FORESTAL

Acció Climàtica destinarà 41 milions als boscos i pacta amb el sector els reptes del futur

Aquest dissabte s’ha constituït formalment la Taula de la Fusta que és l’òrgan que participa en l’elaboració de la política forestal
Biomassa boscos
photo_camera L'ús de la biomassa té beneficis ambientals, forestals, energètics i econòmics / CTFC

“Hem augmentat el pressupost destinat als boscos en els últims tres anys, passant de 26 milions el 2021 a 41 milions el 2024 i, estem determinats a continuar potenciant el sector forestal per afrontar conjuntament els reptes i oportunitats de futur”. Així s’ha manifestat el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort Subiranas, durant la trobada que ha mantingut aquest dissabte a l’Escola Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners (la Selva) amb representats de les principals associacions i empreses del sector forestal. En el decurs d’aquesta reunió s’ha constituït formalment la Taula de la Fusta i s’han iniciat els tràmits per elaborar el nou Pla de Política Forestal 2040.

Taula de la Fusta

El conseller Mascort ha explicat que la Taula de la Fusta és l’espai espai de diàleg i cogestió que ha servir per avaluar totes aquelles mesures i dissenyar conjuntament aquells aspectes que necessiten canvis. Així, aquest òrgan ha ser el punt de trobada i d’interlocució del sector forestal amb l’Administració amb reunions periòdiques que serveixen per marcar i proposar conjuntament amb tots els agents implicats línies de foment, de millora i d’experimentació en el sector forestal i en les indústries derivades.

14ecaf0d-9891-4145-b971-4c92ccf3f701
La Taula de la Fusta es va constituir aquest dissabte a l’Escola Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners / govern.cat

Comença a caminar el Pla de Política Forestal 2040

Durant la reunió que ha mantingut avui amb el sector el conseller també ha explicat quins seran els tràmits, objectius i funcions del nou Pla de Política Forestal 2040. El nou Pla vetllarà per la correcta integració del conjunt de polítiques, estratègies i iniciatives que interactuen amb la gestió i conservació dels terrenys forestals. Entre altres, l’Estratègia del Patrimoni Natural i Biodiversitat 2030, l’Estratègia catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic 2021-2030, l’Estratègia Catalana de Bioeconomia 2021-2030, l’Agenda Rural, el Pla Estratègic per promoure l’Aprofitament Energètic de la Biomassa Forestal i Agrícola 2021-2027 o els documents en curs Pla integrat d'energia i clima de Catalunya 2024-2030 o Pla Territorial Sectorial per a la Planificació i Implantació de les Energies Renovables a Catalunya.

WhatsApp_Image_2024-02-17_at_10.13.24_2
Acció Climàtica i el sector forestal català es va reunir a l’Escola Agrària i Forestal de Santa Coloma de Farners / govern.cat

La gestió forestal sostenible a Catalunya esdevé una eina fonamental per a garantir la persistència i multifuncionalitat dels boscos, plantacions, terrenys forestals no arbrats i del medi natural en general. Tot això afavorint l’aprovisionament de béns i serveis ecosistèmics de forma sostenible en el temps, la salut i la vitalitat dels ecosistemes forestals, el desenvolupament socioeconòmic del territori, la conservació de la biodiversitat i la prevenció i mitigació dels impactes dels riscos naturals i del canvi climàtic.

Amb una superfície forestal del 65%, Catalunya disposa d’una banda, una font de provisió de serveis ecosistèmics ambientals i socioeconòmics que cal potenciar i d’altra banda, cal considerar que són dinàmics i no estan exempts de riscos, especialment en un context de canvi climàtic.