MÓN RURAL

Arrenca la segona edició de 'Catalunya Rural Hub', el projecte per arrelar el talent digital al món rural

La convocatòria està oberta a 30 persones que, en grups de 10, treballaran en remot, faran coworking i interactuaran amb el teixit econòmic i social del territori

Talent digital al Pallars 1
photo_camera Foto de família amb les entitats promotores, coordinadores i col·laboradores del projecte/ govern.cat

La segona edició del projecte ‘Catalunya Rural Hub’ ha arrencat aquest matí a Tremp amb la presentació del calendari d’execució, les novetats i l’obertura del període d’inscripcions per als professionals digitals que hi vulguin participar.

L’acte de presentació s’ha fet a Tremp (Pallars Jussà), un dels municipis que acollirà aquesta segona edició junt amb la comarca de la Ribera d’Ebre, i ha comptat amb la participació de Joana Barbany, directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, i Jordi Arrufí, director del programa de Talent Digital de la Mobile World Capital i portaveu de Barcelona Digital Talent. També hi han intervingut Josep M. Mullol, president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, i Jesús Álvarez, vicepresident primer i conseller responsable de l’àrea TIC del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Aquesta nova edició del 'Catalunya Rural Hub' suposa l’extensió del projecte iniciat ara fa un any pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya i Mobile World Capital Barcelona, consistent a atreure professionals de l’àmbit digital a zones rurals i poc poblades de Catalunya amb l’objectiu últim d’afavorir-hi l’arrelament del talent, combatre el despoblament i dinamitzar l’economia d’aquests territoris. La iniciativa s’inscriu en el marc de l’aliança Barcelona Digital Talent, que busca fomentar el desenvolupament de la nova economia digital arreu de Catalunya i alhora impactar positivament en el teixit productiu, comercial i econòmic de tot el territori.

Presentació Catalunya Rural Hub
Presentació de la segona edició del projecte Catalunya Rural Hub / govern.cat

Segons la directora general de Societat Digital, Joana Barbany, la posada en marxa d’aquesta segona edició “consolida el projecte com un bon antídot contra el despoblament i contra la bretxa territorial de talent digital a Catalunya”. “Els resultats de l’edició pilot de l’any passat han demostrat que facilitar la deslocalització del talent digital de les grans ciutats cap a zones rurals pot contribuir notablement al repoblament i la dinamització econòmica d’aquestes zones, i per tant, a assolir una Catalunya amb igualtat d’oportunitats per a tothom. Per això hem tirat endavant l’extensió del projecte, ampliat i millorat, a nous punts del territori”, ha afegit.

En el mateix sentit s’ha expressat Jordi Arrufí, director del programa de Talent Digital de la MWCapital, que  ha declarat que “l’objectiu principal d’aquest projecte és utilitzar la tecnologia per trencar, un cop més, barreres. Es tracta de demostrar que és possible viure en un entorn rural gràcies a l’avanç de la tecnologia i les noves professions digitals. De fet, el 14% de les noves ofertes de feina del sector TIC ja són amb modalitat de treball en remot. Aquesta tipologia de treball implantada per moltes empreses i l'esforç del territori fa que es multipliquin els beneficis i les oportunitats de viure en entorns rurals menys poblats.”

Per a l’organització d’aquesta segona edició del 'Catalunya Rural Hub' s’ha comptat amb Pallars Actiu i el Consell Comarcal de Ribera d’Ebre com a entitats coordinadores, i amb la col·laboració de diferents administracions i entitats dels dos territoris on es desenvoluparà: Diputació de LleidaConsell Comarcal del Pallars JussàAjuntament de TrempConsorci Leader Pirineu OccidentalConsorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques i Cowocat Rural.

Calendari i obertura d’inscripcions

En aquesta edició, un total de 30 professionals digitals tindran la possibilitat de convertir-se en remote workers durant una setmana des de les seus d’enguany: la Ribera d’Ebre i Tremp (Pallars Jussà). Les inscripcions per poder optar a una d’aquestes places ja estan obertes a través del web de Barcelona Digital Talent. S’hi poden inscriure professionals autònoms, treballadors/es d’empreses del sector TIC i personal de l’Administració Pública.  Per a la selecció es tindran en compte criteris com ara el gènere (es busca representativitat d’ambdós); l’edat (es promou la multiplicitat de perfils en diferents moments vitals); i el col·lectiu al qual pertanyen (per garantir la varietat de tipologies d’empresa i el rol dels participants en aquestes).

La primera de les tres estades de 10 professionals tindrà lloc a Tremp del 23 al 27 de maig. Les següents seran a la Ribera d’Ebre del 30 de maig al 3 de juny i del 13 a 17 de juny. Els participants disposaran, gratuïtament, d’allotjament, d’un espai de coworking i d’un pla d’activitats que els permetrà conèixer l’entorn, les empreses i el teixit econòmic i social del territori, amb la voluntat que hi estableixin relacions personals i professionals.

Tant a la Ribera d’Ebre com a Tremp els participants podran conèixer de primera mà les instal·lacions i els serveis disponibles a la zona per poder teletreballar i les iniciatives relacionades amb la connectivitat de la comarca. D’altra banda, participaran també en  trobades amb empreses i iniciatives de la zona per debatre conjuntament les possibilitats i les necessitats que els treballadors remots poden trobar en un entorn rural. Es tracta de contribuir a l’intercanvi de coneixement que generi un impuls definitiu a la proposta de l’entorn rural per poder convertir-se en la llar d’aquest talent.

L’agenda de les dues seus també contempla nombroses activitats d’oci amb l’objectiu de mostrar tot allò que el territori pot oferir a banda de les instal·lacions i la connectivitat. Tasts gastronòmics de Km0, la ruta de la floració dels arbres fruiters a la Ribera d’Ebre o una ruta per veure els vestigis dels dinosaures que van habitar el Pallars Jussà fa milions d’anys són alguns dels espectacles únics que els participants tindran el privilegi d’experimentar.

La intenció del projecte és promoure que els professionals s’acabin instal·lant en entorns rurals, s’hi arrelin i hi puguin desenvolupar la seva vida personal i professional. En aquesta línia, a la presentació d’avui també hi ha intervingut Marta Vila, una professional digital amb perfil de reskilling (reciclatge professional amb formació per adaptar-se a les noves habilitats i coneixements que demanda el mercat laboral) que va participar en l’edició pilot que va tenir lloc a la Vall d’en Bas (Garrotxa) i que, arran de l’experiència, es planteja en un futur traslladar-se a un entorn rural per viure-hi i treballar-hi.    

Prova pilot a la Garrotxa

‘Catalunya Rural Hub’ va néixer l’any passat, amb una prova pilot amb 20 professionals del sector digital que van estar residint i treballant en remot durant una setmana a La Vall d’en Bas (Garrotxa). Les persones participants van portar a terme la jornada laboral sense cap inconvenient, amb una excel·lent connexió a Internet. En una enquesta posterior, la majoria van assegurar que el seu rendiment havia millorat i van destacar la qualitat de vida i el descobriment de noves oportunitats laborals al territori.

La prova pilot va rebre 210 sol·licituds per participar-hi, en un moment marcat per la pandèmia en què la tendència de marxar fora de Barcelona s’havia accentuat a causa de la creixent digitalització de les empreses i l'augment del treball en remot, així com per la voluntat dels professionals de traslladar el seu entorn de treball i la seva llar a un medi rural per millorar la qualitat de vida.

En aquest context, en la valoració dels participants de l’anterior edició destaca com a aspecte més valorat el fet de poder treballar envoltats de natura; el 80% dels participants diu que ha millorat el seu rendiment per aquest fet i sobre tot la seva qualitat de vida. El programa es posiciona, segons el 75% dels participants, com a palanca per trencar prejudicis sobre el món rural en l’entorn digital, com ara que la integració social és complicada, que l’oferta de serveis és limitada o que la connectivitat no és òptima. Tots els participants coincideixen que el programa és una oportunitat única per fer una primera valoració de convertir-se en remote worker rural. Fins i tot, alguns dels participants van allargar la seva estada.