incorporat als Agents Rurals, dels quals 6 han estat destinats a l’Àrea Regional de l’Alt Pirineu, amb la previsió que en siguin un total de 7 en els pròxims mesos. Es tracta de la primera promoció després d’onze anys sense convocatòries. A més, hi ha 125 aspirants a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya i una convocatòria en marxa amb 110 noves places per arribar als 800 efectius el 2025 marcats al Pla Estratègic.

Actualment, la Direcció General d’Agents Rurals està formada per 500 Agents Rurals, 41 persones operadores de control i 40 persones que desenvolupen tasques administratives i tècniques de suport. És un objectiu del departament d’Interior l’impuls d’aquest Cos que vetlla per la conservació de la natura i la protecció del medi ambient, defensa el patrimoni natural i el futur del nostre entorn per tal que tothom en pugui gaudir.

Entre els nous efectius s’hi troba la Berta Casanova Jiménez, destinada a l’Àrea Bàsica del Pallars Jussà. Berta Casanova és de Valls (Alt Camp), té 30 anys i va estudiar el grau de Biologia Ambiental a la UAB.

Per quin motiu vas decidir fer-te agent rural? A mi la natura sempre m’havia agradat moltíssim i al final vaig decidir estudiar el grau de Biologia Ambiental a la UAB. El 2015, quan vaig acabar la carrera, ja em va passar pel cap el tema dels Agents Rurals, però llavors estava tot molt aturat, no ho vaig veure clar i em vaig encarrilar cap a tècnica de medi ambient. Més endavant, quan se’n va tornar a parlar, ja m’ho vaig mirar més seriosament. Sempre dic que m’encanta treballar des de la natura i per la natura i res millor que ser Agent Rural per poder-ho fer.

Sempre vas voler estudiar Biologia? Sempre havia volgut ser mestra, però va arribar l’ESO i el batxillerat i em vaig adonar que em tirava més la ciència. El culpable va ser un professor de Biologia que vaig tenir a l’institut. “Jo vull estudiar això”, vaig dir-me.

Berta Casanova ENTREVISTA digital 3
Berta Casanova davant un vehicle dels Agents Rurals a l'Àrea Bàsica del Pallars Jussà a Tremp / Feliu Sirvent

I vas optar per Biologia Ambiental… Sí. És una carrera relativament nova. Abans, al final de la llicenciatura de Biologia es podia encaminar cap a la micro o cap a la macro, és a dir, cap a la bata, de laboratori, o cap a la bota, de treball de camp. A mi sempre m’ha agradat la biologia de bota, i per això vaig estudiar Biologia Ambiental.

A mi sempre m’ha agradat la biologia de bota, i per això vaig estudiar Biologia Ambiental.

Pots fer compatible la teoria i la pràctica? La feina d’Agent Rural ara, abans potser no era tant així, té molta part de camp, però també de despatx i aquesta dualitat m’agrada molt. Així és que, un cop l’he tastat, encara em confirma més que realment m’agrada aquesta feina. L’he encertat.

Ets un dels 54 efectius incorporats al cos d’Agents Rurals, sis dels quals han estat destinats a l’Àrea Regional de l’Alt Pirineu … Sí. Em van nomenar com a Agent Rural a mitjan novembre, abans havia fet pràctiques durant sis mesos: tres mesos a la Seu d’Urgell i tres mesos a Lleida. Vaig poder conèixer el contrast de dos àmbits territorials ben diferents.

Un cop l’he tastat, encara em confirma més que realment m’agrada aquesta feina. L’he encertat.

Ara sou 500 Agents Rurals i es vol arribar als 800 el 2025. La teva és la primera promoció després d’onze anys sense convocatòries. S’hi arribarà? Potser s’hi arribarà, però també s’ha de tenir en compte que hi ha molts agents rurals que es troben a les portes de la jubilació i això comportarà que tornin a baixar els efectius del cos. Per tant, si es vol mantenir els 800 agents a mitjà i llarg termini, caldrà convocar més oposicions. Has de pensar que han passat molts anys sense fer oposicions i això ha comportat que no hi hagi hagut relleu i el cos s’ha anat envellint. A la meva oposició es veu molt clar això: jo soc la noia més jove i de nois n’hi ha tres o quatre de la meva edat i dos que són dos o tres anys més joves; la resta són més grans, i fins i tot hi ha alguns companys que en tenen més de 50, amb uns quants anys d'interinatge dins el Cos.

Interior reserva el 40% de les places de la convocatòria per a dones. Què en penses? Diria que compensa una mica la discriminació negativa que hi ha hagut durant tants anys. Aquesta és una mesura que va més enllà de les paraules i fa avançar de forma efectiva cap a la igualtat i el reequilibri de gènere en la composició de la plantilla. Tot el que sigui diversitat sempre enriqueix. Per mi benvinguda sigui.

La reserva de places per a dones compensa la discriminació negativa que hi ha hagut durant tants anys i fa avançar de forma efectiva cap a la igualtat i el reequilibri de gènere en la composició de la plantilla

Quina és l’estructura del cos d’Agents Rurals? D’una banda, hi ha l’escala bàsica, en què es pot ser agent o es pot escalar, com si diguéssim, a oficial, que està per desenvolupar encara, o agent major, que ja se n’ha fet una oposició específica. Per altra banda, hi ha l’escala executiva, que són els sotsinspectors i que ara s’estan fent oposicions. Els sotsinspectors són un personal més coordinador i un punt tècnic, des del punt de vista intern del cos. Per exemple, ho són els coordinadors regionals d’especialitats o els caps d'àrees bàsiques o regionals. I finalment hi ha l'escala superior, amb la figura d’inspector.

Tenia clar que volia anar al Pirineu, vaig tenir la sort de poder-ho escollir.

I les especialitats? Hi ha els àmbits materials, que estan coordinats per un agent major i que inclouen Fauna i Protecció dels Animals, Espais Naturals i Medi Ambient, Prevenció d’Incendis Forestals i Recursos Forestals. Per altra banda, també existeixen altres especialitzacions que són els Grups de Suport i els Grups Especials. Els Grups de Suport són més transversals i inclouen, el Grup de Suport de Muntanya, el Marí, el de Fauna i Flora, i l'Aeri. Per la seva banda, els Grups Especials són el Grup Especial de col·laboració amb la justícia, el de verins i antifurtivisme, el de gestió cinegètica i captura d'animals, i el Caní. És a dir, hi ha molta especialització dins del cos. 

En quina et trobaries millor? Ara mateix no em vull casar amb cap especialització perquè m’agrada tot. Vull tenir una visió general, però el cert és que en qualsevol em sentiria còmode. A més, com que de moment no hi ha convocatòries d’especialitzacions, tinc temps per pensar-m’ho.

Berta Casanova ENTREVISTA digital 2
Berta Casanova a l'Àrea Bàsica del Pallars Jussà a Tremp / Feliu Sirvent

Estàs adscrita a l’Àrea Bàsica del Pallars Jussà. Contemplaves viure al Pirineu? No només ho contemplava sinó que vaig tenir la sort de poder-ho escollir. No ofereixen places a tot arreu, només allà on hi ha vacants o bé on interessa més. En el meu cas, tenia clar que volia anar al Pirineu. Vaig tenir l'opció d’anar a la Seu d’Urgell, on hi havia fet pràctiques i em va encantar, però també volia canviar i conèixer un altre lloc. La puntuació em va permetre escollir, vaig triar el Pallars Jussà i ara soc a Tremp.

He viscut situacions en què patrullant s’han adreçat al company tot i ser jo qui dirigia l’actuació.

Com és el teu dia a dia? El dia a dia és molt variat i aquí rau, precisament, l’encant d’aquesta feina. En un mateix dia pots anar a verificar una columna de fum, a supervisar un avís relacionat amb gossos, a veure què ha passat en una alerta per un abocament incontrolat o bé en un cas de circulació motoritzada al medi natural que has d’anar a comprovar. A vegades tens prevista una patrulla rutinària i un avís sobrevingut o qualsevol incidència et fa canviar els plans. Vull dir que tots els dies són diferents i gens rutinaris.

Mantenir una bona forma física és una condició necessària? Si vols fer la feina bé i sense patir, has de tenir un mínim de forma física. És cert que vas molt amb el cotxe, però quan has de fer, per exemple, el seguiment d’una línia elèctrica que s’enfila per un tallafoc, allò puja de valent.

Aquesta és una feina que t’ha d’agradar. Al final, del que es tracta és de defensar la natura.

La societat és masclista i el cos encara molt masculinitzat. Has patit algun tipus d’actitud masclista? En coses molt greus et diria que no. Ara bé, he viscut situacions en què patrullant s’han adreçat al company tot i ser jo qui dirigia l’actuació. En l'àmbit intern, el Cos d'Agents Rurals formem part del II Pla d'Igualtat de Gènere de l’Administració de la Generalitat, aprovat el passat novembre, i inclou una part específica per al Cos d'Agents Rurals. Jo puc dir orgullosa que tinc la sort de formar part de la comissió de seguiment del Pla d'Igualtat dins l'àmbit del Cos. En aquesta comissió vetllem perquè s'apliqui el Pla en totes les seves dimensions, i també participem en la planificació i l'execució de les actuacions previstes dins d'aquest.

Aquesta deu ser una feina molt vocacional, no? Home sí, t’ha d’agradar. Al final, del que es tracta és de defensar la natura, malgrat alguna situació poc agradable que es pugui produir amb algun ciutadà o bé inclemències meteorològiques adverses, etc. Defensar la natura, això és el que em motiva realment.