02.10.2022 |
Viure als Pirineus

MÓN RURAL

Agricultura participa en la primera campanya de finançament de projectes empresarials de l'Alt Pirineu i Aran

L'objectiu és fomentar el retorn i la inserció laboral de joves al medi rural
Odisseu bis
Jornada d’intercanvis d’experiències en projectes de retorn de joves al món rural /grups Leader
Agricultura participa en la primera campanya de finançament de projectes empresarials de l'Alt Pirineu i Aran

El Departament d'Agricultura participa, a través dels grups Leader del Pirineu i del Projecte Odisseu, en la primera campanya conjunta de finançament col·lectiu per a projectes empresarials 'Matchfunding Arrela't a l'Alt Pirineu i Aran'. L'objectiu principal d'aquesta convocatòria pilot de finançament col·lectiu és fomentar el retorn i la inserció laboral de joves al medi rural. Diferents administracions complementen amb un fons públic de 24.000 euros les aportacions de la ciutadania a través d'una campanya de micromecenatge per tal d'impulsar nous projectes al territori. Es preveu repartir 48.000 euros en un màxim de sis projectes que s'escolliran, per part d'un jurat independent, en funció d'allò establert en les bases.

Per donar a conèixer aquesta convocatòria i ajudar tots els interessats a preparar la candidatura dels seus projectes, en el marc del projecte Odisseu s'ha programat networkings en les sis comarques, en els quals es treballa com potenciar i explicar bé la proposta per tal que tingui opcions d'accedir als fons. Dissabte van tenir lloc unes jornades virtuals en l'àmbit de l'Alt Pirineu i Aran, on s'ha treballat, de manera col·lectiva entre els projectes participants, com millorar estratègies i aspectes clau per tal d'impulsar els projectes a través del micromecenatge.

El Projecte Odisseu per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural és un projecte impulsat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, des de l'any 2012, i per la direcció general de Joventut, amb la col·laboració de l'ARCA, la xarxa catalana de grups Leader, i que té l'objectiu de fomentar el retorn del capital humà format en les universitats a les zones rurals d'origen, mitjançant el contacte i la implicació dels principals agents que coincideixen en la seva transició, universitats, centres de formació, empreses locals, institucions, i administracions.

Aquesta primera convocatòria conjunta de les sis comarques de l'Alt Pirineu i Aran s'obre aquest dilluns, 19 d'octubre, i finalitza el 13 de desembre. Pot presentar-hi sol·licituds qualsevol professional autònom, associació, cooperativa o microempresa que tingui la seu social o domicili a l'Alt Pirineu i Aran.

Es preveu escollir un projecte per comarca en els quals es valorarà, seguint el que estableixen les bases, l'impacte positiu al territori en termes socials, de sostenibilitat, i d'equilibri territorial, així com la innovació, la viabilitat del projecte, i el retorn social.

Un cop escollides les propostes rebran una formació i acompanyament intensiu per tal de preparar adequadament les respectives campanyes de comunicació i micromecenatge, necessàries per tal de poder arribar a l'objectiu de finançament mínim (almenys uns 4.000 euros), i així poder tirar endavant els projectes presentats.

Aquesta iniciativa la promouen els Consells Comarcals de l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i el Conselh Generau d'Aran, les Oficines Joves, els serveis de promoció econòmica i treball d'aquestes comarques, l'Ateneu Cooperatiu de l'Alt Pirineu i Aran i el projecte de cooperació Leader Odisseu, amb el suport de la Diputació de Lleida, la Diputació de Girona, l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), la direcció general de Joventut, el Consorci Leader GAL Alt Urgell-Cerdanya i el Consorci Leader Pirineu Occidental, en col·laboració amb el Departament d’Agricultura i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural.

Agricultura participa en la primera campanya de finançament de projectes empresarials de l'Alt Pirineu i Aran
Comentarios