ALIMENTACIÓ

Acció Climàtica atorga ajuts del Pla Estratègic de l'Alimentació a 32 projectes de l'Alt Pirineu i Aran

En el marc de la convocatòria 2023 es va concedir 487.092 € a 32 projectes de l’Alt Pirineu i Aran
unnamed - 2024-04-18T155124.108
photo_camera Acció Climàtica atorga ajuts del Pla Estratègic de l'Alimentació a 32 projectes de l'Alt Pirineu i Aran / @accioclimatica

El director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, ha visitat, avui, diverses empreses de la zona, i en el decurs de la visita ha presentat, al Centre Empresarial i Tecnològic de l'Alt Pirineu (CETAP) de la Seu d’Urgell, els ajuts del Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC) atorgants en la convocatòria 2023 i les línies que es convocaran enguany.

Com ha posat en relleu Joan Gòdia, “l’Estratègia alimentària ha permès dotar a projectes del rebost d’arreu de Catalunya d’ajuts directes per a seguir avançant cap a un model agroalimentari basat en l’equitat i la sostenibilitat, i ho seguirem fent en les properes convocatòries ampliant de 9 línies d’ajuts a 10 línies a les que es preveu destinar fins a 18,5 M€”.

Així, en el marc de la convocatòria 2023 es va concedir 487.092 € a 32 projectes de l’Alt Pirineu i Aran. D’aquests 13.567€ corresponen a la Vall d’Aran, 72.803 al Pallars Sobirà, 20.972 a l’Alta Ribagorça, 86.033 al Pallars Jussà, 144.257€ a la Cerdanya i 149.559 a l’Alt Urgell. Val a dir també que de les diverses línies dels ajuts del PEAC, la majoria dels ajuts concedits corresponen a projectes liderats per dones, projectes transformadors, creació i millora d’obradors compartits, escorxadors, les relatives al càlcul del perfil de sostenibilitat ambiental i la línia INNOTRACK per a la innovació en digitalització, sostenibilitat, competitivitat de l’empresa.

En el marc del conjunt de línies del PEAC convocades a Catalunya l’any 2023 es va concedir 9,4M€ a 1.326 projectes. Les 9 línies d’ajut eren:

1.Ajuts per al càlcul del perfil de sostenibilitat ambiental de les explotacions agràries de Catalunya, que inclou el càlcul de la petjada ambiental de producte.

2.Ajuts per a la creació i millora dels obradors agroalimentaris compartits.

3.Ajuts per a la creació i millora dels processos productius, l’eficiència de petits escorxadors fixos i/o mòbils i activitats annexes d’obtenció i preparació de carn i productes carnis i d’establiments de manipulació de carn de caça.

4.Ajuts per al foment de projectes transformadors i per a l’arrelament territorial dins del sector agroalimentari.

5.Ajuts per al foment de la flexibilització de la normativa d’higiene i qualitat als petits elaboradors.

6.Ajuts per a la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari.

7.Ajuts per al foment del relleu generacional de negocis d’artesania alimentària.

8.Ajuts per al foment de projectes liderats per dones, relacionats amb la transformació d’aliments.

9.Ajut INNOTRACK per a la innovació en l’àmbit de la digitalització, la sostenibilitat i la competitivitat de l’empresa.

unnamed - 2024-04-18T155124.108
Acció Climàtica atorga ajuts del Pla Estratègic de l'Alimentació a 32 projectes de l'Alt Pirineu i Aran / @accioclimatica

Per a enguany, s’està treballant en 10 línies d’ajuts, i s’hi destinarà un total de 15 milions DACC+3,5 FTN mitjançant un plurianual 2025/26. Una de les novetats és la fusió de la línia de petits elaboradors i la xarxa d’infraestructures compartides al territori, i la incorporació dels punts logístics de distribució i comercialització de productes local.

També es genera tres línies d’ajuts noves orientades a la generació de nous models de negoci, la innovació social, i l’etiquetatge intel·ligent. Quant a la de nous models de negoci, es vol fomentar la valorització col·lectiva i la creació de noves empreses en la valorització de subproductes alimentaris. La segona, d’innovació social, fomentarà la justícia social, anirà destinada a entitats del tercer sector per tal de fomentar la restauració col·lectiva mitjançant criteris de compra pública responsable. I per últim, la línia de l’etiquetatge intel·ligent s’adreça a fomentar el consumidor conscient per tal que en el seu impuls de compra tingui la sostenibilitat ambiental, la social, l’origen del producte, i la distribució de l’equitat dels preus en la seva decisió de compra, mitjançant un codi QR.

Així, Gòdia ha posat en relleu que “tots aquests ajuts, els de l’anterior convocatòria com els de les properes, van destinats a la transformació del nostre sistema alimentari per tal fomentar projectes que dinamitzin el canviar el nostre model vers nous models més sostenibles econòmicament, mediamentalment, i socialment. En definitiva, que ens ajudin a avançar en els reptes definits en l’Estratègia Alimentària de Catalunya per a què entre tots puguem avançar en un nou sistema alimentari de futur”.

A banda de la sessió informativa, Gòdia també ha visitat diverses empreses del sector agroalimentari de l’Alt Pirineu i l’Aran, entre elles la Cooperativa Pirenaica, beneficiària d’aquests ajuts.