El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya ha rebut un total de 660 sol.licuts per a acollir-se als diferents ajuts extraordinaris al sector vitivinícola per a fer front a la crisi causada per la pandèmia de la Covid-19 per a la campanya 2019-2020. Aquestes sol.licituds, rebudes per a les tres línies d’ajudes convocades, corresponen a la destil.lació de crisi i l’emgatzematge privat de prop d’1 milió d’hectolitres de vi i a la collita en verd de 2.227 hectàrees, que equivalien a un import de 12,6 M d’€.
Aquests ajuts formen part de les Mesures Extraordinàries acordades pel Consell de Ministres per al conjunt del sector vitivinícola espanyol amb finançament de la UE. I finalment, atès el gran nombre de sol.licituds presentades en el conjunt de l’Estat, les quals superaven àmpliament els fons assignats a aquests ajuts, s’ha hagut d’aplicar coeficients reductors per a ajustar-les a aquests fons.
Així, el DARP ja ha publicat a l’e-tauler les resolucions de les diferents línies d’ajuts extraordinaris al sector vitivinícola per a fer front a la crisi causada per la COVID19. Les sol·licituds corresponen a la destil·lació de crisi i l’emmagatzematge privat de prop de mig milió d’hectolitres i a la collita en verd de 959 hectàrees, que en conjunt equivalen a un import de 5,7 M d’€.
Aquests ajuts formen part de les Mesures Extraordinàries acordades pel Consell de Ministres per al conjunt del sector vitivinícola espanyol amb finançament de la UE.
Així, per als ajuts als cellers per a la destil·lació de crisi del vi s’ha aplicat un coeficient del 51,56 % en el cas dels vins amb Denominació d’Origen Protegida (DOP), i un 68,53 % per a la resta de vins, per la qual cosa –segons fixa la resolució del ministeri- els límits en el cas de Catalunya quedarien establerts de la següent manera:
Tipus de vi |
Volum (hl) |
Import (€) |
Vins amb DOP |
28.125,91 |
1.125.212,23 |
Vins sense DOP |
3.826,35 |
114.988,50 |
TOTAL |
31.952,26 |
1.240.200,73 |
La destil·lació d’excedents de vi permet destinar l’alcohol obtingut a fins industrials, inclosa la fabricació de desinfectants, i productes farmacèutics i energètics.
Pel que fa l’ajut per a l’emmagatzematge privat, s’ha aprovat 58 sol·licituds per a, un cop aplicat el coeficient del 44,31 % estipulat pel Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA), l’emmagatzematge de la següent quantitat de vi:
Dies d’emmagatzematge |
Volum (hl) |
Import (€) |
180 |
380.430,83 |
1.848.893,98 |
270 |
13.568,94 |
98.917,52 |
360 |
15.596,42 |
151.597,12 |
TOTAL |
409.596,19 |
2.099.408,62 |
Val a dir que el 88% del vi emmagatzemat correspon a la DO Cava.
L’emmagatzematge privat voluntari està destinat al vi emmagatzemat amb DOP a doll, tant en dipòsit com en ampolla en el cas dels escumosos.
Finalment, quant als ajuts als viticultors per a la verema en verd de raïm, s’ha aprovat 593 sol·licituds de les quals, un cop seleccionada el 43,00 % de la superfície, que és el coeficient comunicat pel FEGA, s’aplicarà la collita en verd a la següent superfície:
Àmbit territorial |
Superfície (ha) |
Import (€) |
Alt Pirineu i Aran |
0,36 |
897,46 |
Camp de Tarragona |
183,88 |
455.002,07 |
Catalunya central |
0,72 |
1.783,30 |
Comarques Gironines |
1,99 |
4.923,56 |
Metropolità |
22,20 |
54.942,32 |
Penedès |
521,88 |
1.291.329,97 |
Ponent |
107,98 |
267.190,41 |
Terres de l'Ebre |
119,36 |
295.335,48 |
TOTAL |
958,38 |
2.371.404,58 |
La verema en verd compensa els viticultors que s’hi acullin el fet d’eliminar raïm d’algunes parcel·les quan encara és verd per a reduir l’excés de producció.
Des del DARP, es considera del tot insuficients aquests ajuts atès el percentatge de sol·licituds aprovades, i així s’ha fet saber reiteradament al Ministeri d’Agricultura, al mateix temps que s’ha demanat que s’hi destini més recursos econòmics. El Departament també vol fer palès el seu desacord -com ja ha fet al Ministeri- amb la priorització de les diferents línies preestablerta, ja que s’ha desatès els criteris demanats a Catalunya.