GASTRONOMIA

Una aplicació permet comprar productes de l'Alt Urgell i la Cerdanya i encarregar menjar a restaurants

'La Piriteca' pretén enfortir les relacions entre el sector agroalimentari i el de l'hostaleria de totes dues comarques
Pla de detall on es veu l'aplicació 'La Piriteca', impulsada pel Consorci GAL Alt Urgell - Cerdanya i que informa sobre els productors locals d'aquestes dues comarques i els restaurants que utilitzen aquests aliments, el 14 de gener de 2021 (Horitzontal).
photo_camera L'aplicació 'La Piriteca', impulsada pel Consorci GAL Alt Urgell - Cerdanya /Albert Lijarcio

Una nova aplicació per a dispositius mòbils, anomenada 'La Piriteca', permet des d'aquest mes de gener conèixer i adquirir diferents productes de proximitat de l'Alt Urgell i la Cerdanya, saber en quins restaurants de la zona els utilitzen i, fins i tot, encarregar menjar per emportar en aquests establiments. Tot plegat, gràcies a una iniciativa impulsada pel Consorci GAL i els consells comarcals de les dues comarques, la qual té com a objectiu enfortir el teixit de les diverses entitats que agrupen als productors agroalimentaris locals amb les del sector de l'hostaleria. Així, tot i que inicialment aquesta relació es volia potenciar amb diverses activitats presencials, la pandèmia ha contribuït a generar aquesta eina de promoció conjunta.

Pla obert d'una dependenta de l'Agrobotiga de la Cerdanya, situada a Puigcerdà, preparant una comada. Imatge del 14 de gener de 2021 (Horitzontal).(Foto: Una dependenta de l'Agrobotiga de la Cerdanya, situada a Puigcerdà, preparant una comanda /Albert Lijarcio)

'La Piriteca', que en poc més d'una setmana en marxa ja ha superat les 300 descàrregues, pretén incentivar l'ús del producte local a les comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya, ja sigui indicant els establiments on aquests es poden trobar o els hotels i restaurants que els utilitzen per elaborar les seves propostes culinàries. A més, l'aplicació compta amb una botiga en línia on es poden fer comandes, les quals es podran anar a recollir a Puigcerdà, Alp i Bellver de Cerdanya.

La iniciativa s'engloba en el projecte estratègic 'De la Terra al Plat' i està promoguda pel Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya, amb la col·laboració de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell, l'Associació d'Hotels i Allotjaments Turístics de la Cerdanya, l'Associació Agroalimentària de la Cerdanya, l'Associació Menja't l'Alt Urgell, l'Associació Gastronòmica Cuina Pirinenca de Cerdanya i l'Associació de productors i elaboradors ecològics de la Cerdanya i l'Alt Urgell.

Pla mitjà de la tècnica del Consorci GAL Alt Urgell - Cerdanya, Eva Múrcia, i el tècnic dinamitzador agroalimentari del Consell Comarcal de la Cerdanya. Abel Solé, mostrant l'aplicació de 'La Piriteca' al seu mòbil, el 14 de gener de 2021 (Horitzontal).
(Foto: Eva Múrcia i Abel Solé, mostrant l'aplicació de 'La Piriteca'  /Albert Lijarcio)
L'aplicatiu també compta amb el suport dels consells comarcals de l'Alt Urgell i la Cerdanya i el finançament del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en el marc del programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020, i del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER). A banda de les opcions estretament vinculades a la compra i degustació dels productes, a l'eina també s'ha ideat un espai amb els esdeveniments previstos pels pròxims mesos i un apartat de receptes que es poden elaborar a partir d'aquests aliments.